Iz prve roke

Naokoli pa Andaluziji

datum objave | 08. junij 2023
704

Andaluzija je najjužnejša španska avtonomna pokrajina na Iberskem polotoku. Pa ne samo najbolj južna, tudi največja, najbolj sončna in najbolj vroča. Pa še kakšen »naj« bi se našel pod opisom, ampak pojdimo lepo po vrsti. Mogoče najprej kar z vprašanjem, zakaj ravno ta destinacija? Španija je država, ki ponuja več različnih zanimivih aspektov – od razgibane zgodovine in mešanje najrazličnejših narodov in kultur, do melodičnega jezika, ki gre hitro v ušesa, kulinarike, ki je nekaj posebnega, do glasbe in nenazadnje raznolikosti pokrajine, kjer lahko uživate ob morju in plažah in hkrati začutite špansko atmosfero malih in velikih mestec. Andaluzija je kot nekakšna Španija v malem, saj ponuja vse to in še več. Kljub temu, da precej potujem, se v Španijo in Andaluzijo vedno znova rada vračam, saj vsakič znova odkrijem kaj novega, drugačnega, nekaj kar me navduši in napolni z entuziazmom. Velika ljubezen do španske kulture pri meni vztraja že kar nekaj časa, kar je vodilo tudi do študija španskega jezika in kulture.

Málaga s prijetno mediteransko klimo in pravim španskim utripom

Andaluzija je po površini kar 4x večja od Slovenija in tako ponuja precejšno pestrost, ne samo pokrajinsko, vendar tudi kulturno in zgodovinsko. Precejšen del pokrajine se razprostira ob Sredozemskem morju in zajema znano Costa del Sol, kjer je letno več kot 325 sončnih dni. Najbolj znano obmorsko mesto je Málaga s prijetno mediteransko klimo in pravim španskim utripom. Zelo znan je muzej Pabla Picassa, plaža Malagueta, katedrala, Alcazaba in razgled na mesto iz Gibralfara ter nočno življenje, ki se ga v Málagi res doživi, saj je center poln barov, kjer strežejo tapase, pivo, vino in sangrio.

malaga lara lipnik

 

Foto: Lara Lipnik


Sevila – najbolj vroče špansko mesto

Če se od obale premaknemo proti notranjosti, sončni dnevi in temperature ne pojenjajo, ampak se zgolj dvigujejo in kmalu naletimo na najbolj vroče špansko mesto Sevillo, ki kot v pesmi zapojejo »Sevilla tiene un color especial« (Sevilja ima posebno barvo). Plaza de España in Alcázar de Sevilla ter katedrala s stolpom (originalno minaretom) Giralda so verjetno top tri atrakcije, ki si jih je vredno ogledati v Sevilli. Zanimiv je tudi sprehod ob reki Guadalquivir, po kateri se lahko popeljete z ladjico, saj je reka plovna in Torre del oro, ki je v preteklosti služil kot opazovalni stolp in obramba na reki. Delček modernosti mestu doda posebna arhitektura Metropol Parasol na trgu La Encarnación, ki je največja lesena konstrukcija na svetu.

sevila lara lipnik

 

Foto: Lara Lipnik

Čarobna Córdoba – slikovit prikaz mešanja kultur in civilizacij

Če nadaljujemo pot po notranjosti andaluzijske pokrajine res ne smete izpustiti Córdobe. Velika mošeja – katedrala, ki se v španščini imenuje Mezquita, je simbol mesta z res posebno zgodovinsko zgodbo. Zgrajena je bila kot mošeja in nato preurejena v katedralo. Je torej slikovit prikaz mešanja kultur in civilizacij na tem območju. Sprehodite se po judovski četrti Judería in poiščite dvorišča rož, ki so zelo značilna za ulice Córdobe. Priporočam tudi obisk  Alcazar de los Reyes Cristianos ali po slovensko Palačo krščanskih kraljev. Gre za eno izmed lepših stvaritev na tem območju. Pozorni bodite samo na odpiralni čas. Glede na res množičen obisk priporočam nakup vstopnic vnaprej, da ne ostanete brez (vstopnina je drugače samo 5€!). Res je škoda zamuditi to prečudovito palačo, ki jo obdajajo krasni vrtovi in fontane.

cordoba lara lipnik

 

Foto: Lara Lipnik


Granada z bogato kulturno zapuščino

Še zadnje mesto, ki ga res ne smete izpustiti je Granada. Največji dragulj mesta je zagotovo Alhambra ali rdeča palača, ki je bila zgrajena v 14. stoletju pod okriljem takratnih Mavrov, ki so oblegali to področje. Gre za kompleks palače in citadele, ki še danes privablja trume turistov. Zanimivost Granade je ravno njena zgodovina, saj je bila eno izmed zadnjih mesto osvobojenih izpod oblasti Mavrov. Ta dolgoleten vpliv arabske kulture se še danes čuti in vidi, ko se sprehajate po ulicah Granade, še posebej v predelu Albaicín, kjer lahko najdete tako imenovane teterías ali čajnice, ki izgledajo skoraj identično kot tiste v Maroku ali kakšni drugi severno afriški arabski državi.

