Iz prve roke

Nomago agentka svetuje: ŠRILANKA in vse njene naravne lepote

Avtor | Tamara Krošl
datum objave | 18. avgust 2023
369

Za Šrilanko, deželo, ki jo mnogi poimenujejo tudi biser ob Indijskem oceanu, bi lahko rekla, da je še veliko več kot to. Njena raznolikost in vzdušje sta izjemna. Osupljiva pokrajina, ki jo prekriva deževni gozd, neskončna riževa polja in plantaže čaja, te enostavno pustijo brez besed. Prelepe peščene plaže in neskončne možnosti raziskovanja pa te še dodatno očarajo.

K obisku Šrilanke me je pritegnila prav njena raznolikost in narava. Moram reči, da me v nobenem pogledu ni razočarala. Čeprav sem med enomesečnim potovanjem po Šrilanki obiskala veliko krajev, bi se z veseljem vrnila in odšla še na kakšno potepanje.

srilanka

Foto: Tamara Krošl

Ali potrebujem vizo za potovanje?

Da, za potovanje na Šrilanko je potrebno urediti vizum. Potrebujejo ga prav vsi potniki, ki tja potujejo.

Vizo je mogoče urediti preko obrazca na spletu. Cena vizuma je 50$ (ali približno 46€). Vizo je mogoče urediti tudi ob prihodu v državo na letališču, vendar je cena vize višja. Zato priporočam, da vizum uredite predhodno in se tako izognete tudi morebitni gneči na letališču.

Tudi v Nomago Travel agenciji ti lahko uredimo vizo in zavarovanje.

Kdaj obiskati Šrilanko?

Šrilanka ima zaradi lege blizu ekvatorja tropsko podnebje, kar pomeni, da je vreme tam skozi celo leto toplo in vlažno. Kljub temu pa se podnebje glede na letni čas nekoliko spreminja. Kdaj obiskati Šrilanko, je torej odvisno tudi od tega, kakšne so vaše želje.

Najbolj priljubljen čas za obisk je, ko je vreme suho in sončno in tudi najbolj primerno za obisk lepih peščenih plaž in uživanje v različnih vodnih športih, je v obdobju med decembrom in aprilom. Šrilanka je med drugim tudi super destinacija za ljubitelje surfanja. Na vzhodni obali Šrilanke je v času med majem in julijem manj padavin in je zato dober čas za obisk teh krajev. Če pa želite nekoliko manj gneče, nekoliko nižje cene ter vas ne moti občasno deževje oziroma bolje rečeno, monsunske plohe, priporočam obisk med avgustom in novembrom. Tudi sama sem Šrilanko obiskala v tem obdobju (v septembru) in imela z vremenom veliko srečo. Praktično celoten mesec sem imela suho vreme. V notranjosti me je mogoče trikrat presenetila krajša nevihta, ki pa je, bolj kot to, da bi mi pokvarila dan, prinesla kratkotrajno osvežitev. Moram pa vseeno reči, da se je na mojem obisku zelo poznalo, da ni šlo za turistično sezono, saj je bilo turistov res malo, tudi v krajih, ki so drugače polni turistov.

Predlog itinerarija

 1. Colombo: 2 nočitvi
 2. Polonnaruwa: 3 nočitve
 3. Dambula: 2 nočitvi
 4. Kandy 3 nočitve
 5. Nuwara Eliy: 3 nočitve
 6. Ella: 3 nočitve
 7. Tangalle: 2 nočitvi
 8. Weligama 3 nočitve (Mirissa)
 9. Unawatuna in Galle: 3 nočitve
 10. Hikkaduwa: 2 nočitvi
 11. Negombo 2 nočitvi

srilanka

Foto: Tamara Krošl

Kako je z varnostjo?

