Iz prve roke

Nomago agentka na Zanzibarju: vse kar moraš vedeti!

datum objave | 30. januar 2023
988

Kot Nomago potovalni agent lahko rečem, da sem letos skoraj zagotovo prodala največ letalskih kart za Zanzibar. Je na nek način destinacija leta 2022 v moji evidenci. Ker so bile karte pravzaprav res zelo ugodne in ker sem ogromen firbec, sem oktobra ta rajski otok obiskala tudi sama. Pa je res tako rajski kot na fotografijah spodaj?

idilicni zanzibar

Foto: Unsplash

 

Da takoj preskočim na brutalno iskreno resnico

Tisto, kar vas pravzaprav vse najbolj zanima.

Po mojem mnenju je to na žalost v resnici le mit. No, vsaj kar se tiče opevanih rajskih plaž kot tiste iz oglasov za Raffaelo. Najlepši del otoka Zanzibar je sicer sever, kjer je morje res noro lepe turkizne barve, pod nogami se ti udira droben, mehek pesek in na plaži se lahko mirno sproščaš cel dan. To pa je na žalost izvedljivo le v hotelskem resortu, kjer dnevno čistijo plaže in odstranjujejo naplavljeno travo in smeti, ki jih je po celotnem otoku ogromno. Prav tako je počivanje mogoče le znotraj resorta oz. na zasebnih plažah, ki so prepovedane za domačine. Le-ti so namreč hitro lahko vsiljivi s prodajo raznih spominkov. Na javni plaži lahko torej pozabiš na čistočo, predvsem pa na mir.

 

Hotelske plaže vs javne plaže

Preostali deli otoka – jug, vzhod in zahod pa so žal večino dneva neprimerni za poležavanje na plaži oziroma kopanje, ker je nekje od 11. ure zjutraj pa do 16. ure popoldne ogromna oseka. To pomeni, da morja ni vsaj kakšnih 100 m od plaže. Dnevno si torej lahko priča prizoru, ko je nešteto ladij popolnoma na suhem in se med njimi lahko tudi sprehajaš. Druga stvar je to, da tudi takrat, ko morje »je«, so valovi precej veliki zaradi konstantnega vetra. Morje je takrat prepljavljeno s surferji in kitesurferji; tisti, ki pa se radi namakajo in sončijo ob vodi, raje zasedejo mesta ob hotelskem bazenu.

 

zanzibar javne in hotelske plaze

Foto: Patricija Rus


Nasvet: Da se boš domov vrnil/a z napolnjenimi baterijami in estetskimi Instagram slikami, priporočam, da na severu otroka (Nungwi ali Kendwa) bookiraš kakšen resort za 4-5 noči.

Itinerarij

Sama sicer prisegam na počitnice oz. potovanje, kjer je obvezna kombinacija med lokalnim doživetjem, avanturističnim raziskovanjem in luksuzom. Moj celoten itinerar za 14 dni na Zanzibarju je izgledal nekako takole:

  • 2-3 nočitve v Stonetownu, primer Hostel Shoki Shoki – low budget
  • 4-5 nočitev v resortu v mestu Nungwi ali Kendwa, primer Riu Jambo Hotel – luksuz
  • 1-2 nočitvi Pwani Mchangani ali blizu, primer Tamu Tamu House – medium
  • 4-5 nočitve v Paje ali Jambiani, primer Hakuna Matata Boutique – low budget

 

Top 5 aktivnosti na Zanzibarju

Zakaj pa je torej kljub razočaranju nad plažami, Zanzibar destinacija, ki mi bo za vedno ostala v najlepšem spominu, pa sem zate strnila v TOP 5 aktivnosti, ki jih lahko prečrtaš s svojega bucket-lista:

1. Stonetown

Razišči mesto mešane kulture z arabskimi in afriškimi vplivi z neverjetnim zgodovinskim ozadjem suženjstva. Na nočnem marketu si privošči slastno tradicionalno zanzibarsko pico.

Prvi koraki po Stonetownu so, iskreno, malenkost srhljivi. Sploh, ko v samo mesto prispeš sredi noči po napornem letu iz Evrope. Naju je taksist pospremil kar v notranjost hostla (verjetno zato, da si zagotovi še višjo napitnino, ki je mimogrede obvezna povsod), kar me je malenkost pomirilo. Prizori Stonetowna, sploh nočni, so namreč podobni kakšni srhljivki – zelo ozke in zavite ulice, ogromno revnih ljudi, ki spijo sredi ulice in zelo malo oziroma nič javne osvetljave. V tem trenutku sem se sama počutila kot premikajoča se živa denarnica, ki privablja pozornost in poglede vseh domačinov. Po dobri prespani noči pa (kljub zelo glasni budilki iz bližnje mošeje ob 5ih zjutraj), sem stopila na svetle in živahne ulice Stonetowna in ga zelo hitro vzljubila.

