Vodniki

Malta – več kot peščene plaže

datum objave | 21. junij 2021
944

Na Malti te čakajo sončni žarki, zanimiva zgodovina in okusna mediteranska kulinarika. Tam ne boš našel gozdov, rek in jezer, boš pa ob jasnih dneh videl čez kristalno čisto morje vse do Sicilije in se lahko kopal še dolgo v jesen. Je ravno prav majhna, da jo lahko raziščeš brez hitenja, in ravno prav velika, da ti na dopustu nikoli ne bo dolgčas. Že iščeš letalske karte ali še premišljuješ o potovanju? Morda te prepričamo s spodnjimi razlogi!

Ugodno na Malto

malta

Valletta

Začnimo s prestolnico, ki je že tako ali tako na ”must-see” seznamu obiska Malte. Ena najmanjših prestolnic v Evropi ima le 6000 prebivalcev, a ogromno znamenitosti, ki bodo očarale predvsem ljubitelje zgodovine in arhitekture, pa tudi veliko kavarn, vinskih barov, gledališč in prireditev. Leži na hribu, na polotoku med naravnima pristaniščema, po njej te vodijo ravne in široke ulice, ki pustijo morskemu zraku, da teče po mestu in osveži obiskovalce.

Podzemna grobnica Ħal Saflieni

To prazgodovinsko strukturo so odkrili po naključju v začetku 20. stoletja med gradbenimi deli. Je pod zaščito UNESCA in obišče jo lahko le 80 obiskovalcev na dan, zato moraš vstopnico rezervirati tedne ali celo mesece vnaprej. Ocenjujejo, da je stara okoli 5000 let, še danes pa so vidni simboli, narisani in izrezljani na stenah prazgodovinske grobnice.

popeye village malta

Popajeva vas

Je tudi tebe Popaj v otroštvu prepričeval, da moraš za moč jesti špinačo? Na Malti lahko obiščeš prizorišče snemanja filma Popaj iz 80-ih in se za kratek čas vrneš v otroštvo. Najdeš ga na severu otoka, kjer lahko uživaš tudi na najboljši peščeni plaži na otoku, v zalivu Ghadira ob vznožju vasi Mellieha. Čista in plitva voda je odlična tudi za otroke, najameš lahko ležalnike in senčnike ter se pripraviš za celodnevno uživanje ob zvokih morskih valov.

Okusne malteške specialitete

Najbolj priljubljena malica na otoku so zagotovo ”pastizzi”. Tradicionalni kolač z rikoto lahko med raziskovanjem mest kupiš v skoraj vseh pekarnah in slaščičarnah. ”Ftira” je malteški odgovor na pico – sploščen kruh z luknjo na sredini, polnjen z mediteransko zelenjavo, kot so paradižniki, jajčevci in olive, včasih pa tudi artičoke. Privoščiš si lahko tudi ”bragioli”, goveje meso, kuhano z grahom in tradicionalno juho (poimenovano »juha vdovca«) z malo ovčjega ali kozjega sira.

malta

Modra jama ali ”Blue grotto”

Modra jama privabi več kot 100 tisoč obiskovalcev letno – z dobrim razlogom! Naravno oblikovane jame in modro morje kar kličejo k plavanju in potapljanju. Bolj kot besede pa te bodo zagotovo prepričale fotografije. Ljubiteljem morja priporočamo še obisk naravnega bazena sv. Petra in Quare, lagune z morsko vodo in peščeno plažo. Ne pozabi na podvodni fotoaparat!

Že pripravljaš svoj načrt raziskovanja Malte? Za konec imamo še dve dobri novici. Prvič, Malto lahko raziščeš brez avtomobila, kar ti bo zagotovo prihranilo nekaj stresa, če nisi vajen vožnje po levi strani ceste. In drugič, pri iskanju udobnih prenočišč na Mediteranu ti lahko pomagamo mi!