Iz prve roke

Nova Zelandija – država, kjer fantazija postane realnost

Avtor | Blaž Berlec, Vodja YummyAvanture
datum objave | 30. avgust 2023
186

Če ste vsaj kanček svetovljana, potem ste zagotovo slišali za Novo Zelandijo. Prečudovita država sestavljena iz dveh otokov, dom Gospodarja prstanov in največjega jezera vulkanskega izvora na južni polobli našega planeta.

V tem blogu vas odpeljem po mojih poteh skoraj enomesečnega potovanja po Novi Zelandiji. Pot se je začela z letalom iz Dunaja v Taiwansko prestolnico Tajpej. Tam sva imela celodnevni postanek in zvečer odpotovala v avstralski Brisbane, kjer smo prestopili in se nato odpravili proti Aucklandu na Novi Zelandiji. Povratna karta je stala dobrih 1100 € z zavarovanjem. Prvi dan sva prespala v Aucklandu, nato pa sva prevzela avto in se odpravila po otoku.

novazelandija

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Začetek najine poti

Ko se odpravljate na Novo Zelandijo je potrebno upoštevati kar precej stvari, katerih se dotaknem na koncu bloga.

Nova Zelandija je država, ki nudi tisoče naravnih znamenitosti, ki so veliko bolj dostopne z avtom, zato predlagam, da vnaprej najamete avto ali kamper. Midva sva na potovanje odšla marca, kar pomeni, da je pri njih to ravno menjava letnih časov iz poletja na jesen. To obdobje prinese malenkost več padavin, sploh na južnem otoku. Bilo pa je to tudi obdobje ravno po strašnem orkanu Gabriel, ki je najhuje prizadel severni del severnega otoka. To je tudi vplivalo na najino pot, saj so bili nekateri deli nedostopni in neprevozni. Kar pa je po drugi strani za naju ustvarilo še dodatno avanturo, saj sva se vozila čez gozdove, hribovja in mesta, katerih drugače sploh ne bi videla. Že takoj prvi dan sva od tal do strehe z blatom umazala avto, ki naju je zaznamoval nato celotno pot.

Najina prva želja je bila obisk Coromandel polotoka, kar sva zaradi prej opisanih pogojev, opravila zelo na hitro. Meni osebno je nato sledil najbolj ljub del potovanja. Prespala sva v šotoru tik ob vsem poznani Šajerski (Shier/Shyer) iz filmov Gospodarja prstanov in trilogije Hobbit. Tukaj predlagam, da šotorite v kampu »Brock`s Place«, saj je lepo urejen, nudi prelep pogled na griče Nove Zelandije in se lokacijsko nahaja 5 minut stran od atrakcije, stane pa le 5€ na osebo. Obisk snemalnega »studia« Hobbiton je potrebno rezervirati kar precej v naprej (sploh v sezoni). Možen pa je samo voden ogled na katerem te z avtobusom odpeljejo do Hobbitona, kjer se potem ob razlagi entuziastičnega vodiča/-ke sprehodiš po snemalnem »studiu«.

coromandel

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Nova Zelandija je znana po svoji naravi in zato tudi predlagam, da je večina mest le neka postojanka ali prostor za spanje, večino ostalega časa pa preživite v naravi. Prav tako je otok dom mnogih jam in znanih svetlečih črvov. Waitomo Caves je jama v katero se podaš, ponovno vodeno, v kateri doživiš čaroben trenutek teme osvetljene s svetlečimi bitji, ki visijo iz jamskih sten. Eno izmed mest, ki je vredno obiska in se nahaja v tem okolišu je mesto Hamilton. Sprehodite se ob jezeru in obvezno obiščite Hamiltonske vrtove, ki so sestavljeni iz vrtov celega sveta in celotne zgodovine človeštva. Obiščite pa tudi arhitekturno posebno katedralo.

hamilton vrtovi

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Zanimivo dogajanje

Zaradi lege Nove Zelandije je to precej potresno območje. Ob pogovoru z domačinom seizmologom sva izvedela, da se na minuto zgodi tudi po več potresov. Seveda so to minimalni potresi, katere človeška zavest ne začuti. Bila sva priča tudi malo močnejšega potresa, kar pa vam lahko povem, da ni prijetna izkušnja.

