NajNajNaj

Mesta, ki so do kolesarjev najbolj prijazna

datum objave | 24. aprila 2019
275

S kolesom na pot! Si navdušen kolesar in si niti dopusta ne moreš predstavljati brez kolesa? Skušaš tudi potovati bolj okolju prijazno? Morda pa bi rad le doživel nekaj novega?
Izbrali smo nekaj mest, ki so posebej prijazna kolesarjem: z dobro mrežo kolesarskih stez, preprostim sistemom izposoje koles ali pa s posebno zanimivimi kolesarskimi potmi.

1 Kopenhagen, Danska

Kolesarjenje je na Danskem že dolgo priljubljeno. Že v 80. letih 19. stoletja je bilo kolo najenostavnejše, najbolj zdravo, najbolj poceni in najhitrejše prevozno sredstvo – in tudi zdaj je v Kopenhagnu več koles kot kolesarjev! V danski prestolnici je neverjetnih 350 kilometrov kolesarskih stez, med prometnimi konicami pa imajo kolesa prednost pred avtomobili (ko smo že pri tem: le 29 % prebivalcev Kopenhagna ima v lasti avto). Bližnja mesta so povezana s kolesarskimi »avtocestami« (posebne kolesarske steze, ki imajo prednost pri čiščenju snega, ob stezah so postaje za polnjenje zračnic), ki naj bi pomagale zmanjševati motorni promet.

copenhagen bicycle 2648495 640

2 Portland, Oregon, ZDA

Največje mesto v Oregonu je tudi kolesarsko središče ZDA. Odstotek tistih, ki se v službo odpravijo s kolesom, je v Portlandu najvišji v državi (7 % je resda malo v primerjavi s 35 % kopenhagenskih kolesarjev, ampak ne pozabimo, da smo zdaj v ZDA). Biketown je portlandski sistem izposoje koles – 1000 koles je na voljo na 100 postajah, izposoja pa te bo stala le 2,5 $. Napredni in ekološko usmerjeni Portland se lahko pohvali z odlično kolesarsko infrastrukturo – s kolesarskimi bulvarji, kolesarskimi stezami po centru mesta in celo kolesarjem prijaznim letališčem: portlandsko letališče ima posebne kolesarske postaje, kjer lahko kolo razstaviš ali sestaviš pred letom oz. po njem.

portland pearl district 2207346 640

3 Sevilla, Španija

Kolo verjetno ni prva misel, ko razmišljaš o potovanju po Španiji, ampak v Sevilli se je kolesarjenje v zadnjih letih izrazito razmahnilo. V zadnjem desetletju je število koles v mestu poskočilo s 6.000 na 70.000. V mestu je več predelov zaprtih za ves promet, razen za kolesa, tramvaje in taksije, po vsem mestu pa si lahko izposodiš kolo.
Poletne temperature so v Andaluziji dokaj visoke, zato kolesarjenje verjetno ne bo postalo najbolj priljubljena oblika transporta po mestu, v hladnejših mesecih pa je odlična možnost za raziskovanje Seville.

 

4 Montreal, Kanada

Montreal že dolgo slovi kot kolesarjem prijazno mesto – tudi zato, ker so že konec 80. let prejšnjega stoletja uvedli varne kolesarske steze. Kolesarjenje po Montrealu vseeno ni povsem enostavno, saj je mesto dokaj razgibano, zime pa dolge in izredno mrzle, zaradi česar so ceste pogosto poškodovane. Kljub temu je kolesarjenje izjemno priljubljeno: izposodiš si lahko katerega od 5.000 koles v sistemu Bixi, na voljo pa ti je več kot 240 km kolesarskih stez, ki so ločene od motornega prometa. Posebej priljubljena je razgledna pot ob kanalu Lachine.

 

5 Berlin, Nemčija

Berlin se razprostira po precejšnji površini in so razdalje veliko bolj obvladljive, če se jih lotiš s kolesom. V nemški prestolnici kolesarji obsegajo 13 % dnevnega prometa, vse več pa je obiskovalcev, ki raziskujejo mesto na dveh kolesih. Posebej priljubljena je pot ob berlinskem zidu, ki te popelje ob zgodovinskih točkah znamenitega zidu. Odpravi se na kolesarjenje po parku Tiergarten ali pa obišči katero od berlinskih jezer. Tudi na tramvaj ali podzemno se lahko odpraviš s kolesom, potrebuješ le posebno vozovnico za kolo.

berlin 453301 640

6 Kjoto, Japonska

Kjoto je pogosto razglašen za najbolj kolesarjem prijazno mesto v Azijo. Razlogov za to ni malo: raven teren, preprost najem koles in urejen promet. Mnogi domačini kolesarijo v službo – naj te ne presenetijo kolesarke v kostimih in kolesarji v poslovnih oblekah! Mrežasto razporejene ulice bodo poenostavile navigacijo po mestu, avtomobilom nedostopne uličice pa so dobrodošle bližnjice. Nekaj pomembnih napotkov, če se odpraviš na kolesarjenje po Kjotu: če je na voljo pločnik, se pelji po njem, z zvoncem opozarjaj nase, ponoči obvezno prižgi luč in ne pozabi, da promet na Japonskem poteka po levi strani.

japan 1432848 640

Izposoja javnih koles je priljubljena tudi v Sloveniji

Sistem izposoje koles je po novem na voljo tudi v Celju, Laškem, Polzeli in Žalcu. Tam si lahko izposodiš kolesa, s katerimi upravlja Nomago. Vabimo te, da se zapelješ z našimi električnimi ali navadnimi kolesi. Več informacij o izposoji si lahko prebereš tukaj.

več o izposoji koles v celju, laškem, polzeli in žalcu

 

k2b2301

 

Super je, da vse več mest omogoča enostavno izposojo koles, kajne? To priljubljeno prevozno sredstvo lahko uporabljaš na potovanjih ali doma. Kje boš pa ti naslednjič kolesaril? 😊