NajNajNaj

Najboljši muzeji in umetnostne galerije na svetu

datum objave | 17. april 2021
7343

Če si med popotovanji rad ogledaš tudi kakšen muzej ali umetnostno galerijo, imamo zate izbor muzejev in galerij, ki te bodo gotovo prevzeli. Če te morda ne zanima, kaj se nahaja v muzejih, pa si oglej vsaj zunanjost, saj so pogosto že same stavbe prava paša za oči.

MET – Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku

Značilne stopnice, ki zaznamujejo MET Gala (kjer se vsako leto odvija mala modna revija slavnih), neverjetna zbirka umetniških del in prijazna vstopnina – cene so sicer priporočene (25 dolarjev za odrasle), a se lahko sam odločiš, koliko boš plačal – so gotovo dobri razlogi za obisk tega muzeja, ki je tudi ena od arhitekturnih znamenitosti mesta. Nezanemarljiv podatek je tudi, da je bil v letu 2016 izbran za najboljši muzej na svetu.

metropolian museum new york

Orsayski muzej in Louvre v Parizu

V Parizu je toliko različnih muzejev in galerij, da je presneto težko izbrati najboljše. No, če že moramo, potem izpostavljamo Orsayski muzej in seveda brezčasni Louvre.

Nekdanja železniška postaja Orsay je zdaj galerija. V njej si lahko ogledaš nekatera najpomembnejša dela francoskih umetnikov – recimo skulpture Augusta Rodina in slike Paula Gaugina.

Louvre pa poleg slavne Mone Lise ponuja še marsikaj: med obiskom lahko ujameš predstavo v prelepem avditoriju ali pa se zakoplješ v arhive.

louvre museum paris

Ermitaž v Sankt Peterburgu

Če se potepaš po Sankt Peterburgu, se vsekakor odpravi v ruski odgovor na Louvre: Ermitaž. Ta je bil lani izbran za najboljši muzej v Evropi. Ponaša se z eno največjih zbirk na svetu (ki vključuje tudi zlat staroveški nakit in japonski porcelan), omembe vredna pa je tudi njegova lokacija: razkošni Zimski dvorec je bil nekoč zimska rezidenca ruskih carjev, opremljen je z marmorjem, različnimi poldragimi kamni, kristalnim steklom, pozlatami … In del dvorca je na ogled v sklopu Ermitaža.

hermitage museum saint petersburg russia

Pergamon v Berlinu

Če imaš dovolj časa, se odpravi na sloviti berlinski muzejski otok na reki Spree. Za obisk boš potreboval vsaj en dan, raje več, saj je na otoku kar nekaj muzejev, ki te odpeljejo skozi različna obdobja, pri tem pa naj omenimo, da lahko kupiš posebej ugodno vstopnico za celoten muzejski otok.

Če bi si rad ogledal le enega od muzejev, pa se vsekakor odpravi v Pergamon, kjer najdeš rekonstruirana Ištarina vrata, rekonstrukcijo pergamonskega oltarja ter miletska vrata. Sicer trenutno v muzeju potekajo prenovitvena dela, kar pomeni, da so nekateri deli muzeja zaprti, vendar ne skrbi: izkušnja bo vseeno izjemna.

Pergamon museum Berlin

Umetniški inštitut v Chicagu (Art Institute of Chicago)

Med več kot 300.000 umetniškimi deli, ki jih hrani ta umetnostna galerija, boš vsekakor prepoznal nekatere najbolj značilne: recimo American Gothic Granta Wooda in Nighthawks Edwarda Hopperja. Poleg izjemnih zbirk (ki obsegajo več kot 5000 let človekovega ustvarjanja) pa je veličastna tudi sama stavba z modernim prizidkom.

Narodna galerija in Britanski muzej v Londonu

Obisk londonske narodne galerije je prijazen žepu, saj vstopnine ni. V galeriji si lahko ogledaš zbirko zahodnoevropskega slikarstva iz obdobja med 13. in 19. stoletjem – tudi tu te čaka kar nekaj znamenitih podob, npr. Portret zakoncev Arnolfini Jana van Eycka, ene od Van Goghovih Sončnic, Cézannovi Kopalci …

Če te mika obisk antičnih časov, pa se odpravi v Britanski muzej, kjer je na ogled zloglasna Elginova zbirka – zbirka klasičnih grških marmornih kipov in fragmentov, ki so bili nekoč del Partenona in drugih stavb atenske akropole.

Muzej atenske akropole v Atenah

Če bi rad izvedel več o zgodovini in konzervaciji atenske akropole, pa se bo najbolje odpraviti kar v Atene. Muzej, ki buri duhove že od svojega nastanka, se nahaja prav blizu same akropole, v njem pa je tudi del partenonskega marmornega friza.

Narodni antropološki muzej v Ciudádu de Méxicu

Sem se odpravi, če te zanima zgodovina Mehike pred prihodom španskih kolonizatorjev. Zbirka antropoloških in arheoloških ostankov ti bo pričarala sliko predkolumbovskega obdobja, saj hrani neprecenljive zaklade civilizacij Olmekov, Majev, Toltekov, Aztekov in drugih. Muzejska stavba z dvoriščem in betonskim »dežnikom« je še ena tistih, ki so res vredne ogleda.

Obiskovanje muzejev in galerij je lahko eden od načinov, da spoznaš mesto ali državo, po kateri se pravkar potepaš. No, priznajmo, včasih se je tudi prav prijetno umakniti z vročega poletnega sonca ali zimskega vetra v zavetje zgodovine ali umetnosti. 😉 In z našo pomočjo lahko obiščeš vse muzeje na seznamu in še kakšnega za povrh – pokliči na 080 47 42 ali nas obišči v naših poslovalnicah v Ljubljani, Celju ali Novi Gorici.

Oddaj povpraševanje