Tips&Tricks

Na poletne počitnice s trajektom in brez skrbi

datum objave | 05. junij 2019
861

Potovanje do končne počitniške destinacije je del doživetja. Čeprav je transport, ki nas loči od sanjskega kraja, za nekatere nočna mora, je treba tudi v tem najti užitek. Tudi življenjska sreča namreč ni v dosegu cilja, ampak v poti do njega. Čeprav je potovanje v zadnjem času postalo enostavnejše, cenejše in hitrejše, najhitrejša možna pot do cilja ni vedno tudi najboljša. Če izbereš bolj avanturistično možnost in se na pot odpraviš z avtomobilom namesto z letalom, imaš toliko več možnosti za raziskovanje krajev, mimo katerih greš, pa še ustaviš se lahko, kjer želiš, in tudi malicaš, kadar želiš.

trajekt

Najbolj udobno je seveda potovanje z lastnim avtomobilom, ki ga dobro poznaš in si ga vajen. Neznanka so že tako ceste, po katerih voziš, in krasno je, če nekoliko bolje poznaš vsaj jeklenega konjička, s katerim potuješ. A potovanje z lastnim prevoznim sredstvom terja malenkost več organizacije, saj je treba pot vnaprej premisliti in vedeti, kje se recimo vkrcati na trajekt.

Šele ko prvič potuješ z avtomobilom, ugotoviš, kako zamudno je čakanje na javni prevoz, še posebej na destinacijah, ki niso ravno glavna mesta in avtobus pelje bolj na letne čase kot na uro. Če pa si z avtom, si sam svoj gospod in dogodivščino lahko povsem prilagodiš svojim potrebam in željam.

 

Korzika – za ljubitelje morja in gora

Eden od otokov, vrednih obiska z lastnim prevozom, je zagotovo francoska Korzika. To je četrti največji otok v Sredozemlju z mediteransko klimo in približno 300 sončnimi dnevi na leto. Ob obisku tega otoka naj te torej slabo vreme ne skrbi, saj so tamkajšnje zime mile, povprečna zimska temperatura je okoli 15 stopinj Celzija, poleti pa jih je v povprečju 28.

Korzika in sardinija

To je popolna destinacija za tiste, ki se ne morejo odločiti, ali imajo raje morje ali gore. Vrhovi se dvignejo nad dva tisoč metrov nadmorske višine, obala pa se razprostira kar na sto tisoč kilometrih. Pravijo, da je počitnikovanje na Korziki popoln odklop, ne da bi morali zato odpotovati zelo daleč. To je izjemno primerna destinacija za pohodnike. Čeprav se nekatera pobočja zdijo neprehodna, z nekaj truda in ljubezni do pohodništva prideš do osupljivih razgledov, ki ti bodo vzeli sapo, med vzpenjanjem pa najdeš tudi nekaj čudovitih jezer. Zanimivo je, da se je na Korziki rodil Napoleon Bonaparte, zato na »must see« seznam zagotovo sodi muzej Maison Bonaparte, v katerem si lahko ogledaš pohištvo in ostalo lastnino njegove družine. Izpustiti ne smeš niti naravnega rezervata Scandola, ki je zaradi svoje lepote in biodiverzitete uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine.

 

Elba – biser, skrit pred množicami turistov

Majhen italijanski otok, nekoliko zapostavljen zaradi izjemne priljubljenosti Sicilije in Sardinije, a zato nič manj lep. Elba je prav zaradi slabše prepoznavnosti v svetu otok, kjer se lahko izogneš množicam turistov. Če bi se rad izognil veliki večini, je tja seveda najbolje odpotovati spomladi ali jeseni. V kulinaričnem smislu izstopajo predvsem ribe in so zagotovo nekaj, kar moraš poskusiti. Vreden ogleda je otoški akvarij, predvsem, če potuješ z otroki. Tudi športne ponudbe je na otoku kar nekaj – lahko voziš kolo, greš na treking ali pa okolico spoznavaš s kajakom. Če si želiš manj aktivnih počitnic, se seveda lahko sproščaš na plaži in opazuješ osupljive sončne zahode. Elba je tudi zgodovinsko zanimiv in pomemben otok, saj je bil nanj izgnan Napoleon, leta 1815 pa je z njega pobegnil.

elba 3389078 1920

Krf in Kefalonija – za ljubitelje morja in sonca

K temu, da se med dopustom počutiš zares svobodno in da se ti zazdi, da si se od vsakdanjika zares odmaknil in pozabil na težave, ki te čakajo doma, pripomore razdalja, ne škodi pa niti, če v deželi, kamor se odpraviš, govorijo jezik, ki ga prav nič ne razumeš. Grčija je za takšen oddih popolna izbira. Dobro izhodišče za raziskovanje grških otokov je pristaniško mesto Igumenica, do koder lahko s trajektom pripotuješ iz italijanskih Benetk ali Ancone. Kefalonija velja za grški otok z najlepšimi plažami, mnoge od njih ste zagotovo že videli na fotografijah. Tam si boš zagotovo odpočil oči, saj praktično ne boš videl drugega kot čudovito belih plaž in morja v najrazličnejših odtenkih modre. Nad plažami se dvigajo klifi, skozi pobočje pa se vijejo ozke ceste – že samo vožnja po njih je dogodivščina. Če si bolj živahne narave in želiš kakšno noč tudi prežurati, je zate prava izbira otok Krf, kjer pa si moraš nujno ogledati Cape Drastis na severnem delu otoka, saj te bo podoba, ki jo je izoblikovala narava, zagotovo presunila.

Corfu Greece - Krf - Gračija

 

Atene – zgodovinska poslastica

Grški otoki zaradi svoje številčnosti in čudovitih plaž pritegnejo veliko pozornosti, a mesto, ki bi ga vsakdo moral obiskati vsaj enkrat v življenju, so Atene. Če do njih potuješ z avtomobilom, se lahko na trajekt vkrcaš v Benetkah in izstopiš v mestu Patras, ki je krasno izhodišče za raziskovanje celinske Grčije. Atene so eno od najstarejših mest na svetu, zgodovinski zapisi o obstoju mesta pričajo o tem, da so tam ljudje naseljeni že tri tisoč štiristo let. Danes so eno največjih gospodarskih središč jugovzhodne Evrope. Obisk mesta je prava zgodovinska poslastica, saj so tam še vedno številne zgradbe in drugi ostanki antične Grčije, v času katere so bile Atene središče umetnosti in filozofije. Najbolj znana znamenitost je akropola – citadela, ki stoji na visoki pečini, dvigajoči se nad mestom. Največkrat fotografiran in upodobljen del je zagotovo glavni tempelj akropole Partenon, ki je simbol atenske demokracije.

Atene

Nehaj odlašati in končno odpotuj novim dogodivščinam naproti! Če želiš s svojim časom razporejati sam, začutiti svobodo vožnje z avtomobilom po neznanih cestah in bi si rad zagotovil prevoz s trajektom, se oglasi v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.

Oglej si naše povezave s trajekti