Delo v tujini

Najboljše poletje do zdaj, prihajam!

datum objave | 24. januar 2020
6189

Bil sem dijak tretjega letnika, pred osmimi leti, ko sem na spletu čisto slučajno zasledil oglas Nomago Travel za poletno delo v ZDA. Ker mi je ameriška kultura že od nekdaj blizu, sem si dejal, da to pa moram obvezno poizkusiti. Leta so minevala in želja je ostajala, manjkal mi je le pogum. V tretjem letniku faksa me je prešinilo, da bom kmalu diplomiral, si našel službo in tako z mojo ameriško izkušnjo ne bo nič. V tistem trenutku sem sklenil, da je na tem svetu še kaj drugega kot čim prej končati faks in si takoj poiskati službo. Še isti večer sem na spletni strani Nomago Travel odprl prijavnico, jo izpolnil ter čakal. Na srečo mi ni bilo treba čakati dolgo, saj me je že po nekaj dneh kontaktiral Klement in dogovorila sva se za intervju.

Živčen se pojavim pred agencijo Nomago Travel, saj nisem vedel, kaj naj pričakujem. Angleščina mi je šla vedno dobro od rok, ampak nikoli je nisem uporabljal v realni situaciji. Na srečo je bil Klement izjemno prijazen in kaj kmalu je stekel sproščen pogovor o meni, mojih hobijih in željah glede dela v ZDA. Intervju sem opravil in čas je bil za lov na službo!

Moja želja je bila delati nekje v naravi, stran od pompa velikih mest. Klement mi je predstavil možnost dela v Rockywold Deephaven Camps v zvezni državi New Hampshire, kjer je vse ustrezalo mojim željam – brezplačno bivanje, hrana, neokrnjena narava, jezero ter sovrstniki iz vseh mogočih držav. Brez večjega pomisleka sem rekel JA!

Naslednji korak je bil intervju z delodajalcem. Kljub temu, da večina intervjujev poteka prek Skypa, je naša delodajalka Ann priletela iz ZDA in smo ga opravili kar v pisarni Nomago Travel. Moja praktična raba angleščine je bila tokrat pred še večjo preizkušnjo, saj se do takrat še nikoli nisem pogovarjal z rojenim govorcem.

Zagotovo ste že slišali, da so Američani zelo prijazni in sproščeni, kajne? To se je izkazalo za še kako resnično, saj med intervjujem niti enkrat nisem dobil občutka, da bi bil na intervjuju. Sproščen pogovor je trajal kar nekaj časa in kot bi mignil, sem imel službo housekeeperja! Pozicija ni bila idealna, a v tistem trenutku bi najverjetneje sprejel vsako dalo, samo da grem v ZDA!

Po podpisu pogodbe je vse skupaj začelo postajati vse resneje in še vedno nisem dojel, da bom v mojem točno začrtanem življenju naredil korak v neznano ulico. Dva meseca pred odhodom sem na orientacijskem sestanku dobil vse potrebne informacije o pridobitvi vize in ostalih pomembnih zadevah glede dela in življenja v ZDA. Hkrati pa sem spoznal že nekaj svojih bodočih sodelavcev in če sem pred tem še rahlo dvomil v mojo odločitev, da grem čez lužo, je bilo sedaj teh dvomov konec. Najboljše poletje do zdaj, prihajam!

Sedaj pa birokracija – izpolnjevanje sto in enega obrazca za pridobitev vize. Čeprav naj bi bilo to zoprno opravilo, sem sam užival v čisto vsakem koraku tega procesa, saj je vsak izpolnjen obrazec pomenil, da sem vse bližje dnevu D! Ko sem imel pripravljeno dokumentacijo, je sledil sestanek na ambasadi. Pričakoval sem, da je ameriška ambasada kot vsaka druga zgradba, a ko sta me pri vhodu pričakala varnostnik in rentgenski skener, sem hitro spremenil svoje mnenje in znova me je prešla nervoza. Vendar je bil tudi intervju s konzulko zelo sproščen in kaj kmalu je bila viza v mojem žepu! Vse je bilo nared, da doživim, kot obljublja Nomago Travel, najboljše poletje do zdaj.

Metuljčki v trebuhu so bili z vsakim dnem večji in končno je prišel 15. junij – dan D! Prvič sem se sam odpravljal na tako dolgo pot, ki je potekala brez zapletov. Po celodnevnem potovanju sem prispel v Boston, kjer sem prespal in se naslednje jutro z avtobusom odpravil proti kampu. Potem pa šok! Izstopim na dogovorjeni postaji, kjer bi me moral nekdo pobrati in zapeljati do kampa, a te osebe ni bilo. Čakam pol ure, eno uro, dve uri … Uvod v moje najboljše poletje do zdaj je bil precej klavrn. Da pa je bila smola popolna, mi je razpadel še kovček. Na srečo je bila v bližini WiFi točka, prek katere sem kontaktiral Klementa, ki je prav tako delal v istem kampu. Po treh urah čakanja na dežju in mrazu so me končno pobrali in odpeljali do kampa.

Kamp leži sredi gozda, zato sem se že prvi dan na poti proti jedilnici izgubil. Po nekaj neuspelih poskusih iskanja poti sem končno zadel tisto pravo in pred mano se je pojavila jedilnica, kjer je bilo že kar nekaj študentov, ki so me lepo sprejeli. Poletje je šlo naprej, in vsak dan sem bil bolj in bolj hvaležen samemu sebi, da sem se odločil za ta korak.

Moj načrt je bil, da grem na poletno delo v ZDA samo enkrat. Danes, tri leta pozneje, spet sedim na letalu in letim proti svojemu kampu, kjer bom še četrto leto zapored preživel poletje. Najboljše poletje do zdaj so obljubljali na Nomago Travel. Ta fraza pri meni ne drži, saj sem preživel kar tri najboljša poletja do sedaj in še mnogo, mnogo več. Program poletnega dela je iz mene naredil drugo osebo – samozavestnejšo, bolj odprto s povsem drugačnim pogledom na svet. Spoznal sem ogromno novih ljudi s celega sveta, s katerimi sem spletel prijateljstva, ki bodo nedvomno trajala do konca mojega življenja!

Torej, če si v dvomu, nikar ne razmišljaj več, ampak se prijavi! Ne jutri, ampak danes, saj bi bilo škoda, da bi iz rok izpustil tako edinstveno priložnost. Pusti, da tudi tebi program poletnega dela v ZDA življenje obrne na glavo – v pozitivnem smislu, seveda.