Okusi sveta

Koktajli, s katerimi boš to poletje navdušil svoje goste

datum objave | 04. julij 2020
7563

Koktajli so zabavna reč. So odlična popestritev poletnih večerov in piknikov, ob njih pa se pogosto razvijejo debate o potovanjih, Tarantinovih filmih, o kolonializmu in dobrem rumu, o skrivnostih, pa tudi o tem, kje najti najboljši mošt.

drinks friends

Negroni Sbagliato

Če so te prijatelji zadnjih nekaj let vabili na aperol spritze in hugote, jih letos povabi na negroni sbagliato. Tudi to je pravzprav špricer, ampak zelo nobel.

  • 30 ml Camparija
  • 30 ml sladkega vermuta
  • 90 ml prosecca
  • 1 pomarančni krhelj (uporabi eko pomarančo)

V kozarec brez peclja, daj nekaj kock ledu in nanj nalij Campari, vermut in prosecco. Okrasi s krhljem pomaranče.

negroni sbagliato

Vir fotografije: Geoff Peters, Vancouver, BC, Canada

Tarantino (Kir-beer)

Kir je značilen francoski koktejl, imenovan po županu mesta Dijon, Felixu Kiru, ki ga je populariziral na svojih zabavah ob pobratenju mest. Poleg tega, da je izumil ta klasični koktejl, je namreč tudi pionir pobratenja mest. Obstajajo različne legende, zakaj je koktajl sploh nastal, skupno jim je to, da naj bi bilo po sili razmer. Originalno so ga pripravljali s francoskim vinom Chablis, obstaja pa več različic, recimo s šampanjcem, ki se mu reče kir royal, ali s svetlim pivom, kir-beer oz Tarantino.

  • 75 ml dobrega svetlega piva
  • 22 ml creme cassis
  • 75 ml dobrega svetlega piva

V kozarec za rdeče vino naliješ prvi del piva, nanj naliješ creme cassis, čez pa še preostalo polovico piva.

tarantino kir beer

Vir fotografije: Flickr

Mint Julep

Mint Julep je v ZDA pripotoval iz Perzije, kjer so ga pripravljali z vrtničnimi listi in breskovim žganjem. Uveljavil se je recept z bourbonom, čeprav so možne tudi različice s konjakom, rženim viskijem … To je tudi najbolj značilen koktajl Velikega Gatsbyja, tako da je nepogrešljiv na tematskih zabavah v slogu 20-ih (teh potrebujemo več!), a tudi sicer prija s svojim osvežujočim okusom sveže mete in veliko količino ledu.

  • 75 ml bourbon viskija
  • 22 ml sladkornega sirupa (2 dela sladkorja raztopiš v 1 delu vode)
  • 12 listkov sveže mete
  • Po želji par kapelj Angosture

Vsi pripomočki, sestavine in kozarec naj bi bili pred pripravo v hladilniku, najbolje več ur, da se viski prepoji z okusom mete. Metine listke v viskiju malce speštaj z žlico ali tolkačem, ne pa jih sekljati. Vse sestavine pretresi v mešalcu skupaj z ledom, in tekočino skozi cedilo prelij v pripravljen kozarec. Idealno bi bilo mint julep postreči v kovinskem kozarcu, ohlajenem v zamrzovalniku, a če ga nimaš, uporabi steklenega (v volumnom 3,5-4 dcl), ki naj bo do polovice napolnjen z zdrobljenim ledom. Premešaj z barsko žlico, napolni kozarec z zdrobljenim ledom in zopet premešaj. Kozarec mora biti do vrha napolnjen z ledom.

Mai Tai

Trend tiki koktajlov je še vedno tu, in za marsikoga bo vedno. Začelo se je z gospodom po imenu Donn Beach, ki je mladost preživel v Južnem Pacifiku, ki je ob prihodu v ZDA odprl prvi tiki bar, kjer je stregel koktajle in eksotično hrano v pacifiško opremljenem ambientu. Za tiki koktajl potrebuješ dober rum ali še bolje mešanico večih, obvezno svež sadni sok, in različne sirupe, sadne ali začimbne, uporabiš lahko tudi kakšno grenčico …  Eden najbolj znanih tiki koktajlov je Mai Tai, ki ga je ustvaril Trader Vic Bergeron, eden prvih posnemovalcev Donna Beacha.

  • 60 ml ruma Bacardi Ocho
  • 15 ml Cointreauja
  • 22 ml sveže stisnjenega soka limete
  • 8 ml mandljevega sirupa
  • 8 ml sladkornega sirupa (2 dela sladkorja, en del vode)

Kozarec napolni z drobljenim ledom. Vse sestavine pretresi z ledom v mešalcu in prelij skozi cedilo v kozarec, napolnjen z ledom. Okrasi z vejico mete, krhljem limete, kocko ananasa in kandirano maraschino češnjo.

Zvonikova jabolčna bovla

Kadar imaš res veliko gostov, in si želiš ponuditi kaj slovenskega, pripravi jabolčno bovlo, ki se navdihuje pri domačih sestavinah, dostopnih na večini slovenskih kmetij. Jabolčni mošt lahko najverjetneje kupiš na bližnji kmetiji, ali pa ga nadomestiš z nesladkanim jabolčnikom iz trgovine.

  • 4 dcl jabolčnega soka
  • 4 dcl jabolčnega mošta
  • 1,5 dcl sladkornega sirupa (2 dela sladkorja, en del vode)
  • 1 dcl jagod (lahko zmrznjenih)
  • 1 eko jabolko, narezano na kockice
  • sok ene limone
  • 2 vejici mete, nasekljane
  • nekaj kock ledu

Vse sestavine naj bodo ohlajene. Vse skupaj zmešaš v velikem vrču. Postrežeš takoj ali hraniš do nekaj ur v hladilniku. Količino lahko seveda podvojiš.

S čim bos torej postregel to poletje?