Vodniki

Obišči kraje iz svojih najljubših filmov

datum objave | 13. november 2019
683

Filmi so čudoviti svet, v katerega se radi potopimo, da se malo odmaknemo od svojega vsakdana in si za trenutek predstavljamo, kakšen bi bil svet, če bi živeli kot liki na velikem platnu. Si želiš, da bi lahko pobegnil za več dni, v tem času pa si še ogledal kraje, kjer so nastajali tvoji najljubši filmi? Preberi pet idej za potovanje, na katerem bo tvoje življenje vsaj za trenutek naravnost filmsko!   

 

Zagotovo si je vsak od nas že kdaj zamišljal, kako bi bilo, če bi se kar naenkrat znašel v svojem najljubšem filmu. Kdo se ne bi želel sprehoditi skozi najbolj znano čarovniško jedilnico, teči po travnikih, po katerih so hodili hobiti, ali na karaokah zapeti v japonski Shibuyji? Dobra novica je, da se vse to in še kaj lahko uresniči. Kako daleč moraš za uresničitev svojih filmskih sanj?

 

Harry Potter Oxford, Velika Britanija

Če si eden tistih, ki še vedno nestrpno čaka, da se od nekod pojavi sova, ti pa končno ugotoviš, da si pravzaprav čarovnik, ki je po krivici obtičal med Bunkeljni? No, na pismo z Bradavičarke boš verjetno moral še malo počakati, del čarobnega sveta Harryja Potterja pa ti lahko pričara obisk mesta Oxford v Veliki Britaniji. Več lokacij na tamkajšnjem kolidžu Christ church je filmarjem služilo kot prostor najslavnejše čarovniške šole. Tam se lahko recimo sprehodiš po stopnišču, ki je z magičnim premikanjem navdušilo že v prvem filmu o mladem čarovniku, že ko so se Harry, Ron in Hermiona prvič srečali s profesorico McHudurro. Obiščeš lahko tudi dvorano, ki jo iz filmov prepoznamo kot Veliko dvorano, katere replika je bila kasneje ustvarjena na snemanju.

kraji iz filmov oxford

Moje pesmi, moje sanje Salzburg, Avstrija

Ljubitelji muzikalov ste zagotovo zrasli tudi s klasiko Moje pesmi, moje sanje iz leta 1965, posneto po resnični zgodbi. V filmu spremljamo pojočo družino s sedmimi otroki, na čelu katere je izjemno strog ovdoveli oče. Dogajanje pa postne zanimivo, ko na predvečer nacistične priključitve Avstrije nuna Maria zapusti samostan in se družini pridruži kot guvernanta. Številne pesmi iz muzikala, kot sta Edelweiss in My favorite things, v ušesih mnogih odzvanjajo še danes. Film je bil posnet na različnih lokacijah v avstrijskem Salzburgu, med njimi v palači Leopoldskron, samostanu Nonnberg in pokopališču Sv. Petra, ki si jih je še vedno mogoče ogledati, priključiš pa se lahko celo vodenemu ogledu, poimenovanemu kar The Sound of music tour. Ampak previdno – tvegaš, da si iz glave nikakor ne boš mogel izbiti melodije spodbudne pesmi z naslovom Climb every mountain!

kraji iz filmov salzburg

Gospodar prstanov Nova Zelandija

Če se od filma, posnetega po resnični zgodbi, odmaknemo povsem na drugo stran, v fikcijo, med najpopularnejše izmišljene zgodbe sodi trilogija Gospodar prstanov. Skorajda ne bi verjeli, da pokrajine, tako čarobno zelene, kot jih vidimo v teh filmih, niso zgolj produkt računalniških obdelav. Pod taktirko režiserja Petra Jacksona, ki prihaja z Nove Zelandije, so trilogijo, ki je podrla številne rekorde, v celoti posneli v državi ob Avstraliji, na kar 150 različnih lokacijah, za ustvarjanje trilogije pa je bilo namenjenih kar 281 milijonov dolarjev. Danes lahko tako na Novi Zelandiji recimo obiščeš vasico, v kateri v zgodbi prebivajo hobiti in v hišice vstopiš skozi značilna majhna okrogla vrata. Sprehodi se čez travnike, posejane s cvetlicami, in poslušaj žuborenje potokov, ki tečejo po pokrajini, v filmih imenovani Šajerska. Zagotovo te bo osupnila in se ti za vedno vtisnila v spomin. Kaj še čakaš? Pot pod noge in dogodivščini naproti!

andres iga 7xkkjvw1d8c unsplash

Izgubljeno s prevodom Tokio, Japonska

Tujci Japonsko bolj kot s katerimkoli drugim filmom povezujejo z dramo Izgubljeno s prevodom. Med pakiranjem za pot v deželo vzhajajočega sonca nikar ne pozabi na roza lasuljo! Na karaokah v japonskem okraju Shibuya lahko namreč zapoješ prav tam, kjer sta v filmu stala igralca Bill Murray in Scarlet Johansson. Ena od najbolj priljubljenih romantičnih turističnih točk v Tokiu je The New York Bar, kjer sta se v filmu spoznala lika Bob in Charlotte. Prostor je običajno poln tujcev, ki bolj ali manj diskretno poskušajo posneti fotografijo lastne izkušnje, povezane s filmom. Če želiš japonsko prestolnico opazovati z višine, kot Charlotte iz svoje hotelske sobe, lahko obiščeš hotel Park Hyatt. Tam seveda lahko tudi prenočiš, a imej v mislih, da gre za luksuzni petzvezdični hotel.

kraji iz filmov tokyo

Mamma Mia! otoka Skiatos in Skopelos

V filmsko zgodovino se je zapisal še en muzikal, ki prinaša lahkotnost, ob ogledu pa je zagotovljen predvsem smeh. Si tudi ti vedno, ko film predvajajo na televiziji, zaželiš, da bi se teleportiral v vročo poletno Grčijo? Če obiščeš grški otok Skiatos na severozahodnem delu Egejskega morja, se lahko sprehodiš po pristanišču, kjer so se prvič srečali Sophijini trije očetje – Sam, Bill in Harry. Na plaži Kastani na otoku Skopelos, zahodno od Skiatosa, pa je bil recimo posnet prizor za pesem Does your mother know? Če imaš tudi ti sanje, tako kot jih je imela Donna, ko se je s kovčkom v roki in klobukom na glavi odpravila svobodi naproti, se le opogumi. Morda pa tudi ti v Grčiji spoznaš osebo, ki ti bo popolnoma spremenila življenje.

kraji iz filmov skopelos

Kaj je na lokacijah, ki so bile uporabljene v filmih, tako privlačnega, da bi najraje spakiral in pri priči sedel na letalo? Včasih preprosto ni dovolj, da like iz filmskih zgodb zgolj opazuješ na zaslonu. Pokrajino moraš videti na lastne oči, na licih občutiti hladen veter in zavohati cvetlice na travniku. Včasih je odpotovati treba preprosto zato, da zrak vdihneš na mestu, kjer se je pisala filmska zgodovina. Želiš odpotovati na kraj snemanja tvojega najljubšega filma? Oglasi se v eni od poslovalnic Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.

 

Oddaj povpraševanje