Nomago nasveti

Kratek vodič po Maroku

datum objave | 23. maj 2019
11950

Če Maroka še ni na tvojem »to-do« seznamu potovanj, pri priči poišči pisalo! Ta živahen, barvit in eksotičen delček Afrike, ki je od nas oddaljen le nekaj ur letenja, prevzame in navduši še tako zahtevne in cinične popotnike. Gre za najverjetneje nam najbližji »drugačen« svet, ki ga začutiš že takoj, ko se izkrcaš iz letala, in ki te nikoli ne zadovolji zgolj z enim obiskom.

Predstavljamo ti naš izbor top 9 stvari, ki jih nujno moraš videti ali početi v Maroku.

1. Oglej si mošejo Hassan II v Casablanci

Casablanca, sicer precej veliko mesto, na katerega je močno vplival zahodni kolonializem, se ponaša z eno izmed največjih arhitekturnih stvaritev na svetu – dih jemajočo mošejo Hasan II. Ogromen poklon islamski kulturi se nahaja tik ob morski obali in čeprav je bila mošeja zgrajena šele leta 1993, jo sestavlja polno tradicionalnih arabskih motivov, ki jih je ustvarjalo več kot 10.000 umetnikov.

2. Potopi se v kaotični Fez

Kulturna prestolnica Maroka, v kateri se nahaja tudi prva univerza, je zgrajena okoli tradicionalne medine (arabske tržnice), ki še danes živi in diha med prebivalci in obiskovalci tega afriškega mesta. Za najbolj pristno izkušnjo ti priporočamo, da prenočiš kar znotraj medine in tako doživiš ta kaotičen svet trgovanja tudi v večernih urah. P.S.: pripravi se na šoping svojega življenja!

3. Spij metin čaj in nato še enega!

Tako kot francoski rogljički v Parizu, spomladanski zavitki v Vietnamu in guacamole v Mehiki, imajo tudi Maročani svoj lasten »staple food« – maroški metin čaj! Najverjetneje najbolj poceni pijača v Maroku, ki jo ob vsaki priložnosti pijejo tako turisti kot domačini, se postreže v z ornamenti okrašenimi kozarčki in je zaradi svoje vročine najboljši način za ohlajanje v sredozemskih visokih temperaturah. Pa še nasvet iz izkušenj – ne glede na to, kako zelo se trudiš, pravega maroškega čaja ne boš mogel nikdar in nikakor pripraviti sam doma, zato se ga naužij kar se da!

herbal tea 1410563 1920

4. Še malo kulture? Ok!

Če se odločiš na svojem potovanju opraviti samo en samcat kulturni ogled znamenitosti, naj bodo to rimske ruševine v mestecu Volubilis. Izredno lepo ohranjene ruševine, ki stojijo na vrhu lokalnega hriba, ti ne bodo le pričarale svet v času Julija Cezarja in Kleopatre, temveč ti bodo ponudile tudi izjemen razgled na širno pokrajino, polno pomarančevcev, oljk in pašnih živali.

5. Preživi vsaj eno noč v lokalnem riadu

Riadi so tradicionalne arabske hiše, ki so jih lokalni dediči spremenili v majhne domače hotele. Običajno gre za večnadstropne hiše, ki imajo v notranjosti stavbe odprt atrij, na vrhu na teraso, s katere lahko občuduješ sončne vzhode in zahode. Riade lahko najdeš po celotnem Maroku, njihova najlepša prednost pa je izredna gostoljubnost lastnikov, ki vsako jutro postrežejo s tradicionalnim zajtrkom, ob večerih pa z metinim čajem.

6. Obišči modro mesto Chefchaouen

Dežela smrkcev? Ne! Filmska kulisa nadaljevanja animacije Avatar? Tudi ne! Majhno visokogorsko mestece, ki leži sredi maroškega gorovja Rif, v katerem so iz skrivnostnih razlogov vse hiše pobarvane z živo modro barvo? Da, to je Chefchaouen! Po našem mnenju 8 čudo sveta je slikovito mestece s svojo medino, trdnjavo v središču mesta in lokalnimi slapovi, kjer domačinke še zmeraj perejo perilo. Chefchaouen, obožujemo te!

7. Surfaj v Atlantiku

Surferji obožujejo Maroko, še posebej okolico morske vasice Essaouira, kjer se družijo v raznih kampih. Essaouiro so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja na nek način posvojili hipiji, ki so poskrbeli za to, da nikdar ne bo izgubila svojega avtentičnega šarma. V t.i. Essi lahko najdeš stare ribiške čolne, obalno trdnjavo in majhne zapletene uličice, ki se razpredajo po starem mestnem jedru.

8. Poskusi tajin

Tajin je, skupaj s kuskusom, najbolj tradicionalna hrana v Maroku, zato je srečanje s to jedjo skoraj neizogibno, vendar obenem tudi nepozabno. Tajin je beseda, ki opisuje tako lončeno posodo, kot način priprave jedi ter samo jed. Gre za začinjeno meso (ali ribo), ki se kuha ali peče v lončeni posodi v obliki stožca, in je obogateno z oreščki ali suhim sadjem. Pa dober tek!

9. Podaj se na treking po Atlasu

Atlas je visoko in široko gorovje, katerega del leži tudi v Maroku. Če si želiš malce bolj aktivnega dopusta, se podaj na krajši ali daljši treking. Izbereš lahko dnevne pohode v Toubkal Massif ali pa večdnevno ekspedicijo po osamljenih gorskih dolinah.

 

So te ob branju zasrbele pete in že komaj čakaš, da te prevzame čudovita arhitektura in uživaš v številnih mozaikih, ki so prava paša z oči? Bi rad doma pričaral nekaj arabskega vzdušja in iz Maroka pritovoril kakšno preprogo, bakreno svetilko ali dekorativno blazino? Pogovori se z našimi agenti in razjasni tisti zadnji dvom, ki ovira tvojo odločitev za odhod. Pokliči 080 47 72 ali se oglasi v poslovalnici Nomago Travel.

Oddaj povpraševanje