Ravno zaradi svoje lege je Nova Zelandija dom tudi mnogim vulkanom in največjemu jezeru vulkanskega nastanka, jezeru Taupa. Ob tem jezeru je tudi prikupno majhno istoimensko mestece in okoli jezera lahko najdete tudi mnogo prostorov za kampiranje. Predlagam izposojo kajakov in vodeno kajakiranje po jezeru z ogledom slavne skale z izklesano opičjo podobo.

taupo

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Na južnem delu jezera se nahaja en izmed najbolj znanih vulkanov na otoku in okoli njega Tongariro narodni park. »Tongariro crossing« je en izmed najbolj popularnih pohodov na katerega se lahko podaš. Termin je potrebno rezervirati vnaprej, saj te iz parkirišča z avtobusom odpeljejo do izhodiščne točke iz katere nato prečkaš park in vulkan ter se po drugi strani spustiš nazaj proti parkirišču za avtomobile. Na vrhu se sprehodite ob kraterju vulkana in mimo Smaragdnih jezer

Ampak! Preverite vremenske razmere, upoštevajte napisana pravila in sledite navodilom, ki jih vidite ob poti. Ta dan je bil dan, ki si ga bom za vedno zapomnil, saj se mi je prvič zgodilo to, da zaradi strahu nisem mogel premikati nog. Vremenske razmere so se na najini poti zelo poslabšale, ampak sva še vseeno vztrajala in se povzpela do vrha. Orkanski veter, megla, dež, mraz… Strah in trepet. Ko pa sva se enkrat začela spuščati proti drugi strani, pa so se meglice zjasnile in po 4 urah megle sva končno ozrla jasnino. Celoten pohod traja nekje 8 ur, zato imejte s seboj dovolj tekočine, topla oblačila in obvezno hrano.

tongariro-narodni-park

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Ob jezeru Taupo pa najdete tudi prelep slap imenovan Huka in toplo priporočam obisk termalnega spa centra »Wairakei Thermal Valley«. Vrelci so kar pogost in znan pojav te dežele in eni izmed bolj znanih se nahajajo ob mestu in jezeru Rotoura. Midva pa sva obiskala Waimangu Volcanic Valley, ki te z barvami in predvsem z vonjem, popelje v čisto druge dimenzije. Z vstopnico vstopiš v park, kjer se ob termalnih vrelcih sprehajaš približno 2 uri. Tvoja končna postaja je jezero od katerega te nato avtobus odpelje nazaj proti vhodu v park.

waimangu-volcanic-valley

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Ogled glavnega mesta

Veste katero je glavno mesto? Upam stavit, da vas je večina odgovorilo »Auckland«. No, tudi midva sva tako mislila, ampak ni.

Glavno mesto Nove Zelandije je Wellington. Mesto na južnem delu severnega otoka iz katerega se s trajektom odpraviš na južni otok. Mesto Wellington je dom slavnega muzeja Te Papa. Prav tako predlagam, da se po mestu preprosto sprehodite in raziščete njegove skrite kotičke, obiščete marino in razgledno točko »Victoria lookout«. Najina pot se je tu zapletla, saj nisva imela rezerviranega trajekta (kar po navadi ni bilo potrebno narediti. Od ponovnega odprtja Nove Zelandije, po lockdownu zaradi Covid-19, pa je turizem v norem porastu.). Prav tako se jim je takrat ravno pokvarila ena linija trajektov, tako da bi midva najhitrejši trajekt dobila šele v roku 3 tednov. Primorana sva bila najeti nov avto na južnem otoku, plačati parkirišče na letališču, kupiti letalske karte iz Wellingtona v Queenstown in z letalom odleteti na južni otok. Dodatni stroški, stres, logistika… Ampak na koncu se vse lepo, malo dražje ampak vseeno, izzide.

