Novice

Nova realnost letenja po COVID-19 ali kako bomo leteli v prihodnosti?

datum objave | 30. april 2020
2874

Znašli smo se v nenavadnem obdobju, ko je zaradi virusa COVID-19 večina letal prizemljenih, popotniki pa lahko zaenkrat le sanjamo o časih, ko bomo lahko ponovno poleteli visoko nad oblaki. A ta čas se vseeno približuje, zato letalske družbe že sprejemajo številne varnostne ukrepe, s katerimi bodo postavile varnost in zdravje potnikov na prvo mesto. Te zanima, kako bo letenje izgledalo v prihodnosti?

V zapisu predstavljamo, katere ukrepe je sprejela ena večjih letalskih družb, AirAsia, v sodelovanju z nadzorniki, lokalnimi upravami, civilnim letalstvom in zdravstvenimi organi, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO).

koronavirus-letenje-v-prihodnosti-po-novid-19_02
Kako se morajo pripraviti potniki?

Največja odgovornost vsakega potnika bo presoja lastne sposobnosti za let na osnovi zdravja, tako da s tem ne bo ogrožal sebe in drugih, hkrati pa vzdrževanje visokih standardov osebne higiene. Ob prihodu na letališče bo vsak potnik moral imeti s seboj lastno masko, ki jo bo imel varno nameščeno pred, med in tudi po letu. Kabinska prtljaga, ki jo bo lahko vzel s seboj, ne bo smela presegati 5 kg na osebo, z namenom zmanjšanja kontakta med posameznimi kosi prtljage. Hkrati bo zaradi dodatnih varnostnih ukrepov, ki lahko podaljšajo čas od prihoda do vkrcanja, priporočen prihod na letališče 3 ure pred letom.

 

Čiščenje letala

Vsa letala bodo dezinficirana z uporabo čistilnih sredstev v skladu s smernicami za vzdrževanje letal Airbus s strani profesionalnih in usposobljenih ekip. Hkrati bo ob vsakem nočnem postanku letalo še dodatno temeljito očiščeno v skladu z navodili zdravstvenih organov.

 

Preventivni ukrepi pred letom

 1. Uvedeno bo merjenje temperature na različnih kontrolnih točkah, vključno z vrati za vkrcanje.
 2. Kabinskemu osebju bo izmerjena temperatura po koncu vsake izmene.
 3. Na nadzornih točkah, pultu za prijavo na let in oddajo prtljage ter prijavnih pultih bo poskrbljeno za socialno distanciranje in ohranjanje varnostne razdalje s pomočjo dodatno nameščenih talnih oznak.
 4. Razkužila bodo na voljo na ključnih točkah tako za potnike kot tudi za letališko osebje.
 5. Notranjost letala bo dezinficirana z aerosolnim razpršilom pred vsakim lokalnim ali mednarodnim poletom.
 6. Kabinsko osebje bo pred vsakim letom informirano o vseh varnostnih in higienskih ukrepih, usklajenih z najnovejšimi standardi.
 7. Omogočena bo brezkontaktna spletna prijava na let z namenom zmanjšanja osebnih stikov.

koronavirus-letenje-v-prihodnosti-po-novid-19_umivanje_rok

Preventivni ukrepi med poletom

 1. Vsa letala AirAsia so opremljena z zračnimi HEPA-filtri, ki se običajno uporabljajo v bolnišnicah, z namenom filtriranja zračnih onesnaževalcev, kot so virusi in bakterije.
 2. Kabinsko osebje bo nosilo zaščitno opremo, ki vključuje maske in rokavice.
 3. Kabinsko osebje bo izvajalo nadzor nad razdaljo med sedeži, odvisno od zasedenosti letal.
 4. Varnost hrane: Vsi obroki bodo higiensko pripravljeni in pakirani z upoštevanjem varnostnih zahtev. Delo osebja, ki pripravlja hrano, bodo redno preverjali v skladu s smernicami COVID-19. Ob deljenju obrokov potnikov bo kabinsko osebje nosilo rokavice za enkratno uporabo.
 5. Kabinsko osebje je dobro usposobljeno za ravnanje v različnih zdravstvenih situacijah med letom, ki vključujejo tudi identifikacijo in izolacijo potnikov, ki bi se slabo počutili.
 6. Preverjanje temperature se bo izvajalo pred prihodom na destinacijo, kjer je slikanje s termografsko kamero obvezno.

koronavirus-letenje-v-prihodnosti-po-covid-19_merjenje_temperature

Preventivni ukrepi po pristanku

 1. Pred ali ob pristanku bo treba izpolniti obrazec o zdravstvenem stanju.
 2. Izvedeno bo slikanje s termografsko kamero.
 3. Potniki v tranzitu bodo ostali na letališču.
 4. Obvezna bo karantena po pristanku za vse potnike v primeru, da jo država, v katero prihajajo, zahteva.

 

Da – letenje, ki smo ga nekoč poznali, se v teh časih resnično spreminja. Vsi popotniki bomo morali sprejeti in upoštevati nove varnostne ukrepe, ki pa so tu le zato, da nas obvarujejo in zaščitijo. A to novo realnost bomo sprejeli, zato da bomo še naprej lahko počeli, kar počnemo najraje – potujemo in odkrivamo nove dele sveta.