Tekom celotnega potovanja sem se počutila zelo varno. Ljudje te sicer ogovarjajo in na trenutke znajo biti TUK TUK vozniki, ki ti ponujajo prevoz dobesedno na vsakem koraku, nekoliko nadležni. Nekoliko manj prijetna izkušnja, ki velja bolj za ženske, so pogledi moških. Temu se ne moremo izogniti in smo pogosto deležne pretiranih, dolgih, tudi zelo očitnih pogledov. To je še posebej pogosto v glavnem mestu in pa na manj turističnih krajih. Da je izkušnja nekoliko manj neprijetna, bi sama priporočala, da se v glavnem mestu in na poti z javnim prevozom ter manj obljudenih krajih oblečejo nekoliko bolj diskretno. Sama sem takrat, ko sem šla na avtobus ali vlak, oblekla dolge lahke hlače in majico s kratkimi rokavi. Klub temu sem bila še vedno deležna pogledov, vendar sem se tako počutila vsaj malo bolje. Na bolj turističnih krajih pa ni nobenega problema.

 

Kakšne so tamkajšnje nastanitve?

Glede prenočišč na Šrilanki lahko povem, da se turizem tam vse bolj razvija in s tem raste tudi ponudba različnih možnosti nastanitev. Sama na potovanjih vedno rada raziskujem in spoznavam tamkajšnjo kulturo. To je tudi razlog, da sva se tokrat s prijateljico odločili in po večini prenočevali v majhnih »guesthousih«, vodenih s strani družinic. Izogibali sva se hotelov in hostlov, ter tam prenočili res samo takrat, ko res nisva našli domače nastanitve. Tako sva na najini poti večinoma spali pri družinah, ki so naju zelo lepo sprejele in skrbele za naju. Ob večerih sva ob dobri hrani, pripravljeni s strani gospodinj, čas preživljale v njihovi družbi, se pogovarjali in igrali družabne igre z otroci. Res izjemna izkušnja, ki bi jo z veseljem ponovila in jo priporočam vsem, ki si želijo izkusiti in doživeti pristno Šrilanko.

mesto-kandy

Foto: Tamara Krošl

 

Včasih pa vse ne gre po planih …

Potovanje se je prav zares pričelo, ko sem v nočnih urah pristala na letališču v Colombu, glavnem mestu Šrilanke. Sprva je poleg manjšega kulturnega šoka, sledila še manjša nevšečnost, ko sem se odpeljala z organiziranim prevozom do svoje prve nastanitve, kjer naj bi prespala. Kljub temu, da sem sporočila svoj čas prihoda in je bilo vse potrjeno, se je zgodilo, da je bil hostel popolnoma zaseden. Gospa, ki je vodila hostel se mi je opravičevala in mi pojasnjevala, da je prišlo pri spletni strani, kjer sem nastanitev rezervirala, do napake in da veliko ljudi že spi pri njej na tleh. Ker je bilo sredi noči, si res nisem želela ostati zunaj. Lepo sem jo prosila, če bi bila kakšna možnost, da naju s prijateljico kljub temu sprejme (v tistem trenutku sem bila pripravljena tudi stati v enem izmed kotov hostla). Na koncu naju je gospa sprejela in nama vsaj približno postlala klopi v jedilnici (kolikor je to le lahko storila). S prijateljico sva tako najino prvo noč prespali res zelo posebno. Zjutraj naju je gospa zbudila, povedala, da sta se dve postelji sprostili in da ju je že pripravila za naju, da bova bolj udobno lahko spali dalje. Prav tako je za naju skuhala pravi domači šrilanški zajtrk. Kljub temu, da je bil prihod nekoliko stresen, je gospa s svojo prijaznostjo, velikodušnostjo in kasneje tudi z vso pomočjo pri nadaljevanju potovanja naredila celotno izkušnjo prijetno. Zdaj je ena iz med zgodb, ki jo vedno povem, ko govorim o svojem potovanju na Šrilanko, saj kaže kako zelo prijazni, gostoljubni in ustrežljivi so domačini.

