Tips&Tricks

Katerih glasbenih festivalov to poletje ne smeš zamuditi?

datum objave | 01. julij 2019
1434

Poletni festivali so poleg obveznega morskega oddiha v najtoplejšem letnem času tisto, česar enostavno ne smeš zamuditi. Tople poletne noči, nebo, posuto z zvezdami, dobra družba in glasba, ki jo v avtu najraje poslušaš na ves glas. Se tudi tebi zdi, da glasbo enostavno bolje začutiš, če jo poslušaš zelo naglas? Na poletnih festivalih je to zagotovljeno. Kam se odpraviti letos? Zbrali smo nekaj glasbenih festivalov, kjer lahko letos ustvariš nepozabne spomine na divje poletne dogodivščine.

poletni glasbeni festivali evropa 7

1. EXIT, Srbija

Če bi poletje rad preživel (tudi) na velikem festivalu, pa se nočeš odpraviti predaleč, je zate prava izbira srbski EXIT. Za nakup vstopnic je ravno še čas, saj festival v Novem Sadu traja od 4. do 7. julija. Nekaj posebnega je predvsem zato, ker so vsi odri na Petrovaradinski trdnjavi, znotraj katere se sprehajaš med iskanjem pravega vzdušja, in se odločiš za tistega, ki tebi in prijateljem najbolj ustreza v danem trenutku. Izbiraš lahko kar med 15 različnimi odri, letos pa bodo nanje med drugimi nanje stopili legendarni The Cure, eden od najpopularnejših didžejev vseh časov Carl Cox, publiko pa bo ogrela tudi 26-letna belgijska didžejka Charlotte de Witte. Opozoriti velja, da so tla trdnjave na večini prizorišč prekrita s peskom, zato si obiskovalci čez nos in usta pogosto zavežejo ruto, da prahu, ki se dviga s tal, ne vdihujejo – če se boš slučajno spraševal, zakaj je toliko obiskovalcev festivala tokrat izbralo »roparski stil«.

 

2. Sziget, Madžarska

Madžarsko prestolnico bo festivalska vročica preplavila od 7. do 13. avgusta, ko se bo odvijal Sziget. Beseda »sziget« v madžarščini pomeni otok. Gre za festival z dolgo tradicijo, prvič so ga organizirali že leta 1993. Med odmevnimi imeni nastopajočih letos velja izpostaviti Eda Sheerana, katerega koncertne vstopnice so običajno razgrabljene s svetlobno hitrostjo, pa skupino Florence + the Machine, Foo Fighters, Twenty one pilots in The 1975. Izbiraš lahko kar med 60 različnimi odri, na enem od njih bo nastopil tudi američan Post Malone, mladi pevec in raper, priljubljen predvsem zaradi mešanja glasbenih žanrov, kot so trap, pop in rock.

Ker sta glasbi na festivalih prepuščena večer in noč, je podnevi čas za druge aktivnosti. Na Szigetu bo veliko pozornosti posvečene umetnosti, tam boš med drugim našel prostor, namenjen gledališču in cirkusu, udeležiš pa se lahko tudi zabave na ladji, ki bo plula po Donavi in ti tako ponudila osupljive poglede na mesto z nekoliko drugačne perspektive.

poletni glasbeni festivali evropa 4

3. Tomorrowland, Belgija

Pravim predanim ljubiteljem festivalov in elektronske glasbe je na kožo pisan belgijski Tomorrowland, eden od največjih svetovnih festivalov elektronske glasbe, ki bo letos dva vikenda zapored – od 19. do 21. julija in od 26. do 28. julija – v mestu Boom, približno 30 kilometrov oddaljenem od Bruslja. Festival organizirajo že od leta 2005, običajno pa so vstopnice razprodane v nekaj minutah. Slovi po odbito okrašenih odrih in hipnotičnih osvetlitvah, tam pa se boš zagotovo naplesal do onemoglosti. Letos bodo publiko med drugimi navdušili duo The Chainsmokers ter didžeji Paul Van Dyk, David Guetta, Carl Cox, Armin van Buuren in Black Coffee.

