Vodniki

Na poročno potovanje v Namibijo?

datum objave | 09. julij 2019
1291

Potovanje v Afriko je pustolovščina v naravi. Namibija na jugu tega kontinenta nudi ogromno dejavnosti, v katerih lahko uživata skupaj – od puščave do morja. Namibija je druga najmanj naseljena država na svetu, zato razmislita o tej destinaciji, če si na poročnem potovanju ne želita gneče. Če iščeta nekaj posebnega, je to to.

Porocno-potovanje-namibija3

 1. Rožnato jezero v Walvis Bayu

Jezero v zalivu Walvis na namibijski obali ponuja zelo redek prizor – njegova voda je rožnata. Barvo ustvarijo planktoni, s katerimi se hranijo tudi flamingi, ki tako dobijo svoje rožnato perje.

2. Deadvlei in Sossusvlei

Najbolj znani motivi iz Namibije so edinstvena mrtva debla sredi rdečih sipin. Nekdaj plodna zemlja, na katerih so zrasla debla, se je izsušila zaradi premikanja peščenih sipin, ki so jih izolirala od dotoka vode. Posušena in razpokana tla so se spremenila v slano glino, 1000 let stara debla pa so se ohranila prav zaradi suhega zraka, ki ne omogoča razkroja.

3. Največja slana dolina v Afriki s flamingi

Prizor žiraf v ogromni slani dolini v nacionalnem parku Etosha je še en nepozaben prizor. »Etosha« pomeni »veliki beli kraj« v plemenskem jeziku. Ta največja slana dolina v Afriki je dolga 130 km in široka 50 km ter je vidna tudi iz vesolja. Etosho ste mogoče opazili v filmu »2001: Vesoljska odiseja«. Večinoma je suha, vendar se poleti v njej začasno nabere voda, ki pritegne milijon rožnatih flamingov (plamencev) in pelikanov.

V nacionalnem parku lahko srečata tudi slone, leve, nosoroge in druge živali.

4. Sipina 45

Najbolj znana sipina v Namibiji je sipina 45 (Dune 45). Vzpenjanje na najvišjo sipino na svetu sploh ni težko, na njej pa je najlepše ob sončnem vzhodu in zahodu. Vstanita ob 5h zjutraj in se odpravita na sipino 45 z dobrim fotoaparatom. Ne boste verjela, kako dobre fotografije bosta naredila.

puščavski raziskovalec namibija 3 1

5. Avtomobilske razbitine in peščene hiše v puščavi

V Namibiji bosta sredi puščave našla veliko starih avtomobilskih razbitin. Tovrstne filmske scene bosta našla povsod, še posebej v okolici Sossuvleija, Fish River Canyona in Solitairea. Odpravita se tudi v Kolmanskop, nekdanje naselje nemških rudarjev, ki je že 40 let zapuščeno, zato je pesek povsem prevzel lastništvo nad hišami. Njihova notranjost je videti, kot da je nekdo vanje izpraznil polne tovornjake peska, zato so zelo priljubljen fotografski motiv.

6. Vozita se, deskajta in letita nad sipinami

Vsi ljubitelji adrenalina bodo oboževali vožnjo s štirikolesniki po peščenih sipinah, bolj pripravljeni pa lahko deskajo navzdol po sipinah. Poskusita tudi skok s padalom in doživita naval adrenalina med tandemskim skokom proti sipinam s hitrostjo več kot 100 km/h.

Porocno-potovanje-namibija1

7. Zavetišče za geparde

V Namibiji živi največja kolonija divjih gepardov na svetu, ki predstavlja kar 20 % vseh gepardov. Njihov nagon jih vodi k pogostim ubojem domačih živali, zaradi česar jih lokalno prebivalstvo pobija. Zato so v Namibiji odprli zavetišče za geparde, da bi ohranili ta čudovita bitja. Danes več kot 90 % vseh gepardov živi na farmah, ki so odprte za obiskovalce.

Gostje se lahko crkljajo z majhnimi gepardi, ki se obnašajo tako kot vse mačke. Predejo in se dobrikajo.

8. Divji konji v Ausu

Čreda divjih konj, znanih kot namibijski puščavski konji, živi v bližini mesta Aus na jugu države. So zadnja čreda divjih konj na celotnem kontinentu, zato je opazovanje njihovega svobodnega bivanja v naravi prav edinstven prizor.

9. Spoznajta pleme Himba

Ena od bolj fascinantnih nacionalnih skupin v Namibiji je pleme Himba, ki si je dom ustvarilo na izsušenih rdečih tleh. Prepoznata jih lahko po močnem rdečem pigmentu kože, ki so ga dobili z mazanjem rdeče gline po obrazu in laseh. Uporabljajo jo za zaščito pred soncem in nadlogami. Ženske v plemenu Himba zgornji del telesa prekrivajo samo z rdečo glino. Zanimivo je tudi dejstvo, da se ne tuširajo. Zaradi velike suše morajo varčevati z vodo, zato se kopajo z »dimom«.  V posodo naložijo oglje in travo ter ju zažgejo, da ustvarijo dim, od katerega se potijo in tako vzdržujejo higieno.

Namibija poročno potovanje5

10. Obalno mesto Swakopmund

Swakopmund je četrto največje mesto v Namibiji s približno 44.000 prebivalci. Leta 1892 so ga ustanovili nemški kolonizatorji, zato je povsod prisotna germanska arhitektura. Tukaj bosta našla veliko hotelov, trgovin, spominkov in vsega, kar potrebujeta, da se odpočijeta od raziskovanja divje narave. Morje je hladnejše, vendar lahko udobno poležavata na pesku.

 

Namibija je prava izbira za poročno potovanje, če si ne želita le poležavanja, ampak tudi aktivno raziskovanje in odkrivanje nove destinacije. Če vaju je zamikalo, da bi se tja odpravila tudi vidva, si oglejta ponudbo ter pokličita 080 47 42 ali se oglasita v eni izmed poslovalnic Nomago Travel.