Nasmejani in gostoljubni domačini

Ko že ravno govorim o domačinih, bi rada povedala, da so res takšni, kot pravijo. Nasmejani, prijateljski, gostoljubni in vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. So mešanica različnih etičnih skupin, ki bogatijo kulturni mozaik Šrilanke. Vsaka ima svoje lastne tradicije, običaje in jezik. Kljub izredni raznolikosti pa je mnogim prebivalcem skupna odprtost do tujcev in želja, da delijo svojo kulturo te lepote Šrilanke. Rekla bi, da so zelo ponosni na svojo hrano, tradicijo in praznovanja. So zelo zgovorni, in če imaš željo izvedeti kaj več o njih, s teboj z veseljem delijo svoje izkušnje in zanje. Edina pomanjkljivost, ki bi jo morda izpostavila, je to, da so včasih nekoliko preveč vsiljivi, predvsem to velja za voznike tuk tukov. In včasih te lahko s svojimi dolgimi pogledi spravljajo v nekoliko neprijeten položaj.

srilanka domacini

Foto: Tamara Krošl

Mojih top 5 stvari na potovanju

 1. Safari v nacionalnem parku Udawalawe

Šrilanka je čudovita destinacija za ljubitelje narave. Pohvali se lahko z več kot 20 nacionalnimi parki, ki predstavljajo dom velikemu številu različnih živali in rastlin. Delež endemičnih živalskih in rastlinskih vrst je namreč izredno velik.

Eden najbolj znanih nacionalnih parkov in tudi najbolj obiskan je Yala National park na jugovzhodu države. S kar nekaj sreče je v tem parku možno srečati leoparda, saj park predstavlja eno najboljših mest za njihovo opazovanje. Izredno priljubljen je nacionalni park Udawalawe, ki je znan predvsem po velikem številu divjih slonov. Tudi sama sem obiskala ta park in bila več kot navdušena. Prizori črede slonov, ki se zbira okoli jezera, mi bodo vedno ostali v spominu. Že na poti do samega vhoda parka so nas na poti pozdravile opice in celo manjša čreda bivolov, pot sta nam prečkala tudi dva slona. Opazila sem, da so domačini in skrbniki nacionalnega parka resnično zelo skrbni in spoštljivi tako do narave kot do živali. To me je po eni strani presenetilo, po drugi strani pa sem bila tega zelo vesela, saj se ne malokrat zgodi, da so ravno turistični nacionalni parki najbolj umazani in najbolj kruti do živali – vse za voljo denarja in dobička. Med vožnjo z jeepom te ves čas spremljajo vodiči, ki so stalno na preži in pomagajo videti ter prepoznati različne vrste živali. So zelo prijazni in z največjim veseljem povedo še kaj več o “prebivalcih” parka.

safari

Foto: Tamara Krošl

 

2. Osupljivi razgledi in selfiji iz Sirgije

Zagotovo priporočam obisk Sigiriye ali z drugim imenom Lion Rock (levje skale). Gre za velikansko skalo, ki je včasih služila kot trdnjava in kasneje tudi kot kraljeva palača. Na vrhu še danes lahko vidimo ostanke palače. Znana je po svojih vodnih vrtovih, stenskih poslikavah in čudovitih razgledih. Do vrha vodijo strme stopnice, vendar je pot na vrh zagotovo vredna svojega truda, saj je razgled z vrha na okoliško pokrajino prekrasen. Če bi imeli čas in dovolj energije še za en vzpon, bi zelo priporočala tudi pohod na Pidurangalo (sosednjo skalo) s katere je lep pogled na Sigiriyo.

sigiriya

Foto: Tamara Krošl

 