Ogromno prodajalcev svežega sadja, od mangov, papaje in kokosa, ki ga razrežejo pred tabo, prodajalne začimb, kave in spominkov in nešteto majhnih, lokalnih restavracij z živahnimi ritmi afro glasbe. Stonetown je sicer tudi rojstno mesto Freddia Mercury-a, njegova rojstna hiša pa je bila spremenjena v majhen muzej.

Stonetown je med drugim zanimiv tudi zaradi močno prepletenih vplivov dveh popolnoma različnih kultur – afriške in arabske, kar se kaže predvsem v arhitekturi in religiji, ki je večinoma muslimanska. Zanzibar je zgodovinsko zaznamovala tudi grozljiva preteklost, saj je otok veljal kot začasna postojanka sužnjev, ki so jih nato z ladjami odpeljali proti svojim tragičnim usodam. Vse to in še več si lahko prebereš in ogledaš na »slave marketu« oziroma trgu sužnjev v samem središču Stonetowna.

Stonetown je torej prva postojanka, ki je za marsikoga lahko precejšnji kulturni šok. Veliko je tudi otrok, ki prosijo za denar in hrano. Med drugim je bil moj hostel blizu osnovne šole, ki je bila odprta za vstop med vikendi.

stonetown zanzibar

Foto: Patricija Rus

Je pa Stonetown destinacija na Zanzibarju, kjer sva najbolje jedla! Absolutno in brez zadržkov zavij v kakšno lokalno restavracijo, kjer te z glasnim smehom posteže prava afriška mama (kot se imenujejo tudi same).

Jedi, ki jih moraš poskusiti na Zanzibarju:

  • chicken perry perry
  • coconut curry fish and pachata
  • Zanzibar pizza

Bogata kulinarična ponudba na Zanzibarju

Foto: Patricija Rus

Nasvet: Stonetown izkoristi za šoping! Tukaj najdeš daleč najcenejše spominke, oblačila in naravno kozmetiko na celem otoku – v mestu Nungwi in Paje so cene za enake stvari skoraj trikratne!

 

2. Prison Island

Hrani ogromne prijateljske želve ali plavaj z njimi v naravnem akvariju v Nungwiju.

Rezerviraj izlet pri kakšni lokalni “agenciji” (to je v bistvu stojnica na plaži, zgrajena iz palminih listov) in se iz Stonetowna do Prison otoka zapelji kar s tradicionalno ribiško barko. Za povratni prevoz z ladjo (nekje 20min v vsako smer) boš odštel-a nekje 15 USD, za vstopnino na samem otoku pa 7 USD. Kot že samo ime pravi, je bil otok včasih zapor za prestopnike in kasneje tudi za sužnje, ki so jih letno na Zanzibar pripeljali več kot 50.000. Čeprav je torej sama zgodovina tega majhnega otoka precej žalostna, pa ga definitivno popestrijo in olepšajo gromozanske, nerodne in ekstremno simpatične želve, ki pa jih je nemogoče prešteti.

S temi zelo prijaznimi plazilci lahko ujameš kakšen selfie, jih pobožaš po njihovi hrapavi koži ali pa jim celo ponudiš kakšen košček slastne in sočne solate, ki jo bodo sicer v zelo počasnem posnetku, a z veseljem, vzele in pohrustale.

Za izlet na Prison Island priporočam kakšne 2-3 ure časa skupaj s prevozom, strošek pa je nekje 27 USD na osebo. Izlet planiraj, ko boš v Stonetownu – najbolje takoj prvi dan, da dobiš občutek za samo kulturo in način komunikacije.

Podobno izkušnjo z želvami nudijo tudi v mestu Nungwi na severu, kjer lahko v naravni laguni s temi ogromnimi plazilci tudi zaplavaš in ujameš kakšno podvodno fotografijo.

Velikanske želve na Prison Islandu - Zanzibar

Foto: Patricija Rus

 

3. Farme začimb

Preizkusi vsa svoja čutila na eni izmed mnogih farm začimb in odnesi domov strok prave zanzibarske vanilije.

Sama nisem poznavalka začimb, iskreno povedano je tudi moje kuhanje omejeno na uporabo soli in včasih curry-a. A obisk tradicionalne afriške farme začimb je bila pravzaprav ena izmed boljših idej. Največ jih je sicer v okolici Stonetowna, a se najdejo tudi drugod po otoku – midva sva si iz mesta Paje izposodila scooter in se peljala cca 45 min do t.i. »KV spice farm«, ki jo vodijo trije mladi domačini. Celotna tura je trajala dobro uro, kjer so nama razložili in pokazali izvor tisoč in ene začimbe.

