Tips&Tricks

Najbolj turistično oblegane države in mesta

datum objave | 28. avgust 2019
3860

Že nekaj časa vemo, da je število turističnih potovanj v porastu in da ima turizem tudi negativne vplive na okolje, obiskane znamenitosti in tudi življenje lokalnih prebivalcev. Nekateri kraji zato uvajajo omejitev števila obiskovalcev (Machu Picchu, Galapaški otoki), drugi prepovedujejo dostop velikim ladjam za križarjenje (o tem razmišljajo v Benetkah ter Barceloni).

Posledice množičnega turizma

Na spletni strani Vivid maps so pripravili zemljevid, ki predstavlja najbolj turistične države, ter opozorili tudi na posledice množičnega turizma. Poleg nepopisne gneče na cestah in ulicah predstavljajo velik problem še izseljevanje domačinov iz turistično zanimivih območij, nadomeščanje lokalnih ustanov in obrti s turističnimi trgovinicami ter negativen vpliv na okolje.

množični turizem - obljudene destinacije

Najbolj turistični kraji na svetu

Takšne množične destinacije ne potrebujejo dodatnih obiskovalcev, pa tudi najbolj prijetne niso, če smo povsem iskreni. Katere so te destinacije?

Najbolj turistično obiskane države

 1. Islandija
 2. Hrvaška
 3. Bahami
 4. Avstrija
 5. Ciper
 6. Črna gora
 7. Grčija
 8. Estonija
 9. Irska
 10. Danska

Najbolj turistično obiskana mesta

 1. Cinnque Terre (Italija)
 2. Hallstatt (Avstrija)
 3. Dubrovnik (Hrvaška)
 4. Benetke (Italija)
 5. Santorini (Grčija)
 6. Salzburg (Avstrija)
 7. Kyoto (Japonska)
 8. Palma de Mallorca (Španija)
 9. Otok Jeju (Južna Koreja)
 10. Amsterdam (Nizozemska)

Vir podatkov: Vivid maps

New York - turistične destinacije 2

Kam pa zdaj?

Priporočamo, da izbereš katero od manj znanih destinacij, ki se v turističnem smislu še razvija. Tako se boš izognil množicam, hkrati pa boš imel priložnost spoznati deželo, še preden bo na vsakem vogalu vate strmela zloglasna restavracija s hitro hrano ali kavarna znane mednarodne verige. Morda turistična infrastruktura še ni povsem vzpostavljena, tako da bo mogoče potovanje po državi nekoliko manj udobno, v hotelu pa ne bo wi-fija, vendar pa bo doživetje zato še bolj pristno.

Poiskali smo nekaj »skritih biserov«, ki jih moraš obiskati, še preden jih bo poln instagram 😉

1. Mjanmar(nekoč Burma)

Odpravi se v čudovito deželo osupljivih naravnih znamenitosti in prelepih templjev. Obišči ruševine antičnega Bagana, si oglej edinstvene plavajoče vrtove jezera Inle in razišči znamenito palačo Mandalay.

Zakaj se mora mjanmar znajti na tvojem potovalnem seznamu2 1

2. Gruzija

Gruzija bo prepričala vse, ki želijo čim več časa preživeti v naravi – na pohodu, kolesarjenju, jahanju, smučanju ali raftanju. Ta nekdanja sovjetska republika leži ob Črnem morju ter Kavkazu in je izjemno raznolika. Odpravi se raziskovat Tbilisi, oglej si stolpe svan, obišči samostanski kompleks Gelati in se povzpni na Kazbegi.

Gruzija

3. Nikaragva

Ta prekrasna srednjeameriška obmorska država te bo prepričala z obiljem naravnih lepot, prijaznimi ljudmi in karibskim morjem. Obišči Granado, Managuo, Koruzne otoke in se odpravi raziskovat džunglo.

Nikaragva

 

Če potrebuješ pomoč pri načrtovanju potovanja, rezervacijah ali pa bi se rad v katero od manj popularnih dežel odpravil organizirano in brez skrbi, se oglasi pri nas in z veseljem ti bomo pomagali. Oglasi se v eni izmed poslovalnic Nomago Travel ali pokliči 080 47 42.