poletni glasbeni festivali evropa 1

4. Untold Festival, Romunija

Elektronsko plesno glasbo slavi tudi Untold Festival v Romuniji, ki bo od 1. do 4. avgusta v drugem največjem tamkajšnjem mestu, poimenovanem Cluj-Napoca. Gre za nekoliko mlajši festival, saj so ga prvič organizirali leta 2015, a je največji festival v tej državi. Najbolj odmevno ime na seznamu nastopajočih je zagotovo Robbie Williams, zvezdnik svetovnega kova, ki je svojo kariero začel leta 1990 v pop skupini Take That, na tem festivalu pa je nastopil že prvo leto njegovega obstoja. Na odru boš videl tudi britansko skupino Bastille, didžeja Davida Guetto in Armina van Buurena ter pevca Jamesa Arthurja, ki je leta 2012 zmagal v britanski različici oddaje X Factor.

 

5. Mad Cool, Španija

Za doživetje zares vročega poletja se med 11. in 13. julijem odpravi v Madrid. Na severnem delu mesta Valdebebas – Ifema bo takrat festival Mad Cool, ki združuje umetnost, modo, gastronomijo in turizem. Za razliko od doslej omenjenih festivalov, kjer je v središču pozornosti predvsem elektronska glasba, je ta nekoliko bolj rockersko obarvan. Število glasbenih odrov so s pet povečali na sedem, letos pa bo tam med drugimi nastopila ameriška indie folk skupina Bon Iver, rock skupina iz Ohia The National, legendarni rockerji The Smashing Pumpkins, angleški pevec in kitarist Noel Gallagher, dobro znan iz skupine Oasis, na odru pa bo norčije zganjal tudi Iggy Pop, znan po energičnih in ekscentričnih nastopih.

poletni glasbeni festivali evropa 6

6. Lollapalooza, Francija

Francoska različica festivala Lollapalooza bo 20. in 21. julija na pariškem hipodromu Longchamp. Beseda »lollapalooza« označuje nekoga oziroma nekaj »izjemno impresivnega«, uporabljali pa so jo že ob koncu 19. stoletja. Tako je poimenovan tudi festival, kjer so se prvi obiskovalci glasbi prepustili na začetku 90. let v ZDA. Doslej je navdušil Čile, Brazilijo, Argentino, leta 2015 je bil v Berlinu, v Parizu pa si ga lahko prvič obiskal leta 2017. Letos se festival tja vrača, med nastopajočimi pa je newyorška skupina The Strokes, na oder bo stopil tudi sin slavnega igralca in raperja Willa Smitha Jaden Smith in nizozemski didžej Martin Garrix, znan predvsem po hitih Animals in Scared to be lonely. Med drugimi si lahko ogledaš še nastope skupin Twenty one pilots in The 1975.

 

Ikonični glasbeni festival, ki ga je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju, je britanski Glastonbury, ki je na začetku poletja v Somersetu na jugozahodu Anglije, kamor zaide tudi mariskateri zvezdnik. Če si že nekaj časa želiš na Malto, pa kot počitniška destinacija nikakor ne pride na vrsto, je festival Earth Garden idealna priložnost, da otok končno obiščeš. V Zagrebu že 14 let poteka INMusic, v prestolnici naše severne sosede, na Dunaju, pa junija najboljšo zabavo najdeš na brezplačnem festivalu Donauinselfest. Vlak za te dogodke je letos na žalost že odpeljal, lahko pa si že danes zagotoviš vstopnice za prihodnje leto.

 

Najlepše pri festivalih je, da se lahko, če se naveličaš glasbe, ki jo vrtijo na enem odru, preprosto premakneš pod drugega in si tako ustvariš personalizirano »festivalsko playlisto«. Kaj še čakaš? Obleci odbito majico, na lička nanesi bleščice, v lase zatakni pisane rože in prepleši poletje na festivalu, ki si ga boš zapomnil za vedno. Dogovori se s prijatelji in se za letalsko karto do izbrane destinacije oglasi v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.

ODDAJ POVPRAŠEVANJE