Ste kdaj videli, kako zraste ananas? Ste vedeli, da je vanilija parazit? Kaj pa, kako se naredi cimetova palčka? Po koncu ture, ki te 100 % ne bo pustila ravnodušnega, so nama domačini pripravili še malo pogostitev – pred nama so splezali na palmo, odtrgali kokos, ga očistili, porezali in nama ga postregli skupaj s slamico iz bambusa. Iz palminih listov so nama naredili še nekaj spominkov za domov.

Za izlet na farmo začimb si vzemi cca 3 ure – midva sva za turo odštela 10 USD na osebo, na koncu pa jim pustila še nekaj napitnine in tudi kupila nekaj začimbnih mešanic (ki so mimogrede TOP kombinacija s slovenskim piščancem).

Farma začimb Zanzibar


Foto: Patricija Rus

4. Modri safari

Občuduj morske živali na modrem safariju in se preizkusi v snorklanju ali potapljanju.

Po celotnem otoku lahko zaslediš ti dve besedi – blue safari je namreč MUST-SEE izlet, ki te popelje na odprto morje in na sosednje manjše otoke. To je celodnevni izlet, ki ga lahko planiraš iz katerekoli destinacije, saj večinoma vključuje tudi prevoz iz tvoje namestitve. Sestavljen je iz jadranja, snorklanja, obisk sand banka, obisk lokalnega otoka s tržnico, kosilo med domačini, ogled največjega padlega drevesa v Tanzaniji in pa kopanje v modri laguni. Samo snorklanje sicer ni presežek in te že zdaj opozorjam, da morskih psov ali želv ne bo na viidku. Je pa celotna izkušnja zelo zanimiva, predvsem zaradi pristnega stika z domačini in odlično morsko hrano.

Na tej točki opozarjam, da je morje precej razburkano in je jadranje vse prej kot mirno – v kolikor težko prenašaš take stvari, mogoče ta izlet raje spusti. Opominjam še, da s seboj vzameš (za razliko od mene) sončno kremo in dodatno brisačo, saj je zvečer na ladji precej vetrovno in hladno.

modri safari zanzibar

 

5. Kosmati prijatelji

Obišči zavetišče rešenih živali Cheetah’s Rock, spoznaj njihove ganljive zgodbe in pobožaj pravo afriško mačko, če upaš!

Definitivno ena mojih ljubših doživetij – stik z živalmi v zavetišču Cheetah’s Rock in Jozani Forest deževnem gozdu.

Cheetah’s Rock je sicer posest blizu Stonetowna, kjer deluje nemška aktivistka skupaj s prostovoljci proti ilegalnim intervencijam z živalmi. V zadnjih parih letih so tako rešili že skoraj izmurlo želvo, ki naj bi se ilegalno prodala za milijon evrov Dubajskemu šejku, albino leva in levinjo, ki so ju zlorabljali za parjenje, geparda, ki so ga poškodovali lovci, opico, ki so jih opivali z alkoholom za zabavo turistov in še nešteto drugih, čigar zgodbe te ganejo do srca.

V zavetišču ponujajo izkušnjo, kjer je v ospredju samo izobraževanje in predavanje o vseh vrstah, ki so jih rešili. Sem bila pa zelo pozitivno presenečena, ko so vse živali z veseljem priskočile do ograj in se nastavljale čohanju, tako da smo jih lahko od blizu pozdravili tudi obiskovalci. Večkrat poudarijo, da živali nikoli niso prisilno privezane, zadrogirane ali kako drugače omejene. Zebre, opice in celo dva geparda se lahko prosto sprehajajo in odidejo kadarkoli želijo – so namreč naučene s pomočjo klasičnega pogojevanja oz. pozitivnega nagrajevanja ob želenem vedenju. Tako je zebra v zameno za priboljšek podala žogo in gepard je izršil ukaz »sedi« za košček mesa. To zavetišče ti da absolutno veliko znanja, predvsem pa veliko topline in ljubezni do živali in tistih, ki zanje tako lepo skrbijo.

Poleg zavetišča priporočam tudi obisk deževnega gozda Jozani, kjer so večinski prebivalci nagajive modre opice. Na vhodu ti dodelijo vodiča, ki te pelje skozi gozd in pomaga najti skrite prebivalce džungle. Ker so opice znane po svoji agresiji, jih je priporočljivo opazovati iz 2 metrov razdalje. Vstopnina je cca 10 USD in vključuje 1 urno turo po džungli; na tej točki pa opozarjam, da imaš s seboj primerno obutev in predvsem dolge hlače – mene so namreč po nogah precej opraskale veje.

