Vodniki

Kanada in Mehika: tako drugačni, tako privlačni

datum objave | 14. januar 2020
1644

Kaj imaš raje – visoke temperature, občutek peska, ki polzi med prsti na nogah, ter občudovanje puščave in džungle ali si bolj človek, za katerega je varnost (tudi) pri načrtovanju potovanj na prvem mestu, hkrati pa te najbolj razveseli pogled na gozdove in čudovito zelenkasto obarvana jezera? Če se prepoznaš v prvem opisu, boš užival v Mehiki, če pa je tvoje srce zapisano raziskovanju gorate narave in multikulturnih mest, je prava potovalna izbira zate Kanada.

Dežela prijaznih ljudi

Kanada

Ko je govora o Kanadi, mimo prijaznosti enostavno ne moremo, saj je tako očitna in izstopajoča, da je postala prepoznavni znak in pozitivni stereotip, ki je v skorajda vsaki humoristični seriji »nalepljen« osebi, ki izvira od tam. Kanadčani veljajo za ponosen narod, z veseljem pa obiskovalcem njihovih krajev ponudijo vpogled v svoj svet, kar ob porastu masovnega turizma postaja redkost. Če se slučajno izgubiš, torej le povprašaj lokalce za smer, saj boš zagotovo dobil prijazen in uporaben odgovor.

Kanada je vabljiva predvsem za ljubitelje narave, ki jo radi raziskujejo s pohajkovanjem v gozdovih, ob jezerih in v hribovjih, ter za ljubitelje zimskih športov. Tu najdemo znamenito Skalno gorovje, med gorskimi vrhovi pa osupljiva turkizna jezera, pa zanimive živali in rastline, kar so zagotovo razlogi, da to gorovje zlahka uvrstiš visoko na svoj »must see« seznam. Med naravne znamenitosti, ki so zares vredne ogleda, sodi tudi severni sij. Izmuzljiv pojav smaragdne svetlobe si lahko ogledamo med septembrom in marcem, v Kanadi pa je glede lokacije ogleda veliko opcij, med najpopularnejšimi je mesto Whitehorse.

toronto kanada

Izjemna kanadska narava te bo zagotovo osupnila, ravnodušnega pa te ne bodo pustila niti mesta. So varna, čista, prebivalstvo multikulturno in prijazno. Med možnostmi za mestni oddih izstopa Toronto, mesto, ki mu je velikokrat pripisana vloga prestolnice, čeprav to ni. Je eno od mest z največ različnimi kulturami na svetu, pravijo pa, da ga ne vzljubiš v trenutku, ampak ti sčasoma močno priraste k srcu, kar gre pripisati kulturni, glasbeni in kulinarični raznolikosti. Izpustiti je škoda tudi Montreal, t. i. kulturno prestolnico države, ki prepriča z vrsto muzejev in festivalov.

Džungla, puščava, plaža in mesto – tu najdeš vse

mehika

Ko nekdo omeni Mehiko, se nam v misli hitro prikrade slika peščenih plaž, nežno modrega morja in palm, ki ustvarjajo prijetno senco. Skoraj začutiš piš vetrca, ki te rešuje pred vročino, kajne? Na vzhodnem delu država meji na Karibsko morje, med lokacijami, ki veljajo za rajske, velja izpostaviti otok Holbox na severu polotoka Jukatan. Krasna izbira, če bi se rad izognil velikim resortom, poleg tega pa na njem ni avtomobilov, zlahka ga raziskuješ peš ali s kolesom. Otoček je del naravnega rezervata, tam pa domujejo številni pelikani in flamingi.

Rajske plaže še zdaleč niso vse, kar najdeš v Mehiki. V nasprotju s Kanado ima ta dežela nekoliko slabši sloves, predvsem glede urejenosti in prijaznosti. A čeprav je Kanada sinonim za prijaznost, te bodo lepo sprejeli tudi Mehičani, ki so običajno zelo prijazni, tudi če ne govoriš špansko, so ti pripravljeni pomagati ali te vsaj usmeriti do najbližje turistično informacijske točke. Ena od privlačnih značilnosti je tudi, da je Mehika zelo cenovno dostopna destinacija – tudi v turistično priljubljenih krajih, kot so Cancún, Tulum in Kalifornijski polotok, za osnovne potrebe ne boš zapravil premoženja.

mehika

Pravijo, da se v Mehiki najde nekaj za vsakogar. V severnem delu si lahko ogledaš puščavo, zahodu pa se zaradi prijetnih temperatur skozi vse leto reče tudi kraj večne pomladi. Rajske plaže najdeš (predvsem) na polotoku Jukatan, na južnem delu, ki meji na Pacifik, imenovanem Chiapas, pa se bohoti džungla. Mehika ima pestro in bogato zgodovino, na »must see« seznam pa zagotovo sodi arheološko najdišče Chichén Itzá na Jukatanu, mesto, ki so ga zgradili Maji. Najprepoznavnejši del nekdanjega mesta, na fotografijo katerega si gotovo že naletel, je stopničasta piramida, imenovana Kukulcanov tempelj, ki prikazuje pomemben vpliv astronomije na življenje tega ljudstva. Izpustiti je škoda tudi prestolnico Mexico City, ki je predvsem zaradi številnih palač prava arhitekturna paša za oči.

Ljubezen do potovanj gre skozi želodec

Spoznavanje novih krajev sveta je tudi dobra priložnost za kulinarično raziskovanje. »Poutine« je značilna kanadska jed, osnovana na ocvrtem krompirčku, prekrita s sirovo omako. Seznam tradicionalne mehiške hrane je precej dolg, na vrhu pa se običajno pojavi jed, imenovana »chilaquiles«. Gre za ocvrte koruzne tortilje, narezane na trikotnike, prekrite z omako, dodano pa je piščančje meso, lahko pa tudi jajce. Tisto, po čemer je v svetu poznana Mehika, je seveda tudi tekila, pravijo pa, da ni nikjer boljšega okusa kot tam, od koder izvira.

mehika

V katero deželo bi raje odpotoval? Morda se je najenostavneje odločiti po razmisleku o tem, ali se vidiš kot »morsko« ali »gorsko osebo«, ob čemer velja poudariti, da je s takšno preprosto delitvijo pravzaprav obema destinacijama storjena velika krivica. Obe deželi sta paša za oči, izbira je torej odvisna od tega, katere oči bodo okolico opazovale. Si eno od teh destinacij želiš videti že dolgo, pa ti nikakor ne uspe?