Tips&Tricks

Na dolgo pot z majhnimi otroki? Zakaj pa ne.

avtor | Saša Praček
datum objave | 09. avgust 2019
5930

Ko te zagrabi popotniška, je konec. Takrat rezerviraš letalsko karto in greš. Tudi ko imaš otroke. Jasno, stil potovanja se hočeš nočeš spremeni. Ampak saj življenje z njimi se je spremenilo tudi doma, tako da to vzameš v zakup, spakiraš kovčke in se odpraviš na pot, ki bo drugačna za vse. Smiselno pa je upoštevati nekaj nasvetov. Za dobro voljo vseh na izbrani poti. 😉

1. Hiti počasi

Potovanje z otroki je počasnejše, kot če potuješ sam. Enostavni prevozi, ki si jih včasih obdelal nezavedno, postanejo kar naenkrat opazni, ulica, dolga 1 km, neskončna, čas pa teče enako. Načrta poti, ki si ga je zamislila glava, realnost ne uresničuje, zato je dobro, da se na bolj umirjen ritem pripraviš že doma. Na ta način boste vsi bolj zadovoljni in uživali v tistem, kar boste doživeli, pa četudi bo ogledanega manj.

2. Oglej si znamenitosti, namenjene otrokom

Kar je všeč odraslim, ni nujno, da bo tudi otrokom. Naredi kompromis in v program uvrsti tudi tiste znamenitosti, ki so všeč najmlajšim. Polurno opazovanje šimpanza v živalskem vrtu je lahko staršem ravno toliko dolgočasno kot otrokom opazovanje tridesetega klifa, ki si ga obhodil v treh urah. Če prebereš o šimpanzu nekaj več, pa boš kmalu tudi kot starš naletel na informacije, ki jih do zdaj še nisi zasledil. Ali pa si jih zgolj pozabil. 🙂

3. Naredi znamenitosti za odrasle bolj zanimive

Kompromise je treba sklepati in prav je, da se tudi otroci potrudijo in si pogledajo nekaj, kar je bolj všeč starejšim. Da se boš izognili slabi volji in dolgim nosovom, jim lahko oglede za odrasle približaš njihovemu svetu. Tudi v muzejih so lahko stroji razloženi na zanimiv način, na ribji tržnici pa je tiste velike rdeče ribe skoraj ulovil morski pes. Malo domišljije nikoli ne škodi, v otroških očeh pa je zagotovo še desetkrat večja.

4. Pavza je balzam za vse

Če je potovanje dolgo, si je vsakih nekaj dni dobro vzeti prost dan in početi – nič. Obiščete lahko bližnji park in najdete drevo, ki je zanimivo za plezanje, ali igrala, ki imajo dober tobogan, na katerem se bodo podili otroci. Da ne govorimo o tem, koliko rek, potokov in jezer se da v nekaj urah zgraditi v peščenih plažah. In da ne omenjamo, koliko je vreden polurni mir za branje knjige pod drevesom.

5. Preveri, kaj pravijo o ogledih domačini

Z nekaj kliki lahko na internetu prideš do krajev, ustanov, plaž in aktivnosti, ki jih z otroki delajo domačini. Verjetno se bodo razlikovali od običajnih predlogov, ki ti jih ponujajo navadni turistični vodniki. Na ta način se boste bolj povezali z domačini in izvedeli, kako zares živijo. V veliko krajih se lahko dogovoriš za obisk lokalne šole ali vrtca ali pa zgolj pokukaš skozi njihovo ograjo. Otrokom bo gotovo zanimivo, ko bodo videli, kako se šolske in vrtčevske dejavnosti razlikujejo od njihovih doma.

6. Razdelite se v skupini

Včasih prija odklop tudi od domačih. Če so interesi različni, ni nujno, da vsi gledate vse, zato bo bolje, da se za pol dneva razdelite v skupini, si vzamete čas za tisto, kar ste si zamislili, da bi radi videli, v miru predelate zadani načrt in se v skupno družbo vrnete zadovoljni in nasmejani.

Ker naslednji dan nas čaka nov izziv. Kakšen? Hm, kaj pa veš. Potovanja so polna presenečenj, ki te lahko čakajo že na najbližji avtobusni postaji. In ravno to jim daje čar.

Ali po prebranem v mislih že načrtuješ naslednje družinske počitnice? Pokliči nas na 080 47 42 ali oddaj povpraševanje, mi pa ti bomo pomagali do najlepših in najbolj zabavnih družinskih počitnic do sedaj!

Oddaj povpraševanje