Zavetišče rešenih živali Cheetah's Rock

 

Splošne informacije o Zanzibarju

Hrana

Tradicionalna Zanzibarska hrana je na voljo skoraj povsod, najbolj priporočam obisk marketa v Stonetownu, kjer je tudi nešteto lokalnih majhnih restavracij. V drugih mestih so restavracije bolj turistom prilagojene in ponujajo predvsem zahodnjaško hrano, ki pa je precej dražja. Voda po otoku ni pitna in se jo kupuje. Zajtrki pa so povsod angleški (tradicionalni English breakfast).


Varnost

Zanzibar je v veliki večini odvisen od turizma tako, da so turistov vajeni in so do njih tudi zelo prijazni. Še vedno pa je dejstvo, da po otoku žal vlada ogromna revščina, večina ljudi nima svojih domov in spijo kar na ulici ob svojih stojnicah in se borijo za vsak evro. Zato so morda na prvi vtis tudi precej vsiljivi in nejevoljni, če nič ne kupiš.

Mene je bilo zares strah le enkrat, ponoči v Stonetownu, ko so se na kup zbrali domačini in mimoidočim ponujali prepovedane substance. Takrat sva hitro obrnila proti hostlu, kjer so tudi sicer priporočali, da se ponoči po mestu ne zadržuješ preveč. Splošno velja, da vse vredne predmete pustiš doma, denar in telefon pa vedno pospraviš in imaš pri sebi. Ker se ropi velikokrat dogajajo tudi med osebjem, hostli pa nimajo sefov, priporočam ključavnice za kovčke ali prenosne sefe, kamor lahko spraviš dokumente in gotovino. Seveda pa velja splošno pravilo – nikoli ne imeti vsega na enem mestu.


Cene

Letalska karta se je v času akcije Turkish Airlines vila nekje med 550-600 EUR iz Benetk. Trenutno je cena še vedno ugodna; za več info pa mi piši na travel@nomago.si!

Otok Zanzibar je pretežno zelo drag. Ob vstopu odštej 50 USD za vizo, namestitve pa so seveda odvisne od ranga. Kar se tiče hrane, v mestu Paje in Stonetown lahko najdeš celo kakšen supermarket, a so cene ponavadi višje kot v kakšni lokalni mini trgovini. Za vodo odšteješ minimalno 1 USD, za piškote 5 USD, čips in podobna zahodnjaška hrana 6 USD. To so trgovine, ki so večinoma namenjene le turistom. Na marketu odštej cca 1 USD za svež kokos, 2 USD za mango, nekje 5 USD za Zanzibarsko pizzo in 3 USD za sladoled. Restavracije so večinoma dražje kot pri nas – za kosilo za dve osebi s pijačo odštej nekje 40 USD. Izjema so majhne barake na plaži, kjer so glavne jedi 3-5 USD, a so to ponavadi restavracije brez miz, brez sence in seveda brez Wifija.

Preveri aktualno cool akcijo za Zanzibar

Rent-a-scooter/car

Za rentanje skuterja ali avta načeloma potrebuješ le slovensko vozniško dovoljenje. Cena najema na dan je cca 15-20 USD za skuter in nekje 30-35 USD za avto, seveda pa je cena nižja, v kolikor gre za večdnevni najem. Te pa opozorijo, da za vožnjo po daljših relacijah (npr. Iz Stonetowna v Paje ali iz Nungwija dol) potrebuješ še njihovo licenco, ki znaša 15 USD in velja eno leto. Tu je problem predvsem v stop točkah policistov, ki so postavljene pred vsakim mestecem. V kolikor se voziš znotraj nekega mesta, pa je licenca odveč.

Vmes med destinacijami je sicer najbolj cenovno in časovno ugodna uporaba taxijev, s katerimi se že vnaprej preko Whatsappa dogovoriš za ceno.


Komarji

So prisotni le v deževnem obdobju nekje od novembra pa do maja. Med suhim obdobjem sem jih zasledila le par (pa še to samo tam, kjer so bile živali), sicer pa jih je zelo malo. Vseeno priporočajo uporabo repelentov sploh, ko se sprehajaš po travi (npr. Farma začimb ali Jozani gozd), antimalariki pa so načeloma potrebni le na sami celini Tanzanije in ne na Zanzibarju.

 

To je moja popolnoma iskrena in subjektivna ocena Zanzibarja, ki mi bo definitivno ostal v najlepšem spominu. Vrnila se sicer ne bi, ker imam na seznamu še ogromnooooo drugih destinacij, tebi pa absolutno priporočam, da ga obiščeš in mi sporočiš, če imaš drugačno mnenje.


Za vse info in vprašanja mi lahko pišeš tudi na patricija.rus@nomago.si ali na travel@nomago.si, kjer ti bomo agentje z veseljem odgovorili!

Več slik iz Zanzibarja in drugih destinacij pa si lahko pogledaš tudi na mojem Instagram profilu: @patricia.rus

 

Do naslednjega bloga, Patricija <3