Vodniki

Najbolj strašljivi gradovi, ki ti poženejo kri po žilah

datum objave | 19. oktober 2020
2676

Najbolj strašljivi gradovi, ki ti poženejo kri po žilah

Noč čarovnic je za vogalom. Si eden tistih, ki so iz omare že potegnili škatlo, v kateri se skrivajo drobni plastični pajki in okostnjaki, keramične buče, v katerih lahko prižgeš svečko, pa lanterne, ki jih konec oktobra obesiš, da se tvoje stanovanje za en večer prelevi v pravi strašljivi brlog? Če je tvoj odgovor da, potem letos lahko končno narediš še korak naprej in svoje navdušenje nad vsem strašljivim še nadgradiš – obišči enega od evropskih gradov, v katerih straši!

cederic x 21dp3hytvhw unsplash

Se ti maratonsko predvajanje grozljivk, ki si jih lahko na najbolj temačno noč v letu tradicionalno ogledaš v prestolnici, zdi mala malica? Potem je čas, da tvoja naklonjenost srhljivosti doseže nov nivo! Kateri so tisti gradovi v Evropi, ki jih je v najbolj strašljivem času v letu zares vredno obiskati? Izbrali smo pet najboljših, ob obisku katerih te bo zagotovo spreletel srh in oblila kurja polt. Za še boljšo dogodivščino, lahko v nekaterih izmed njih celo prenočiš.

Grad Moosham, Avstrija čarovnice in volkodlaki

Med najbolj strašljive stavbe na svetu sodi grad, znan tudi pod imenom Grad čarovnic, v avstrijskem mestu Unternberg. Ime je dobil po sojenjih, na katerih so pred več stoletji zapečatili usodo številnih žensk in moških, obtoženih čarovništva. Kaznovanje je bilo grozljivo nasilno, tudi za tisti čas, ko je bil lov na čarovnice nekaj običajnega. Kaznovani so bili večinoma brezdomci in berači, ki so pravzaprav postali žrtve masovne histerije, povezane s strahom pred širjenjem bolezni, kot je kuga. Najmlajši med njimi je bil menda desetletni deček po imenu Hannerl, ki ni ničesar zagrešil, bil je samo sirota brez doma. Tistim, ki jim je uspelo preživeti, so odsekali roke, da ne bi več mogli »škoditi« ljudem okoli sebe.

Z zloveščim gradom so povezane tudi zgodbe o volkodlakih, o katerih pa ni znanih toliko podrobnosti. V 19. stoletju so v okolici gradu prvič našli mrtvo in izmaličeno divjad in živino. Lokalno prebivalstvo je predvidevalo, da so živali pobijali volkodlaki, ljudi, ki so jim pripisali zmožnost preobrazbe v volku podobno bitje, pa naj bi v grajskih ječah mučili in ubili.

Povprečen gost v tem gradu ostane približno eno uro. Krožijo govorice, da če dobro prisluhneš, lahko slišiš renčanje volkodlakov ali glas malega dečka Hannerla, ki prosi za usmiljenje. V tem gradu lahko tudi prenočiš – ali bi bil zate to že korak predaleč?

Grad Houska, Češka – vhod v pekel

Pravijo, da so bili v gradu Houska nekoč ujeti demoni, saj naj bi bil pod tamkajšnjo kapelico vhod v pekel. Dejstvi, da je bil grad ob izgradnji brez kuhinje in da noben del ni bil namenjen shranjevanju vode, naj bi dokazovali njegov namen zadrževanja demonov. Med drugo svetovno vojno so ga zasedli nacisti, tam pa naj bi izvajali tajne rituale in nehumane eksperimente. Med prebivalci še danes krožijo zgodbe o tem, da imajo v bližini gradu mnogi težave z vžigom avtomobila …

