Nomago nasveti

Najboljše destinacije za solo popotnike in popotnice

datum objave | 02. november 2020
21638

Nekateri si solo potovanja še predstavljati ne znajo, drugi pa prisegajo na potovanja, kjer so sami svoj šef. Ko potuješ sam, je še posebej dobrodošlo, da prideš v kulturo, ki je gostoljubna in tolerantna, predvsem pa varna. Tu je seznam držav oz. destinacij, ki so solo popotnikom najbolj prijazne.

1. Nova Zelandija

Na Novi Zelandiji ne boš imel problema z jezikom – no, vsaj, če znaš angleško. Ljudje so tukaj prijazni, država je zelo visoko na lestvici varnosti … Tukaj se ponuja veliko priložnosti za pohodništvo po legendarni poti Milford Track, raziskovanje ledenikov in deževnega pragozda, za bungee jumping in čolnarjenje.

2. Norveška

Norveška je zelo varna država z zadovoljnimi prebivalci, zato velja za odlično destinacijo za solo popotnike. Vkrcaj se na enega od obalnih parnikov, imenovanih Hurtigruten, ki plujejo navzgor ob obali Norveške do Bergna in skozi nekatere najlepše fjorde, s postanki v številnih pristaniščih. Ali pa se prijavi na lokalno vodeno večdnevno turo po fjordih in uživaj v severnem siju.

3. Švica

Švica je znana po tem, da se tu ljudje brigajo zase, zato je idealna destinacija za vse introvertirance, ki bi na potovanju radi imeli mir. Poleg tega je tudi zelo varna. Švico si lahko ogledaš s Swiss Rail Passom, ki velja ne le na vlakih, temveč tudi na tramvajih in rečnih parnikih. Vsekakor ne izpusti Zuricha in Ženevskega jezera, muzejev v Montreauxu in Lozani.

švica

4. Avstrija

Avstrija je priročno blizu, Dunaj pa še posebej očarljiv in enostaven za solo popotovanja. Tu lahko greš na fantastične koncerte, v muzeje in posedaš v očarljivih kavarnah. Tudi Salzburg je prijazen do solo popotnikov. Železniške povezave so odlične. Obišči seveda tudi Gradec (dobra izhodiščna točka!), Innsbruck in Kitzbühel.

5. Kostarika

Kostarika velja za najbolj srečno državo na svetu in je relativno varna. Tu lahko surfaš ali preprosto uživaš na plaži, raftaš na rekah Reventazón ali Pacuare in raziskuješ oblačni gozd, čeprav se je v tem primeru vendarle bolje pridružiti kakšni organizirani skupini, ali se pridružiš jogijskemu umiku. Nekateri popotniki ženskam odsvetujejo, da bi v večjih mestih zvečer šle same ven, z dnevnimi izleti pa nihče ni imel težav.

kostarika

6. Vietnam

Vietnam velja za dokaj varno državo z zelo prijaznimi prebivalci in je tudi solo popotnicam prijazna destinacija: blogerka Kiersten z bloga The Blond Abroad je Vietnam zelo priporočala. Tam se lahko podaš v gore z lokalnim vodičem, se predajaš plažam ali uživaš v mestnem vrvežu Ho Chi MInha ali Hanoia ali se prijaviš na tečaj vietnamske kulinarike …

7. Islandija

Na Islandiji so ljudje zelo prijazni, nočno življenje in glasbena ponudba pa pestra, tako da je to odličen kraj, če želiš spoznati nove ljudi, tako lokalce kot popotnike. Tu greš lahko na ledenik, plavaš v Modri laguni ali se potapljaš v tektonski razpoki Silfra.

islandija

 

8. Kanada

Kanado moraš uvrstiti na svoj seznam krajev, kamor potuješ sam/a: ljudje so tam pregovorno prijazni, pa tudi zaradi vsesplošnega multikulturalizma se boš tam hitro vključil v družbo. V Vancouvru poizkusi azijsko kuhinjo, v Montrealu uživaj v francoskem vzdušju

9. Indonezija

Indonezija je zelo priljubljena destinacija med solo popotniki. Tu lahko najdeš čudovite plaže, kjer lahko izvajaš jogo, ogromno templjev, super ulično hrano in seveda masaže. Bali je krasen za spoznavanje ljudi, predvsem hedonističnih popotnikov z vsega sveta, če pa imaš raje mir, pojdi na Lombok, ki je od Balija oddaljen 25 minut z letalom, in kjer se boš počutil, kot bi odpotoval nazaj v času …

bali

10. Nemčija

Nemčija nam je relativno blizu in velja za eno najbolj prijaznih držav Evrope – super za vse solo popotnike in popotnice, kajne? Najbolj hip(sterski) je seveda Berlin s svojo glasbeno sceno, nočnim življenje, kavarnami in galerijami. To je zelo družaben kraj, kjer se boš hitro udomačil. A tudi druga nemška mesta imajo marsikaj ponuditi: Düsseldorf velja za umetniško središče, v Münchnu posedi v kakem pivskem vrtu (Biergarten), potem je tu še Dresden, ki mu zaradi arhitekture pravijo Firence na Labi … Vlak je najboljša izbira za solo potovanje po Nemčiji.

Kam se boš odpravil takoj, ko bo možno? Pošlji povpraševanje našim agentom, ki bodo poiskali ugodno letalsko povezavo ter namestitev in te na pot pospremili s številnimi nasveti iz prve roke.