NajNajNaj

Najbolj nenavadni spusti po snežnih strminah

datum objave | 21. januar 2022
5825

Poletje se je zdaj zares dokončno poslovilo, čas je za tople odeje, dišeče čaje in tudi načrtovanje spustov po belih strminah! Bi letos rad preizkusil nekaj bolj vznemirljivega? Preberi, na katerih petih lokacijah najdeš najbolj nenavadne smučarske proge na svetu.

maroko atlas

Maroko, Atlas

Maroko je destinacija, ki ponuja najrazličnejše aktivnosti. Ker je pokrajina te severnoafriške države izjemno razgibana, se lahko tam kopaš, deskaš na valovih ali celo puščavskem pesku, se sproščaš v kopeli hammam, 80 kilometrov od Marakeša pa lahko obiščeš celo smučarsko letovišče. Gorovje Atlas so mnogi označili za skriti smučarski biser, saj se ti od tam odpre pogled na Saharo, pusto in prazno, kar ima prav poseben čar. Smučarska sezona v tem gorovju traja od januarja do marca. Središče Oukaimden je po zahodnih standardih sicer dokaj majhno, za smučarsko opremo, ki si jo lahko tam izposodiš, pa mnogi pravijo, da jo najboljše opiše beseda »retro«. Ampak to dogodivščini kar nekako doda vznemirljivost, se ti ne zdi? Tam te zagotovo čaka nekonvencionalen in zabaven smučarski dan.

Dubaj, Ski Dubai

Še ena destinacija, ki morda na prvi pogled ni ravno zimska pravljica, je Dubaj. Tam smučarska sezona traja vse leto. Se sprašuješ, kako je to mogoče, če pa se najnižja mesečna temperatura giblje okoli 20 stopinj Celzija? V Dubaju stoji največje notranje smučarsko središče na svetu, imenovano Ski Dubai. Opremljeno je s sedežnico, petimi smučarskimi progami, vključujoč črno progo (ta oznaka pomeni, da je naklon in s tem torej težavnost proge velika), in tudi »freestyle« cono, kjer na svoj račun pridejo tisti, ki so na smučeh še posebej spretni. Če se smučanja naveličaš ali ga nimaš ravno najraje na svetu, se lahko tam čisto od blizu spoznaš s pingvini ali otroka v sebi obudiš s spustom po toboganih, ki bodo zagotovo poskrbeli tudi za dozo adrenalina.

etna

Sicilija, Etna

Največji vulkan v Evropi, Etna, je iz grške mitologije znan po svojih nepredvidljivih izbruhih, malo ljudi pa ve, da tam lahko tudi smučaš. Misel na to, da bi se na bele strmine podal kar na aktivni vulkan, na katerem se iz osrednjega kraterja kadi na tedenski bazi, morda ne bi navdušila ravno vsakogar. A za ljubitelje pustolovščin in hoje po robu je to prava poslastica. Smučišče morda res ni tako lepo urejeno kot tista v severnem delu Italije, a izkušnja smučanja s pogledom na morje to kar odtehta, kaj praviš? Pa še vstopnice so precej bolj poceni. Etno snežna odeja, primerna za spuste po belih strminah, pokriva od novembra do aprila. Smučarskih prog je tam za skoraj dva kilometra, primerne pa so za vsakogar. Uživaš lahko torej ne glede na to, kako dobro smučaš.

Grčija, Olimp

Grški najvišji vrh, visok skoraj tri tisoč metrov, je znan predvsem iz grške mitologije, kot domovanje bogov, najstrmejši izmed vrhov te gore pa kot Zevsov prestol (vrh Stefani), od koder je v zgodbah jezni Zevs na Zemljo pošiljal strele. Bogov tam sicer (verjetno) ne boš našel, se boš pa kot v nebesih zagotovo počutil zaradi osupljivih razgledov. Uživaš lahko v izjemno dolgih in tudi vertikalnih spustih. Smučarska infrastruktura je urejena, Olimp pa je od Aten, grškega glavnega mesta, oddaljen približno štiri ure vožnje. V najbližji vasi, imenovani Elatochori, najdeš restavracije, lokale in hotele, ob severnih progah Olimpa pa stoji istoimenski smučarski center. Tam je šest prog, dve vlečnici, pa tudi del, namenjen snowboardanju in sankanju. Pravijo pa, da Olimpa ne moreš zapustiti, ne da bi vsaj za kakšen dan obul tudi pohodniške čevlje.

Mauna Kea

Havaji, Mauna Kea

Tako je, na ultimativni poletni počitniški destinaciji lahko tudi smučaš! Mauna Kea, kar bi dobesedno lahko prevedli v »bela gora«, morda nima dvigal, zemljevidov proge, oznak ali kakšne koli smučarske infrastrukture, a ta 4207 metrov visok neaktiven ognjenik med decembrom in februarjem občasno močno pobeli sneg. Da prideš do vrha, potrebuješ vozilo s pogonom na vsa štiri kolesa, smučarji pa se tam običajno izmenjujejo in drug drugega vozijo do vrha gore. Čeprav tamkajšnje snežne strmine niso urejene, kakor si morda navajen, so Havaji lep primer, da posebne infrastrukture za to, da bi užival v smučanju, pravzaprav ne potrebuješ. A previdno – Havaji so s smučarskega vidika precej divji, pravijo pa, da to zagotovo ni destinacija za plašne in neodločne smučarje.

Če so nenavadni predlogi zate letos še vseeno nekoliko prevelik zalogaj in bi se po belih strminah raje spuščal kar pri nas, v sosednji Italiji ali Avstriji, obišči poslovalnico Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.