Vodniki

Najboljše destinacije v jugovzhodni Aziji

datum objave | 10. oktober 2018
8568

Bliža se zima in čas sezone potovanj v tople kraje. Azija je čudovita in odlična izbira za obisk v zimskem času, saj boš tako namesto na tukajšnjem snegu in mrazu užival na prijetnih poletnih temperaturah. Preveri, katerih 13 top destinacij v jugovzhodni Aziji ti priporočamo za zimske mesece in izberi tisto, ki ti letos najbolj ustreza.

1. Angkor, Kambodža

Angkor je bil prestolnica Khmerov od 9. do 14. stoletja. Njegov umetniški vpliv je moč čutiti po celotni jugovzhodni Aziji. Je eno izmed najbolj pomembnih arheoloških odkritij na svetu, z ogromnim templjem Angkor Wat na čelu.

2. Bali

Nesporni favorit med vsemi 17000 indonezijskimi otoki. Bali slovi kot tropski raj, voda okoli otoka je znana po morski raznovrstnosti in koralnih grebenih, na drugi strani pa so terasaste riževe plantaže slikovita ozadja globoki spiritualni hindujski kulturi.

Bali, Tajska

3. Ha Long Bay, Vietnam

Zaliv Ha Long je kot scena iz filma, tisočeri otoki iz apnenca, različnih velikosti in oblik. Nekateri imajo čudovita jezera, drugi slovijo po pravljičnih jamah. Ob zalivu se nahajajo 4 plavajoče vasi, kjer lahko občuduješ več kot 200 vrst rib.

Ha long bay, Tajska

4. Bangkok, Tajska

Nekoč majhna trgovska postojanka, danes prestolnica Tajske z več kot 8 milijoni prebivalcev. Tukaj lahko najdeš nešteto trenutkov za odlično fotografijo, od plavajočih tržnic, kjer lahko kupiš sadje, zelenjavo in tajske prigrizke, pripravljene kar na čolnih, pa do veličastnih templjev ali celo farme kač. Noro!

Bangkok, Tajska

5. Bagan, Mjanmar

Na obrežju reke Ayeyarwady stoji Bagan, prestolnica prvega Paganskega kraljestva med 9. in 13. stoletjem. Marco Polo je mesto opisal kot „pozlačeno mesto“, ki je bilo v 11. stoletju dom več kot 13 tisoč budističnih templjev. Veliko jih je lepo ohranjenih, s slavnim templjem Ananda s svetlečimi zlatimi stolpi na čelu.

6. Riževe terase Ifugao, Luzon

Prebivalci Luzona že več kot 2000 let gojijo riž na terasah, ki sledijo oblikam gorovja Cordilleras. Najbolj prepoznavne so v okolici mesta Banaue. Ustvarili so jih kmetje ljudstva Ifugao, brez kakršnih koli modernih orodij, in so v uporabi še danes.

7. Borobudur, Java

Največji in najbolj znan budistični tempelj na svetu – Borobudur se nahaja 40 km severozahodno od Yodyakarte. Zgrajen je bil iz približno dveh milijonov kamnitih kock v razponu 75 let, med 8. in 9. stoletjem, v kraljestvu Sailendra. V 14. stoletju je bil iz neznanih razlogov zapuščen in pod plastmi vulkanskega pepela skrit globoko v džungli.

Borobudur,Tajska

8. Luang Prabang, Laos

Luang Prabang leži na sotočju rek Mekong in Nam Khan na severu Laosa. Bivša prestolnica je znana po svojih budističnih templjih in samostanih, kjer menihi vsako jutro hodijo po mestu in pobirajo prispevke. Turisti lahko uživajo v nakupovanju, ogledih templjev in obiščejo nekaj slapov v bližini.

9. Ko Phi Phi, Tajska

Phi Phi je arhipelag v provinci Krabi nedaleč stran od Phuketa. Ko Phi Phi Don je edini otok s stalnimi prebivalci, medtem ko je manjši Ko Phi Phi Leh znan kot lokacija filma „The Beach“ z Leonardom DiCapriom. Tsunami leta 2004 je opustošil otok, ki se počasi vrača k življenju z novimi gradnjami. Obiskovalci lahko uživajo v vodnih športih in prekrasnem modrem morju.

Tajska

10. Nacionalni park Komodo, otočje Flores, Indonezija

Park se nahaja na arhipelagu blizu otočja Flores. Otok je naseljen s tisočimi velikanskimi kuščarji, ki so zaradi svojega videza in agresivnosti znani kot komodo zmaji. Flores je edino mesto, kjer se ti največji kuščarji nahajajo.

11. Gora Kinabalu, Borneo

Kinabalu je s svojimi 4095 metri najvišji vrh med Himalajo in Novo Gvinejo. Najvišji vrh lahko osvojiš brez alpinistične opreme v spremstvu vodiča. Za tiste brez viška energije pa je na vhodu veliko manjših vrtov in krajših sprehajalnih poti.

12. Boracay, Filipini

Majhen otok se nahaja 320 km južno od Manile in je najbolj znan po svojih čudovitih plažah. Obvezno moraš videti Yapak, ki je znana po svojih školjkah in Belo plažo, znano po romantičnih sončnih zahodih. Wiley’s Rock je znan po kipu device Marije na vrhu vulkanske formacije. Nekaj popotniških spletnih strani je Boracay označilo kot najlepšega v jugovzhodni Aziji. Zaradi navala turistov so ga letošnjega aprila za 6 mesecev zaprli, konec oktobra pa naj bi ga spet odprli.

13. Yangon (Rangoon), Mjanmar (Burma)

Yangon, znan tudi kot Rangoon, je bivša prestolnica Mjanmara, ima pa več kot 5 milijonov prebivalcev. Nekoč majhna ribiška vasica je bil Yangon pod britansko vladavino in ima zato več stavb iz kolonialne dobe kot katero koli mesto v jugovzhodni Aziji. Najbolj znana atrakcija je Shwedagon Pagoda, starodavno budistično svetišče, ki ga obkrožajo parki, vojno pokopališče in edina sinagoga v mestu, Mesmeah Yeshua.

Te je zamikala katera izmed omenjenih destinacij? Potem nam pošlji povpraševanje,se oglasi v naši poslovalnici na Ajdovščini ali pokliči na brezplačno telefonsko številko 080 47 42. Če pa si študent, ti ponujamo enkratno priložnost, da na eno izmed azijskih destinacij lahko poletiš kar brezplačno. Sodeluj v naši nagradni igri ter se poteguj za povratno letalsko karto do Šrilanke, Tajske, Vietnama, Indonezije ali Turčije.

Sodeluj v nagradni igri!