NajNajNaj

Na izlet po Sloveniji

datum objave | 16. julij 2021
1368

Topli vikendi, polni sonca, so kot nalašč za odkrivanje lepot Slovenije. Naša majhna dežela je izjemno barvita in raznolika, zato nam sploh ni treba daleč, če se želimo nadihati svežega zraka in naužiti sončnih žarkov. Skok na morje, pohod v gore, sprehod med jezeri, odkrivanje slikovitih vasic in naše izjemne kulinarike (sedaj imamo kar 7 Michelinovih zvezdic kot dokaz) – vse to imamo v Sloveniji na domačem pragu.

Če želiš letošnje poletje izkoristiti za odkrivanje Slovenije, a hkrati ne želiš ponovno obiskati naših najbolj poznanih krajev, kot so Bled, Kranjska Gora ali Postojnska jama, smo zate pripravili 7 predlogov za malo manj obiskane, a zato nič manj dih jemajoče kraje, ki jih lahko obiščeš že ta vikend.

Cerkniško jezero in grad Snežnik

Cerkniško jezero je eno izmed največjih presihajočih jezer v Evropi. To pomeni, da se lahko v mesecih brez dežja sprehajaš kar po dnu jezera in kosiš travo, v preostalih mesecih pa po njem veslaš in loviš ribe. Če si strasten opazovalec ptic, boš tukaj prišel na svoj račun – okoli Cerkniškega jezera lahko  najdeš kar več kot 200 vrst ptic! Ljubiteljem umetnosti pa svetujemo ogled bližnjega gradu Snežnik, ki je eden najlepše ohranjenih gradov pri nas.

grad sneznik slovenija

Lovrenška jezera

Lovrenška jezera so ena izmed idiličnih destinacij, ki jih najdemo na Pohorju. Jezera, ki se nahajajo med Roglo in Ribniškim Pohorjem, so pravzaprav visoko barje, ki ga sestavlja 20 jezerc. Do njih se lahko odpraviš kar z Rogle, vendar se pripravi na daljšo pot, vzela ti bo 2–3 ure. Po barju okoli jezer se sprehodi po urejeni leseni stezi, za pogled ”od zgoraj” pa se povzpni še na razgledni stolp.

pohorje slovenija

Kočevsko

Zakaj ne bi naslednjega vikenda izkoristil za odkrivanje prostranega Kočevskega gozda in domovanja kočevskega medveda? Si vedel, da so tukaj skriti celo ostanki pragozda? Številne označene pohodniške poti te bodo vodile mimo kraških jam in izvirov in te seznanile s pestrim živalskim svetom. Če si ljubitelj plezanja, se lahko po plezalni steni povzpneš do razvalin gradu Fridrihštajn ali pa se podaš na enega izmed okoliških vrhov. Če se potepaš z otroki, pa ti svetujemo obisk Kočevskega jezera in sprehod po Orlovi poti, kjer lahko z malo sreče vidiš orla belorepca.

kocevje

Iški vintgar

Slikovita soteska reke Iške je raj za poletno osvežitev in pogosta izbira ljubiteljev narave, pohodnikov in plezalcev. Ta slikovita lokacija bo popolna za družinski piknik v naravi stran od mestnega vrveža. Narava tukaj je res čudovita. Reka je posuta s kamninami različnih barv, okoliška pobočja pa krasi bogato rastlinstvo. Med drugim lahko tukaj vidiš rododendrone, dvocvetno vijolico, kranjski jeglič in kronice, ki pa jih nikar ne trgaj, temveč jih pusti, da dalje krasijo bregove reke.

Otok ljubezni

Prava destinacija za vse romantične duše je Otok ljubezni v Prekmurju. Otok, obdan z rečnim rokavom Mure, se nahaja v vasi Ižakovci. Oglej si plavajoči mlin na Muri, ki je poleg Babičevega v Veržeju še edini preostali mlin na Muri. V notranjosti mlina je mlinarski muzej, kjer lahko kupiš tudi izdelke iz mlina. Poleg tega boš na otoku našel še büjraški muzej, po ogledu pa se lahko z brodom zapelješ na nasprotni breg Mure. Poskrbljeno je tudi za adrenalinske odvisnike, ki se lahko odpravite na rafting na Muri. Med obiskom pa ne pozabi poskusiti niti okusne lokalne kulinarike – med drugim te čakata pajani krüj in domača palinka.

prekmurje slovenija

Solčavska panoramska cesta

Solčavsko sestavljajo tri alpske doline – Logarska dolina, Matkov kot in Robanov kot. Nad njimi vijuga Solčavska panoramska cesta, ki jo brez težav poimenujemo tudi cesta najlepših razgledov. Tukaj si lahko privoščiš edinstven pobeg v naravo. Oglej si znamenito kraško jamo Potočko zijalko, sprehodi se do slapu Rinka, poskusi kislo vodo v izviru pod Olševo, vmes pa se ustavi na kateri izmed turističnih kmetij ali planinskih domov in si privošči še kulinarično doživetje, ki mu ni para.

logarska dolina nature

Nebesa

Nebesa so res kraj na zemlji, in to v Sloveniji! Tik nad vasjo Livek nad Kobaridom, na pobočju kopastega Kuka, se ti bo pogled ustavil na dih jemajočem razgledu, po katerem je kraj dobil ime. Nekoč je bilo tukaj smučišče, ki pa že dolgo (zaradi preblagih zim) ne obratuje več. Od tu boš lahko oči napasel na čudovitem turkiznem pasu Soče in obsoških krajih od Kobarida do Tolmina, visokih gorah krnskega, kaninskega in stolovega pogorja in Gradežu v zalivu Jadranskega morja. Domačini pravijo, da lahko na še posebej lep dan vidiš celo Benetke. Nebeško!

nebesa slovenija

Kateri kotiček Slovenije se bo prvi znašel na tvojem seznamu? Če je odločitev pretežka, ti svetujemo, da najameš avtodom in se odpraviš na slovenski roadtrip. Prepričani smo, da ti bo še dolgo ostal v spominu kot eden izmed lepših izletov!