Iz prve roke

Ko za suvenir s potovanja prineseš nov tattoo

datum objave | 17. junij 2015
8393

Obožujem tattoo-je. Všeč mi je, kako izgledajo na koži. Predvsem pa me vedno prevzamejo zgodbe, ki stojijo za njimi. So način izražanja in občutek, ko si narediš novega, je težko opisati z besedami.
Tetovaže so pri nas še vedno tabu. Niso družbeno sprejemljive. Vendar v mnogih državah po svetu ni več tako. Po večini so drugje po svetu ljudje veliko bolj potetovirani kot pri nas. Nekateri si jih omislijo, ker je to del njihove zgodovine in tradicije, drugi želijo le polepšati svoje telo. Ne glede na razlog, tattoo na telesu ostane večno, zato je izbira motiva vredna dobrega premisleka.

Tudi sama sem si ga želela že kar nekaj let. Na prvem daljšem potovanju sem v trgovinah iskala nekaj, kar me bo za vedno spomnilo na to nepozabno dogodivščino. Majica, ki bo kmalu postala ponošena? Figurica, na kateri se bo nabiral prah? Začimbe, ki jih bom prej ali slej porabila? Nato pa sem mi je v glavi porodila ideja: Kaj pa če si na vsakem potovanju naredim majhen tattoo, ki me bo zares lahko za večno spomnil na te lepe trenutke? In tako se je vse začelo.

O motivu vedno dobro premislim. Prav tako o mestu na telesu. Vnaprej se pozanimam, da izberem dober studio, kjer umetniki korektno opravljalo svoje delo. Zelo pomembna je higiena in čistost, uporaba sterilnih pripomočkov in odzivi zadovoljnih strank.

NO REGRETS

Moj prvi. In tudi največji izmed vseh do sedaj. V življenju ne bi smeli ničesar obžalovati. Vse se nam zgodi z razlogom. Če kdaj naredimo kakšno napako, se moramo z nje naučiti, ne pa je obžalovati. Vedno sem bila mnenja, da moramo uživati življenje s polno žlico, predvsem sedaj, ko smo še mladi. Treba je izkoristiti vsak trenutek v življenju, za stvari ki jih radi počnemo.

SWALLOW BIRD

Leta 2012 sem se s pomočjo STA-ja odpravila na delo v Ameriko. Po končanem delu je sledilo enomesečno potovanje in ta tattoo je nastal prav takrat, v Miami-ju. To ptico so imeli v preteklosti na sebi mornarji. Pomeni pa varno vrnitev domov po potovanju. Prav tako predstavlja simbol za ljubezen in predanost družini.

FREE SPIRIT

Tretji je zelo poseben. Naredila sem si ga marca 2014 na enomesečnem potovanju po Tajski. Nastal je zraven mesta Krabi na plaži Ao Nang. Poseben je zato, ker ni narejen s ‘pištolo’, ampak po tradicionalni tajski metodi, z bambusovo palčko. Iglo, pritrjeno na bambusovo palico, tetovator najprej pomoči v črnilo, nato pa črnilo z zbadanjem počasi nanese pod kožo. Pomen? ‘Free Spirit’ napisano v tajščini.
Na levi in desni strani pa dva simbola za srečo. Svobodne duše se odločamo po svoji lastni volji, zanima nas spoznavanje sebe in ljudi okrog nas.

WANDERLUST

Zadnji je še čisto svež, prihaja pa prav tako iz Azije. Ravnokar sem se vrnila iz šest mesečnega potovanja po jugo-vzhodni Aziji in tale je nastal v Kambodži. Beseda ‘wanderlust’ je zelo popularna med vsemi popotniki. Pomeni pa željo, da bi nekoč prepotovali cel svet.

Tattoo-ji postajajo bolj in bolj priljubljeni. Ljudje nimamo več toliko predsodkov pred njimi in počasi postajajo tudi pri nas bolj družbeno sprejemljivi. V glavi že imam ideje za naslednjega. Moram reči, da so res lep spominek iz potovanj. Vsakič, ko me kdo povpraša o njihovem pomenu, se lahko v mislih za trenutek vrnem nazaj, nekam na drug konec sveta.

O Avtorju:

Sem Nika iz Idrije, stara 26 let. Potovanja so moja strast, želim si, da bi nekoč obiskala vse države po svetu. Popolnoma se strinjam z izrekom, ki pravi, da človek potuje, da bi našel to, kar potrebuje, in se vrača domov, da to najde. Spremljate me lahko na http://brezobzalovanj.blog.com/ in https://www.facebook.com/brezobzalovanj