wellington

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Obisk južnega otoka

Na južnem otoku sva v Queestownu vzela avto in se odpeljala proti jezeru Pukaki in Tekapo. Ob teh, prelepih, kristalnih jezerih, se nahaja najvišji vrh Nove Zelandije. Gora Cook (Mt. Cook) z mnogimi naravnimi parki in rezervati ter pohodniškimi potmi. Na žalost na južnem delu otoka nisva imela sreče z vremenom, saj je od 10 dni skoraj 6 dni padal dež. Spustiti sva morala obisk Narodnega parka Mt.Cook in DVA prelepa, najbolj znana, ledenika Fox in Franz Josef Glacier. Pot naju je po vzhodnem delu otoka popeljala na severni del v prikupno mestece Christchurch in nato v mesto Nelson, kjer sva obiskala Pic`s Peanut Butter World (raj zame, saj obožujem arašidovo maslo).

Od tu pa sva se podala v enega izmed bolj znanih narodnih parkov Abel Tasman. Tu sva spala dve noči in en dan sva se podala na celodnevni pohod ob morju. V upanju, da bova opazila kakšnega novozelandskega kivija, sva prehodila okoli 25 kilometrov. V park lahko vstopiš zastonj, vendar to pomeni, da moraš prehoditi celotno pot še nazaj. Lahko pa si plačaš prevoz s čolnom iz določene točke parka nazaj na izhodišče. Res zanimiva izkušnja je, ko iz morja opazuješ celotno pot, ki si jo prehodil in s tem presenetil samega sebe. Za piko na »i« pa na koncu čoln zapelje direktno iz morja na prikolico pripeto na traktorju in te potem, s traktorjem v čolnu na prikolici, odpeljejo proti parkirišču.

juzni-otok

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Pot naju je nato popeljala po zahodni obali. Najprej obisk »Pancake rocks«, skal, ki zaradi korozije izgledajo, kot da so ameriške palačinke in nato obisk mesteca Hokitika, ki je znano po izdelavi nakita in izdelkov iz kamnine žad (Jade). Tu nama je vreme ponovno prekrižalo načrte, zato sva izpustila prej omenjena ledenika in se odpravila direktno proti slavnemu jezeru Wanaka, ki je znano po samotnemu drevesu sredi jezera. Ob sončnem zahodu je drevo z okolico res izgledalo, kot bi bilo iz pravljice. Naslednje jutro pa sva se podala na meni osebno najlepši pohod, ki sva ga opravila na Novi Zelandiji. Nad jezerom Wanaka se razprostirajo hribovja in en izmed vrhov je Roys Peak. Naporen, ampak prečudovit, štiri urni pohod s pogledom na jezero in prečudovito naravo Nove Zelandije z zaključkom s pogledom 360 stopinj na vse strani hribovja.

zahodna obala

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Nato naju je pot zapeljala proti jugozahodu do mesta Te Anau. Ta predel Nove Zelandije je najbolj znan po znamenitih ledeniških dolinah in misteriozno naravo. Glede na vremenske razmere sva že skoraj vrgla puško v koruzo, ampak sva se na koncu le odločila, da obiščeva slavno ledeniško dolino »Milford Sound«. V tej ledeniški dolini kar 250 dni na leto pada dež! Na spletu predhodno kupiš ogled ledeniške doline z ladjico in nato samo moliš, da ne bo meglic in dežja. Ko sva se pripeljala na lokacijo, sva izgubila vse upanje, saj je bilo vreme obupno. Ampak nato se je zgodil čudež. 5 minut pred odhodom najine ladjice se je nebo začelo jasniti in skozi meglice so posvetili sončni žarki, kar je ustvarilo zares čarobno vzdušje. Videli smo delfine, tjulnje in predvsem nepozabne prizore stoterih slapov in pečin ledeniške doline.

milford-sound

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Naslednji dan sva se vrnila v Queenstown, kjer sva preživela še zadnji dan na južnem otoku in se nato z letalom odpeljala nazaj v Wellington, kjer sva vzela avto in se odpeljala proti jezeru Taupa, kjer sva prespala in nadaljevala pot proti Aucklandu.

