Tips&Tricks

Kje urediti vize? Doma ali na poti?

datum objave | 03. april 2017
4238

Ko načrtovanje potovanja preide kritično mejo ene same države in začneš v svoj repertoar dodajati še njeno severno sosedo, pa potem še tisto na vzhodu in morda še tisto čisto na jugu, se lahko stvari kmalu zapletejo. Saj ne drugega, le pridobivanje kakšne vize zna biti zapleten postopek. Kaj storiti v tem primeru?

1. Poglej, če lahko vizo urediš v Sloveniji

Pred potovanjem imaš časa na pretek, zato ga dobro izkoristi in preglej vse možnosti, kako vizo urediti v Sloveniji. Včasih boš moral svoj potni list sicer skupaj s kakšnim bankovcem poslati po pošti na najbližjo ambasado izbrane destinacije, a to še vedno odtehta druge, zamudnejše alternative.

2. Bodi pozoren na veljavnost vize

Nekaterim vizam veljavnost začne teči od dneva, ko jo »nalepijo« v tvoj potni list, drugim šele ob vstopu v državo. Si predstavljaš, da indijsko vizo vestno urediš več mesecev pred potovanjem, nato pa ugotoviš, da je njena veljavnost že zdavnaj potekla?

3. Priskrbi vse potrebne dokumente

Če urejaš vize v Sloveniji, to ne bi smel biti večji problem, se pa zna zaplesti, ko vizo za »Venezuelo« urejaš v »Tokiu«. Dobro preberi. Ne, trikrat preberi natanko, kaj vse potrebuješ in ničesar nikar ne prepusti sloganu »Pa ne, tega ziher ne bodo pogledali.« Bodo. Verjemi!

4. Ne spreglej omejitev

Pridobitev vize za »Ugando« ni identična za državljana ZDA in zate. Preveri, kakšne so omejitve. Morda zate stane več, morda je v določenih državah sploh ne moreš pridobiti, morda jo dobiš, a za krajši čas.

5. Vzemi si dovolj časa

Urejanje viz v tujih državah je predvsem dolgotrajno opravilo, zato naj se ti na »dan D« nikamor ne mudi. Vstani zgodaj, v nahrbtnik poleg potrebnih dokumentov spravi kakšno dobro knjigo ali nerešljiv sudoku in se nasmejan napoti v immigration office. Ne pozabi na prigrizek, kavo pa boš že našel v tamkajšnjih koncih. In ne pozabi na immigration slogan: Bodi prijazen.

Če te urejanje vize vseeno dela preveč živčnega, če ti je zmanjkalo časa ali pa se preprosto s tem ne želiš ukvarjati, potem smo mi tu zato, da ti pomagamo. Z veseljem ti bomo uredili vize za tvojo destinacijo, ti svetovali in poskrbeli, da bo tvoje potovanje kar najbolj brezskrbno!

Zagotovi si vizo še pravi čas