Nomago nasveti

Napitnine po Evropi – da ali ne?

datum objave | 09. junij 2020
1535

Zagotovo si se ob raziskovanju novih dežel, ko je v restavraciji, hotelu ali taksiju prišel čas za plačilo računa, že znašel v zagati. Pustiti napitnino ali ne? Kako visoka naj bo? V ZDA je običajno, da na mizi restavracije ali bara pustiš od 15 do 20 odstotkov napitnine glede na višino računa, preverili pa smo, kako je s tovrstnim nagrajevanjem storitev, s katerimi si zadovoljen, v Evropi.

napitnina

Da se izogneš zadregi, je dobro poznati nekaj osnovnih vodil. Da gre napitnina v prave roke, poskrbiš s tem, da je vedno v gotovini, tudi če si račun poravnal s kartico. V restavracijah je, z izjemo Velike Britanije, napitnino bolje izročiti natakarju, kot pa jo pustiti na mizi, v hotelu pa jo daš sobaricam in postreščkom takrat, ko opravljajo svoje delo, ne šele ob koncu bivanja v hotelu kot dodatek k plačilu. Podobno velja za lokalne turistične vodnike – bolje je vodniku napitnino izročiti v gotovini takoj po končanem vodenju kot pa znesku, ki ti ga zaračuna podjetje, v katerem je zaposlen, prišteti nekaj evrov. Bistveno je torej, da daš napitnino v gotovini tisti osebi, ki ji je po tvojem mnenju namenjena.

Če si v dvomih, kako visoka bi morala biti, se drži pravila desetih odstotkov, saj bo ta višina napitnine v evropskih državah videti pravična ali celo radodarna. Napitnin ne dajaj v samopostrežnih restavracijah in če s postrežbo nisi zadovoljen.

Češka

Na Češkem je običajno, da ob plačilu poveš, kako naj zaokrožijo. Če moraš torej plačati 410 kron (približno 16 evrov) in plačaš z bankovcem za 500 kron (kar je približno 20 evrov), že vnaprej rečeš, da naj vzamejo 450 kron (približno 18 evrov). Tako ti vrnejo razliko, ostalo pa je napitnina.

Restavracije in bari: V restavracijah naj bo višina napitnine do 10 odstotkov glede na ceno. V baru zaokroži navzgor in točaju pusti drobiž. Če nisi zadovoljen s postrežbo, ti napitnine ni treba pustiti.

Hoteli: Postreščku daj 40 čeških kron (kar je približno evro in pol) na vsak kos prtljage, ki ti ga nese.

Taksiji: Če si se za ceno dogovoril vnaprej, napitnine ne dajaj, v nasprotnem primeru lahko zaokrožiš navzgor.

Finska

Na Finskem dajanje napitnine ni preveč običajno, zato pozorno spremljaj odziv osebe, ki ji želiš dati napitnino – če je noče vzeti, je k temu ne sili.

Restavracije in bari: V restavracijah je postrežnina vedno vključena v ceno, a če je postrežba izstopajoče dobra, pusti napitnino v višini od pet do deset odstotkov. V barih zaokroži navzgor.

Hoteli: Napitnina ni potrebna, če pa je zaradi tvojih potreb osebje imelo veliko dela, jo lahko pustiš. Postreščku lahko pustiš en evro napitnine za vsak kos prtljage, ki ti jo nese.

Taksiji: Napitnina ni potrebna, lahko pa zaokrožiš navzgor.

zajtrk

Grčija

Posebnost dajanja napitnin v Grčiji je navada, da višjo napitnino pustiš, če je znesek za plačilo nižji, če pa greš recimo na drago kosilo, je napitnina lahko nižja.

Restavracije in bari: Postrežba je načeloma vključena v račun, a je ob plačevanju z gotovino priporočljivo, da drobiž pustiš kot dodatno napitnino. Primerna višina napitnine je od pet do 10 odstotkov. V barih ti je ni treba pustiti, saj tega tudi lokalni prebivalci tam ne počnejo.

Hoteli: Postreščku daj po en evro za vsako torbo, ki ti jo nese, tudi sobarici pusti takšen znesek.

Taksiji: Napitnine ti po vožnji s taksijem ni treba dati, a je vseeno primerno, če znesek zaokrožiš navzgor.

Hrvaška

Ob dopustovanju na Hrvaškem na bencinskih črpalkah pogosto srečaš mlade, ki ti želijo očistiti avtomobilska okna. Ljudje nemalokrat mislijo, da jih plača podjetje in je to storitev, ki ob obisku črpalke pač sodi zraven, a v resnici ti mladi običajno delajo zgolj za napitnine, zato bodo veseli, če jim v zahvalo pustiš nekaj kun.

Restavracije in bari: V restavracijah je napitnina običajno vključena v ceno, lokalni prebivalci pa ne puščajo napitnin. Če je postrežba izstopajoče dobra, lahko pustiš napitnino v višini do 10 odstotkov. V barih zaokroži navzgor in točaju pusti drobiž.

Hoteli: Postreščkom daj napitnino v višini desetih kun, kar je skoraj evro in pol.

Taksiji: Napitnina ni potrebna, saj je vključena v ceno, lahko pa zaokrožiš navzgor.

greece

Irska

Zanimivo je, da so Irci zelo ponosni na dobro postrežbo, zato nekateri napitnino zavrnejo, saj prijaznost in ustrežljivost dojemajo kot del svoje službe.

