Vodniki

Novih sedem svetovnih čudes

datum objave | 16. januar 2020
2328

Gotovo si že slišal za sedem čudes starega veka. Seznam obsega sedem najpomembnejših arhitekturnih dosežkov starega veka. Ker pa je od teh sedmih čudes ohranjena le še Keopsova piramida (najstarejša s seznama) in obstaja precej zgradb, ki bi bile upravičene do naziva čudo sveta, je bil leta 2007 razglašen seznam novih sedem čudes. Ta so bila izbrana s spletno anketo, v kateri je sodelovalo več kot 100 milijonov ljudi.

Nova čudesa se nahajajo na štirih kontinentih, gradili so jih starodavni imperiji in so neverjetni arhitekturni podvigi – pa tudi med najbolj obiskanimi turističnimi atrakcijami na svetu.

kitajska peking

1 Veliki kitajski zid, Kitajska

Kdo ne pozna znamenitega kitajskega zidu, ki naj bi bil viden celo z Lune (pa v resnici ni) in naj bi služil za obrambo Kitajske pred vpadi mongolskih in hunskih plemen (žal ni bil posebej učinkovit)? Grajen je bil od konca 14. st. do začetka 17. st., vanj pa so bile vključene starejše že obstoječe utrdbe, ki so nastajale že od 3. st. pr. n. št. Celotna utrdba (z razvejanimi zidovi ter jarki) naj bi obsegala več kot 20000 km, letno pa ga obiščejo desetine milijonov turistov. Najbolje ohranjen del zidu se razteza med provincama Liaoning in Gansu.

petra

2 Petra, Jordanija

Petro so na strateško pomembni točki ob trgovski poti v dolini Wadi Musa zgradili Nabatejci, kasneje pa je pristala v Rimskem cesarstvu. Zaradi značilnega rožnatega kamna, v katerega je vklesana, pravijo Petri tudi Rožnato mesto. Veličastno arhitekturo ogrožajo erozija zaradi poplav, politična nestabilnost, neustrezna obnova ter tudi množični turizem. Nekoč jo je obiskalo tudi po milijon turistov na leto, v zadnjih leti pa le še okrog pol milijona.

mehika

3 Chichen Itza, Mehika

Starodavno majevsko mesto je cvetelo do približno leta 1200, kasneje se je združilo še z dvema mestom, še pred prihodom Špancev pa je bilo zapuščeno. Majevsko pleme Itza je tu zgradilo več spomenikov in templjev, od katerih je najbolj znana stopničasta piramida Kukulkanov tempelj, znan tudi kot El Castillo, ki ma 365 stopnic (za vsak dan v letu). Če boš v Chichen Itzi ob pravem času, boš morda zagledal tudi Kukulkanovo pernato senco.

rio de janeiro

4 Kip Jezusa Kristusa Odrešenika, Brazilija

Ko boš raziskoval Rio de Janeiro, se vsekakor odpravi do kipa Jezusa Kristusa Odrešenika, vendar boš tudi tam imel družbo – letno ga namreč obišče 2 milijona obiskovalcev.

Po naročilu katoliškega nadškofa je bil kip zgrajen med letoma 1926 in 1931 in je tako najmlajši med sedmimi novimi čudesi. V času, ko je bil zgrajen, je bilo kar 90 % Brazilcev katolikov in podobe kipa so bile reproducirane po vseh Braziliji. Visok je 30 metrov, razpon rok pa meri 28 metrov. Tehta 635 ton (s podstavkom vred pa kar 1145 ton), narejen pa je iz železobetona. Ker stoji na vrhu 710-metrskega hriba, je zelo izpostavljen vremenu in strelam – pri restavraciji je največja težava najti pravi odtenek kamnitih ploščic (prekrit je namreč s 6 milijoni ploščic).

rim

5 Kolosej, Italija

Obisk večnega mesta ni popoln, če ne obiščeš tudi znamenitega rimskega koloseja, ki je največji amfiteater Rimskega cesarstva. Verjetno boš na vstop čakal kar nekaj časa, saj se sem zgrne 6 milijonov turistov letno.

Zgrajen je bil v letih 72–82. Prvotno je lahko sprejel okrog 50000 obiskovalcev in se je uporabljal za gladiatorske igre ter številne druge predstave – morske bitke, lov na živali, usmrtitve … Zaradi potresov in tatov kamnov je ostala le še tretjina originalne zgradbe.

Machu Picchu

6 Machu Picchu, Peru

Eno redkih ohranjenih inkovskih naselij, ki je bilo zgrajeno sredi 15. stoletja, se nahaja 2430 metrov nad morjem v vzhodnih Andih. Najbrž je bilo mišljeno kot podeželsko počitniško naselje za plemstvo, vsekakor pa ni bilo namenjeno množičnim obiskovalcem (ki jih je zdaj letno več kot milijon). Machu Picchu je bil nato iz neznanega razloga zapuščen, in čeprav so inkovsko kraljestvo zavzeli Španci leta 1532, je bil Machu Picchu »odkrit« šele leta 1911. Priporočamo, da se do Machu Picchuja odpraviš na pohod po znameniti inkovski poti. Da bi se zgradbe čim bolje ohranile, so začeli omejevati čas, ki ga lahko preživiš tam.

Taj Mahal, Indija

7 Tadž Mahal, Indija

Verjetno najslavnejšo grobnico na svetu je dal v 17. stoletju zgraditi mogulski šah Džahan v spomin na svojo perzijsko ženo Mumtaz Mahal. Mavzolej je nastajal okrog 20 let in zaposloval tisoče obrtnikov in delavcev. Veličastna zgradba je izjemen primer mogulske arhitekture, katere osnovni elementi so perzijskega izvora, poudarek pa je simetriji in ravnovesju. V zadnjem času se trudijo predvsem z zaščito belih marmornih fasad pred onesnaženjem.

Tudi tu lahko pričakuješ dolge vrste za vstop – letno se v Tadž Mahalu zvrsti kar 6 milijonov obiskovalcev.

Se strinjaš z izborom novih sedmih svetovnih čudes? Bi predlagal kaj drugega? Gotovo pa se strinjaš, da so tudi izbrana čudesa vredna obiska. 😉 Če so te po prebranem kar zasrbele pete, obišči poslovalnico Nomago Travel ali pokliči 080 47 72 in z našimi agenti načrtuj naslednjo dogodivščino.