Tam sva oddala avto in se namestila v najin hotel za zadnje 3 dni potovanja po Novi Zelandiji. Raziskovanje mesta, poizkušanje kulinarike, druženje in pripravljanje na 56 urno pot proti Sloveniji. Auckland je definitivno mesto vredno obiska, vendar sta dva dneva več kot dovolj, da ga raziščete in doživite vse potrebno.

auckland

Foto: Blaž Berlec, YummyAvanture

Najino potovanje po Novi Zelandiji se je zaključilo s ponovnim celodnevnim postankom v Tajpeju in nato potjo proti Dunaju in Sloveniji.

Kaj morate vedeti preden se odpravite na Novo Zelandijo?

Novo Zelandijo je najbolje obiskati v mesecih naše jeseni in zime, saj sta takrat tam pomlad in poletje. Kampiranje je en izmed najbolj popularnih načinov, kako potovati po tej državi, vendar iz lastne prakse lahko povem, da je je zaradi vremenskih razmer bolje bivati v hostlih oz. tudi, če ste v kampu, poizkusite najti take kampe, ki med drugim nudijo »hostel« način bivanja. Cenovno je celotno potovanje prišlo nekje 4000-4500 € (vzemite v zakup, da sva morala najeti še en avto in kupiti letalske karte, saj nisva prišla na trajekt). Obvezno si preberite vsa navodila, kaj lahko in česa ne smete nesti na Novo Zelandijo, saj je kontrola na meji precej podrobna in stroga. Ne smete imeti nikakršnih svežih živalskih produktov, obleke in čevlje morate imeti čiste, … Predhodno si morate urediti vizo za vstop in to opravite na aplikaciji NZETA. Podnebje na Novi Zelandiji je zelo raznoliko, zato imejte s seboj topla in poletna oblačila. Prav tako imejte s seboj več udobne obutve, ne pozabite pa seveda kopalk. Je pa Nova Zelandija dokaj varna država in predvsem zelo razvita, tako da večino stvari lahko kupite tudi tam. Uradni jezik je angleščina in uradna valuta novozelandski dolar, ki se je v času mojega potovanja menjal po tečaju 1 NZD = 0,54 €. Poslujejo pretežno s karticami, imejte pa pri sebi obvezno še gotovino, saj nikoli ne veste, kje lahko naletite na gotovinsko poslovanje.

Hrana je cenovno približno na našem nivoju, kulinarika pa je precej mednarodna. Znani so po mesu in po slanih pitah, tako da toplo priporočam, da si jih privoščite, saj so nasitne, okusne in poceni.  Veliko boste zapravili za vstopnine, saj je redkokateri park, pohod, ogled… brezplačen. Za nočitve boste odšteli nekje med do 10€ za kampiranje in nekje med 20-30€/osebo za spanje v hostlu. Če pa želite bivati v hotelih, pa se cene kaj hitro povzpnejo nad 50 € na osebo. Cena goriva variira od ponudnika do ponudnika (najcenejši ponudnik je Gull). Na letališču pa obvezno kupite tudi sim kartico, da boste lažje navigirali svojo pot po državi.

Torej, da podam zaključno misel. Nova Zelandija je država, ki je več kot vredna obiska. Vzemite si minimalno 3 tedne in se prepustite, da vas s svojo naravo in čarom popelje v druge dimenzije našega planeta.

Blaž Berlec,

Vodja YummyAvanture