Nomago nasveti

Ne fotografiraj se s tigrom

datum objave | 11. avgust 2020
2385

Kaj te prepriča, da se odpraviš na potovanje? Nenavadni običaji, zanimiva zgodovina, znamenita arhitektura, prekrasna narava, divje živali?

Marsikateri popotnik je tudi ljubitelj živali in ga na potovanje zmami tudi možnost, da bo lahko v živo videl svojo najljubšo divjo žival. Vendar pa kopanje s sloni ali delfini, hranjenje tigrov ali selfiji z njimi, plesoči medvedi in druge turistom namenjene atrakcije z živalmi za prikupno fasado skrivajo kruto ravnanje z živalmi.

Verjamemo, da je tudi zate pomembno ravnanje z živalmi, zato smo zbrali nekaj nasvetov, kako se izogniti krutosti do njih. Na prvi pogled lahko presodiš, da atrakcija ni primerna, če lahko divjo žival jahaš, se je dotikaš ali fotografiraš z njo. Prav tako se izogni živalim, ki uprizarjajo trike.

V nadaljevanju pa predstavljamo štiri najbolj okrutne turistične atrakcije z živalmi – ter tudi, kje si lahko te živali ogledaš v naravi.

1 Jahanje slonov in predstave, v katerih nastopajo sloni

Sloni niso že po naravi vajeni komunikacije z ljudmi, zato jih nanje navajajo z mučnim postopkom treninga. Slonom omejijo možnost gibanja in jih pretepajo s kovinskimi kavlji. Poleg tega jih slabo hranijo.

Kam se odpraviti, če želiš videti slona v naravnem okolju? Na Šri Lanki se lahko pohvalijo z največjo gostoto azijskih slonov v naravi, zato ti predlagamo, da se na »lov« za sloni odpraviš tja. Pojdi v Uda Walawe ali Wilpattu National Parks in si jih oglej v naravi.

kenya elephant safari

2 Selfiji s tigri

Tigre, namenjene fotografiranju, zaprejo v majhne kletke z betonskimi tlemi ali jih priklenejo na verigo. Za zabavo turistov jim pogosto dajejo pomirjevala, da se mirno pustijo fotografirati po več ur naenkrat.

Bi raje videl te veličastne živali nekje, kjer se dobro počutijo? Odpravi se v narodni park Ranthambore v Indiji, ki je del indijske iniciative za ohranitev tigra.

tiger 2535888 1920

 

3 Nastopajoči delfini

Delfini izvajajo trike pred navdušeno publiko, vendar pa delfini niso tako zelo navdušeni. Delfini so namreč v ujetništvu zaprti v plitkih bazenih, ki so včasih celo klorirani, zaradi česar imajo težave s kožo in očmi, zaradi sonca dobijo opekline, trpijo pa tudi zaradi posledic stresa.

Kje lahko vidiš delfine? Odpravi se na v mesto Kaikoura na Novi Zelandiji, kjer lahko skoraj vse leto opazuješ jate delfinov, ki prosto plavajo v morju.

dolphins 378217 1920

4 Držanje morskih želv

Na Kajmanskih otokih lahko turisti pozirajo z morsko želvo v rokah. Žal pa te naravno plahe živali tega ne prenašajo najbolje: ko jih ljudje držijo v rokah, so pod hudim stresom, ki lahko oslabi njihov imunski sistem, zaradi česar lahko pride do različnih infekcij. Ker se želve upirajo temu, da bi bile v rokah, jih lahko kakšen turist po nesreči spusti in s tem povzroči smrtne poškodbe.

Kje pa lahko vseeno vidiš morske želve, ne da bi jim škodil? Na Velikem koralnem grebenu boš lahko videl kar šest vrst morskih želv, med njimi tudi črepaho in vse bolj redko glavato kareto. Za opazovanje želv lahko izbiraš med otokom Heronom, otokom Hamiltonom, otokom Great Keppel in še mnogimi drugimi.

maldives turtle

Kako se prepričati, da atrakcija z živalmi ni kruta do živali?

Četudi imajo lahko nekatere turistične atrakcije z živalmi tudi pozitiven vpliv na skrb za divje živali, pa je težko presoditi, katere atrakcije so primerne in katere ne, če ne poznamo celotnega ozadja. Včasih bodo živali vpletene v legendo, s katero se opravičuje okrutno ravnanje. Drugič bodo utemeljevali, da je žival rešena, čeprav je bila skotena v ujetništvu.

Bodi pozoren in se vnaprej pozanimaj ter skrbno izbiraj ponudnike potovanj. Že s tem, da sam zavračaš zabavo, zaradi katere mora trpeti živo bitje, boš naredil pomemben korak: če bo zmanjšano povpraševanje, bo tudi manj mučenja.