 

granada lara lipnik

 

Foto: Lara Lipnik

Kako najlažje do destinacije

Če se prvič odpravljate v Andaluzijo, priporočam obisk štiri zgoraj omenjenih mest, ki so skorajda nujna za obisk: Málaga, Sevilla, Córdoba in Granada. Letališči, ki najbolj povezujta nam bližnje letališče Benetke, sta Málaga in Sevilla. Priporočam rent a car, saj boste tako lahko lažje naredili krožno turo in obiskali vsa štiri mesta. Vzemite si vsaj 3 dni v vsakem mestu, če je le možno. Razdalje med mesti se gibljejo nekje med 150 km do 250 km, tako da vam nekaj časa vzame že sama pot. Če se najemu avtomobila želite izogniti, lahko uporabite javni prevoz, ki odlično deluje. Sama največkrat potujem z busom (prevoznik Alsa) ali vlakom (Renfe).

V kolikor imate možnost ostati še kakšen dan več, ali ste v Andaluziji že bili, priporočam še obisk naslednjih mestec, ki so manjša, ne tako zelo poznana, vendar res nekaj posebnega:

  • Almería: zelo lepa plaža in samo mesto, ki se ga najlepše vidi iz Alcazabe na vrhu hriba. Še imate avto priporočam še Cabo de Gata, posebno območje naravnega rezervata s plažami.
  • Ronda: očara te s pogledom na visoko grajen most pod katerim reče reka Guadalquivir.
  • Setenil de las Bodegas, ki je znano po svojih belih hiškah zgrajenih med in v skale. Pa seveda po bodegas – vinskih kleteh.
  • Jaen: majhno mestece, s čudovito katedralo.
  • Nerja in Frigiliana: Nerja je mesteca ob morju, kjer se nahaja balkon Evrope. Od tam vozi avtobus do mesteca Frigiliana, ki slove po belih hiškah in barvnih vratih.
  • Marbella: eno izmed bolj mondenih in prestižnih mest na obali Costa del Sol.
  • Cádiz: nekdanje zelo pomembno pristaniško mesto imenovano Gadir, ki pa dandanes ponuja krasno plažo in malo bolj umirjen vajb.

Okusi Andaluzije

Kot že rečeno, Andaluzija je ogromna pokrajina in ima za odkriti vse to in še več, tako da le pogumno na odkrivanje te dežele. Če se dotaknemo še malo kulinarike: tipičen je gazpacho, ki je kot nekakšna mrzla juha iz paradižnika, kumar, paprike, čebule, salmorejo, ki je gosta mrzla paradižnikova juha, flamenquín, kot nekakšen svinjski cordon blue, tinto de verano, ki je podoben sangrii, samo brez sadja in se ga pije praktično po celi Španiji ter tapasi, ki se jih dobi povsod. Španci vam bodo z veseljem priporočali dnevno izbiro tapasov, ki je velikokrat ensaladilla rusa (naša francoska solata s tuno) in se z vami pogovarjali o najrazličnejših temah. Žal je znanje angleščine še vedno precej slabo, tako da znanje kakšne španske besede ne škodi.

Siesta v Španiji

Kar je morda kar precejšnja kulturna razlika med nami in Španci, je način prehranjevanja in siesta – dnevni počitek. Španci večerjajo zelo pozno, to pomeni nekje okoli 9. ali 10. zvečer. Za kosilo pojejo precej malo, morda kakšen prigrizek, saj pravijo, sploh v Andaluziji, da je prevroče. Kar je včasih res, saj v poletnih mesecih temperature zrastejo tudi do +40°C. Najbolj vroč del dneva, kar je po navadi med 14. in 16. uro, so domačini na siesti. To pomeni, da so v tem času trgovine in restavracije zaprte, ljudje pa notri v senci na hladnem počivajo. To morate imeti malo v glavi, ko si načrtujete čas za kosilo, saj se lahko zgodi, da v tem času res ne boste našli nobene odprte restavracije.


Pojdite raziskovat Andaluzijo

Da ne bo članek predolg in preobsežen, kratko in jedrnato – pojdite raziskovat Andaluzijo! Menim, da je tako raznolika pokrajina, da se za vsakega najde tisto nekaj, kar ga bo očaralo in bo nesel s seboj delček nečesa lepega, ki ti ostane v srcu in ti razširi obzorja. ¡Hasta pronto!

 Lara Lipnik