Restavracije in bari: Običajno je postrežnina vključena in izpisana na računu, če ni, je običajna napitnina okoli 10 odstotkov. Če v baru naročiš več kot eno pijačo, ki ti jo prinesejo do mize, naj bo višina napitnine med enim in dvema evroma.

Hoteli: Postreščku, ki ti nese kovček, pusti napitnino v višini enega evra, sobarici pa pusti približno dva evra na noč.

Taksiji: Znesek za plačilo prevoza zaokroži navzgor, če ti je voznik pomagal še recimo pri nošenju prtljage, pa pusti napitnino v višini 10 odstotkov.

Italija

Pri raziskovanju Italije si je pomembno zapomniti predvsem, da se cena v barih razlikuje glede na to, ali stojiš ali sediš. Če boš kavo spil pri pultu, boš torej zanjo plačal manj, kot če ti jo prinesejo do mize, kjer sediš.

Restavracije in bari: Postrežnina je vključena v ceno, običajno na računu piše “pane e coperto”, torej ti zaračunajo kruh in pogrinjek. Če ni, je običajno pustiti napitnino v višini približno 10 odstotkov.

Hoteli: Postreščku daj nekaj evrov na kovček, sobarici pusti evro na noč.

Taksiji: Napitnine ti ni treba pustiti, lahko pa znesek zaokrožiš navzgor.

taksi

Madžarska

Izkazovanje hvaležnosti z napitnino na Madžarskem ni obvezno, a je bodo zagotovo veseli. Tamkajšnja posebnost je, da imajo v termah zaposlene, ki obiskovalcem pomagajo pri tem, da v omarice na varno spravijo svoje stvari. Običajno je, da tem zaposlenim daš napitnino v višini 100 forintov, kar je približno 30 centov.

Restavracije in bari: Če je postrežnina vključena v ceno, običajno znaša okoli 12 odstotkov. Če ni, lahko pustiš napitnino v višini med 10 in 15 odstotkov.

Hoteli: Postreščku, ki nese tvoj kovček, daj 500 madžarskih forintov, kar je približno evro in pol, sobarici pa pusti med 200 in 300 forintov na dan, kar je približno en evro.

Taksiji: Taksistu daj okrog 10-odstotno napitnino glede na ceno vožnje. V Budimpešti taksisti turistom pogosto zaračunajo preveč, zato je priporočljivo, da taksi pokličeš po telefonu in se za ceno dogovoriš vnaprej.

Portugalska

Na Portugalskem je dajanje napitnine običajno predvsem v Lizboni in južnem delu države, imenovanem Algarve. Lokalni prebivalci napitnino običajno pustijo le, če je postrežba izstopajoče dobra.

Restavracije in bari: V barih za dobro postrežbo pusti evro ali dva. V restavracijah pusti napitnino v višini do 10 odstotkov.

Hoteli: Postreščkom in sobaricam daj napitnino v višini enega ali dveh evrov.

Taksiji: Pri plačevanju vožnje s taksijem zaokroži navzgor.

hotel business breakfast sta

Španija 

Če ne boš pustil napitnine, te v Španiji nihče ne bo gledal preveč čudno, še posebej, če naročiš samo kavo ali pivo. Španci so pogosto celo presenečeni nad višino napitnine, ki jim jo pustijo denimo Američani, ki so navajeni, da so, če tega ne storijo, nevljudni.

Restavracije in bari: Znesek zaokroži navzgor, napitnina pa naj znaša med pet in 10 odstotkov.

Hoteli: Vratarjem, postreščkom in sobaricam v nekoliko boljših hotelih daj napitnino v višini približno enega evra. V hotelih povprečnih standardov dajanje napitnine ni v navadi.

Taksiji: Puščanje napitnine taksistom ni običajno, razen če gre za recimo izredno situacijo, v kateri ti je taksist priskočil na pomoč.

Švica

V Švici sta postrežnina in servis vključena v ceno, zato ti več kot zaokrožiti navzgor ni treba. Tudi če napitnine ne daš, te tam ne bo nihče čudno pogledal.

Restavracije in bari: Postrežnina je vključena v ceno, zato napitnina ni potrebna, lahko pa zaokrožiš navzgor.

Hoteli: Postreščku daj frank ali dva, kar je približno en evro, s podobnim zneskom lahko na dan nagradiš tudi sobarico.

Taksiji: Taksisti so vajeni, da ljudje plačajo točen znesek, lahko pa tudi zaokrožiš navzgor.

Velika Britanija

Dobro je vedeti, da so Britanci (tudi) pri napitninah radi diskretni, zato je tam bolje, da napitnino v restavraciji ali baru pustiš na mizi.

Restavracije in bari: Napitnine ne dajaj, ko hrano naročiš ob pultu, tudi v barih ne. V nekaterih lokalih, kjer obeduješ sede, je postrežnina vključena v ceno, če ni, pusti napitnino v višini od 10 do 15 odstotkov.

Hoteli: Postreščku daj dva funta (nekaj več kot dva evra) na kos prtljage, ki ti jo nese. Sobaricam se običajno ne daje napitnine, a lahko ob odhodu na nočni omarici pustiš nekaj drobiža.

Taksiji: Zaokroži navzgor, tako da taksistu ne bo treba vračati penijev.

 

Nameravaš v kratkem na oddih v katero izmed zgornjih držav? Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v eni izmed naših poslovalnic Nomago Travel v Ljubljani ali Novi Gorici.