NajNajNaj

Kateri košček sveta je najlepše odkrivati jeseni?

datum objave | 31. julij 2019
1445

Če je poletje idealno za morski ali gorski oddih, in je to čas, ko se želimo predvsem umakniti od razbeljenega asfalta in si napolniti baterije s pravo mero lenarjenja in razvajanja, sta september in oktober popolna za avanturistično raziskovanje. Pravijo, da je jesen zadnji nasmeh leta, preden nastopi zima, v času katere je narava videti nekoliko bolj pusto, saj si mora tudi ona vzeti odmor in si med zimskim spanjem povrniti energijo. Kam se boš odpravil letošnjo jesen? Občuduj čudovite odtenke jesenskega listja na Japonskem, uživaj v portugalski barvitosti in sladicah, istanbulski raznolikosti, maroški kulinariki ali ameriški sproščenosti.

 

1. Lizbona

Če si želiš pobega, ki te bo uspešno iztrgal iz rutine vsakdanjika, a vseeno nočeš odpotovati predaleč, je Portugalska popolna izbira. Prestolnica je precej gričevnata, zato skorajda na vsakem koraku naletiš na osupljive razglede. Barvita Lizbona te bo zagotovo prepričala tudi z okusnimi sladicami – obvezen postanek je predel mesta, imenovan Belem, kjer tradicionalno sladico z jajčno kremo, imenovano Pastel de Nata, pripravljajo že več kot 150 let. Nekaj, česar na Portugalskem ne smeš zamuditi, je tudi fado. Gre za glasbeni žanr, od leta 2011 vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, beseda »fado« pa pomeni usoda. Zavij v enega od manj turističnih lokalov in se prepusti čustveni pevski pripovedi.

Lizbona - jesenska potovanja

2. Istanbul

Turško glavno mesto, razpeto med dvema kontinentoma, je bilo v zgodovini zaradi lege ob ožini Bospor izjemno pomembno, med drugim je bilo dobrih 60 let prestolnica Rimskega cesarstva. Danes se v mestu prepletata azijska in evropska kultura, zaradi česar so hrana, umetnost in vzdušje očarljivo raznoliki. Jeseni tam običajno ni več kot 25 in manj kot 17 stopinj Celzija, kar je popolno za mestno pohajkovanje. Vreden ogleda je zagotovo umetniški sejem Contemporary Istanbul, ki bo letos od 12. do 15. septembra. Tam so vsako leto predstavljena najbolj zanimiva umetniška dela iz te regije. Odprtih ust te bo zagotovo pustila Hagija Sofija, nekoč bazilika, kasneje mošeja, danes pa muzej, ki sodi med najlepše stavbe na svetu. Sprehodi se po tržnici Grand Bazaar, ki je bila v 15. stoletju izjemno pomembno trgovsko središče. Danes se razteza na več kot 60 ulicah, izbiraš pa lahko kar med 5000 trgovinami.

Istanbul - Turčija - jesenska potovanja

3. Maroko

Ta severnoafriška država ponuja nešteto možnosti za dogodivščine – od smučanja v gorah do deskanja po puščavskem pesku. Tam je kar nekaj izbire za ljubitelje valov (namig: obišči ribiško vasico Taghazout), tisto, česar na »must see« seznamu nikakor ne smeš izpustiti, pa je modro mesto Chefchaouen. Odgovor na to, zakaj je modre barve, je zelo odvisen od tega, koga vprašaš. Nekateri pravijo, da je razlaga za to judovska mistika, spet drugi pa so prepričani, da številni odtenki modre nadvse učinkovito odganjajo komarje. Nekaj posebnega je tamkajšnja kulinarika, mešanica hrane berberskega ljudstva, arabske, andaluzijske in francoske kuhinje. Nujno se moraš preizkusiti v barantanju na bazarjih, polnih najrazličnejših zvokov, vonjev in barv, ne pozabi pa si tudi vzeti časa za sprostitev in obiskati kopeli hammam.

chefchaouen - maroko - jesenska potovanja

4. Japonska

Če želiš spoznati in doživeti kulturo, bistveno drugačno od evropske, se odpravi na Japonsko. Na »must see« seznam seveda sodi prestolnica Tokio, a jeseni v čudovitih barvah zasije predvsem narava, saj se listje dreves spremeni v pravo barvno harmonijo. Takrat se tam temperature gibljejo okoli prijetnih 26 stopinj Celzija, gneče pa je zagotovo manj kot ob spomladanskem cvetenju češenj. Obiskati se splača mesto Kjoto na otoku Honšu, kjer najdeš številne zgodovinsko pomembne templje in svetišča. Zaradi prijetnih jesenskih temperatur je jesen najboljši čas za pohodništvo, lahko se recimo odpraviš na najvišji vrh otoka Hokaido, veliko pohodniških radosti pa ponuja tudi del države, imenovan Nagano.

Japonska - Kyoto - jesenska potovanja

5. San Francisco in New York

Lepota velikih mest je predvsem v tem, da se tam za vsakogar najde nekaj. Če se ljudje ob vročih poletnih temperaturah poskrijejo v notranjost stavb, je jeseni ravno obratno, saj temperature omogočajo uživanje v festivalih, razstavah in predstavah. New York je mesto, ki ti priraste k srcu v vsakem letnem času, a morda ima jesen čisto malo prednosti pred ostalimi, že zaradi barvne pravljice, ki jo takrat pričara znameniti Central park. Po številu prebivalcev je to največje ameriško mesto, temu primerno pa je tudi število dogodkov. Tako imajo v Velikem jabolku oktobra recimo festival, posvečen izključno kavi, pa tudi cikel konferenc za ljubitelje stripov New York Comic Con.

Newyork

Če te mika indijansko poletje, jeseni odleti na drugo stran ZDA, v kalifornijski San Francisco. Si oboževalec noči čarovnic, pa te strasti pri nas nikoli ne moreš dodobra izživeti? To lahko storiš jeseni v največjem kalifornijskem mestu, kjer med drugim poteka festival buč. Mnogi pravijo, da je to mesto sanjska destinacija, ker je ravno pravšnja mešanica turističnega in lokalnega. San Francisco je bilo od nekdaj mesto za ljudi brez predsodkov, tam pa se je leta 1967 zgodilo tudi legendarno Poletje ljubezni (Summer of love), ko je v četrt Haight-Ashbury pripotovalo kar sto tisoč ljudi. Med znamenitosti, ki si jih moraš ogledati, tam sodi most Golden Gate, če pa si prišel že tako daleč, preprosto moraš tudi na plažo. Tamkajšnji peščeni paradiž pooseblja plaža Ocean Beach.

san francisco

Tisto, kar je pri jesenskih potovanjih, poleg prijetnih temperatur, najboljše, je dejstvo, da je turistov nekoliko manj, običajno pa lahko potuješ in bivaš za nekaj manj denarja kot takrat, ko je turistična sezona na vrhuncu. Ujemi zadnje sončne žarke in zadnje izdihljaje poletja, ki se preveša v jesen. Ne razmišljaj preveč. Potovanje je vedno prava izbira in dobra naložba za prihodnost. Saj veš, kaj pravijo – če bi nam bilo namenjeno življenje na enem mestu, bi namesto nog imeli korenine. Oglasi se v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.