3. Vzpon na Adam’s Peak

Ella je kraj, kamor enostavno morate zaviti, če se odpravljate na potepanje po Šrilanki. Pokrajina se nahaja v višinah centralnega visokogorja, kar ji omogoča prijetno podnebje, čudovite panoramske poglede na okoliške hribe, doline in čajne nasade. Zelo priporočam obisk kakšne čajne plantaže, katerih je tam kar nekaj. Pokažejo celoten postopek pridelave čaja in na koncu vedno sledi tudi pokušina. Se mi zdi, da ko enkrat vidiš, koliko dela je opravljenega, enostavno bolj ceniš tisto skodelico čaja. Za tiste bolj pohodniško navdušene, Ella ponuja številne destinacije, kamor se lahko popotniki odpravijo. Ena izmed možnost je tudi Little Adam’s Peak, ki je nekoliko manj zahtevna možnost, vendar še vedno ponuja prelep pogled na bližnjo pokrajino. Blizu se nahaja tudi znamenitost Šrilanke, ki jo priporočajo praktično vsi blogi in potopisi. Gre namreč za Nine Arch Bridge – je resnično lep za videti, vendar se pripravite na veliko množico ljudi, ki si prav tako želi videti, kako vlak prečka most. Priporočam, da predhodno preverite tudi vreme, saj je vsaj v času deževne dobe most velikokrat v oblakih megle. Če ste veliki navdušenci sončni zahodov in vzhodov, je Ella prava izbira za vas.

ella

Foto: Tamara Krošl

 

4. Vožnja z vlakom med Nuwara Eliyo in Ello

Posebno doživetje je tudi vožnja z vlakom med Ello in Nuwara Eliyo, saj pot poteka skozi zeleno pokrajino, nasade riža in čaja, čez različne mostove in viadukte. Vožnja traja 3-4 ure, vendar mine zelo hitro, saj med vožnjo lahko občuduješ slikovito pokrajino. Vlak ima več postankov, na katerih vstopajo domačini, ki se s prigrizki in pijačo sprehajajo in le-te ponujajo po vlaku. Vlak ima več različnih razredov, vendar res toplo priporočam, da se odpravite na to pot, svoje sedeže rezervirate predhodno, saj je vlak skoraj vedno popolnoma poln. In verjemite mi, res si ne želite 4 ure stati v gruči ljudi, v kateri se ne morete niti obrniti. Govorim iz lastne izkušnje, sicer za drugo relacijo pa vendar. Se vam res splača, da si rezervirate kakšen boljši razred, cene so smešno poceni (tudi za 1 class), vi pa boste imeli priložnost resnično uživati na poti.

 

5. Kuharski tečaj in obisk plantaže čaja

hrana srilanka

Foto: Tamara Krošl

Ni ravno znamenitost in »must thing to see,« ampak bolj nekaj kar po mojem mnenju moraš doživeti, predvsem če ti je takšna vrsta hrane všeč. Ponudbe za različne kuharske tečaje je veliko. Midve sva izbrali simpatično gospo, kar sredi ulice, pri kateri sva enkrat tudi jedli. Spoznali sva se z lokalno kuhinjo, njihovi načini priprave in značilnimi sestavinami, pri tem pa nadvse uživali in se veliko naučili.

Hrana na Šrilanki me je povsem očarala, saj gre za pravo paleto okusov in arom, ki odraža šrilanško bogato kulturo. Res je, da je v večini hrana pekoča in lahko to za nekoga, ki ne mara pekoče hrane to predstavlja problem, vendar se najdejo tudi manj pekoče alternative. Najbolj priljubljena hrana je zagotovo riž in curry na sto in en način. Preizkusi hoppers (tanke, krožniku podobne palačinke, narejene iz riževega ali pšeničnega testa), roti (ploščati kruh, ki je priljubljena priloga) ali kottu (obara iz nasekljanega rotija, zelenjave, mesa ali morskih sadežev ter začimb).

Čaj ima v Šrilanki dolgo in bogato zgodovino ter je pomemben del kulture in gospodarstva. Šrilanka je znana po visokokakovostnem čaju, imenovanem tudi čaj Ceylon. Glavna območja za pridelavo čaja na Šrilanki so gorski predeli, kot sta Nuwara Eliya, Dimbula in Uva. Mislim, da je obisk ene iz med plantaž čaja nedvomno nepogrešljiva izkušnja. Omogoča vpogled v proces pridelave čaja, sprehod po plantažnih poljih, kjer lahko opazuješ nabiralke, kako nabirajo liste čaja, ki se nato v posebnih prostorih sušijo in pokušino.

Do naslednjič! Za vse info in vprašanja mi lahko pišeš tudi na travel@nomago.si, kjer ti bomo agentje z veseljem odgovorili!