Grad je bil zgrajen v drugi polovici 13. stoletja, nahaja pa se približno 50 kilometrov severno od Prage. Del stavbe je gotska kapela, ogledaš pa si lahko tudi dvorano s poznogotskimi poslikavami. Grad lahko obiščeš med aprilom in oktobrom – poleti služi kot prizorišče za koncerte in druge kulturne dogodke ter obrtne sejme.

architecture 3269048 1920

Grad Brissac, Francija prešuštniški duhovi

V najvišjem gradu v dolini reke Loare je ponoči bojda moč slišati glasove precej zasebne narave. Legenda namreč pravi, da tam prebivata duhova prešuštnikov. Duh, imenovan Zelena dama, naj bi bila tako nezvesta žena, ki jo je umoril mož. Poročila sta se zaradi političnih koristi, imela pa precej različne interese. Neke noči je služabnik plemiča obvestil, da ga žena vara. Ko je plemič prešuštnika zalotil, je v navalu besa ubil oba. Kasneje naj bi se iz gradu izselil, saj ni prenesel stokanja, ki ga je ponoči menda slišati med grajskimi zidovi.

Po gradu se lahko sprehodiš podnevi, če pa se želiš zares prepričati, ali je v legendi kaj resnice, lahko tam tudi prespiš!

Grad Bran, Romunija – zatočišče grofa Drakule

Ko je govora o strašljivosti, ne moremo mimo vampirskega grofa Drakule. Grad Bran, ki stoji nad potjo do Karpatskega gorovja, pogosto povezujejo z legendarno zgodbo o Drakuli, ki jo je napisal Bram Stoker. A avtor zgodbe menda tega gradu ni obiskal nikoli, nikdar pa ni bil niti v Romuniji. Tako ne moremo z gotovostjo trditi, da je Stoker vedel karkoli o gradu Bran, sicer bežno povezanim z vojvodo Vladom Tepešem, ki naj bi bil navdih za lik grofa.

Če ti je pri srcu noč čarovnic in tudi zgodbe, kot je ta o danes najslavnejšem vampirju, a si hkrati ne želiš preveč strašljive izkušnje, je to prava izbira zate. Notranjost gradu namreč ni srhljiva, tam je muzej umetnosti in pohištva, če pa nisi najbolj pogumne sorte, se moraš v širokem loku izogniti bližnjemu gozdu, ki je pri ocenjevanju stopnje strašljivosti dobil čisto vse točke.

romania 2036691 1920

Grad Miranda, Belgija filmska srhljivost

Spomin na srhljive prizore iz filmov prikličejo že fotografije belgijskega gradu Miranda. Obdan je z zaraščenim zelenjem, zares strašljivo podobo pa dobi v jeseni, ko na tla pade živobarvno listje, nebo nad gradom pa prepredejo zlovešči oblaki. Stavba je iz sredine 19. stoletja, od druge polovice 20. stoletja pa naj bi tam bivali duševno bolni. Nekaj časa naj bi služil tudi kot sirotišnica. Od leta 1991 gradu ne uporablja nihče, številna okna so razbita, nekateri deli stavbe pa so se že zrušili. Nekateri verjamejo, da po posesti tava ženska v beli obleki, pravijo pa, da gre za duha, ki verjame, da je grad v njegovi lasti.

Obisk gradu je podvig za najpogumnejše, saj je od leta 2014 območje ograjeno z ograjo. Ampak če si zares želiš vstopiti, to menda lahko storiš – grad je namreč priljubljen kraj, ki ga obiščejo številni pogumni popotniki, ampak seveda – na lastno odgovornost.

Če se po prebranem še ne skrivaš pod toplo odejo v varnem zavetju doma, ampak so ti legende vzbudile zanimanje in pognale kri po žilah, je zagotovo čas, da splaniraš prav posebno srhljivo dogodivščino. Povabi še prijatelje in se skupaj odpravite naproti dogodivščinam, ki vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušnih. Oglasi se v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.

Oddaj povpraševanje