Tips&Tricks

10 novoletnih zaobljub za popotnike

datum objave | 19. december 2021
6855

Novo leto 2022 je priložnost za nove začetke, nove navade in nove obljube. Tudi letos bomo bolj redno telovadili, prebrali več knjig, se znebili slabih navad in končno začeli skrbeti za uvenelo lončnico v kotu, kajne? Če tudi ti vsako leto obupaš nad svojimi načrti, še preden mine januar, smo pripravili nekaj izvedljivih novoletnih zaobljub, namenjenih prav popotnikom – in tistim, ki bi to radi postali.

novoletne zaobljube 2020

1 Izbral bom bolj zelene možnosti

Prav preprosto je: pomagaj ohranjati tale naš planet, da boš sploh lahko kam potoval.

Doma varčuj z vodo, elektriko, pešači, kolesari, (ali uporabljaj javni prevoz, če je možno), uporabljaj manj plastike za enkratno uporabo. Kako bolj zeleno potovati, pa smo že pisali tule.

2 Zapustil bom območje udobja

Vedno potuješ na podobne destinacije? Morda celo vedno v isto državo?

Namesto na morje odpotuj k jezeru ali v gore, namesto poležavanja na plaži izberi raziskovanje mesta ali popotovanje z avtom po neznani državi. Prvič potuj sam. Odpravi se na treking ali na organizirano potovanje z agencijo. Izberi nekaj novega.

prihranki potovanja

3 Začel bom varčevati za potovanje

Res je, za potovanja potrebuješ denar. Dokler ne zadeneš na loteriji (ne pozabi, tudi srečko je treba kupiti), boš moral potovanja financirati iz svojih prihodkov.

Lahko si kupiš hranilnik in vanj shranjuješ drobiž, ki ti ostane, ali pa pripraviš načrt in začneš resno varčevati. Vsak mesec prihrani določen znesek, ki bo namenjen samo za potovanje. Morda se boš moral odpovedati čemu drugemu (moraš res redno jesti zunaj in ali res ne gre brez tiste kave v sosednjem lokalu?), ampak potovanje je tega vredno!

4 Naučil se bom novega jezika

Mogoče se še ne odpravljaš na potovanje, ampak zanj šele varčuješ. Morda si potovanje že do potankosti načrtoval, a odhajaš šele čez nekaj mesecev. Morda pa odpotuješ že čez tri dni.

Nikoli ni prepozno za učenje jezika dežele, v katero se odpravljaš. Nauči se vsaj nekaj osnovnih fraz – kako pozdraviti, naročiti hrano, se zahvaliti. Če se morda ne boš uspel sporazumeti v jeziku, pa boš poskrbel vsaj za smeh, ko se boš trudil izgovarjati kaj posebej zapletenega 😉

Za učenje je na voljo več brezplačnih aplikacij, lahko pa se odpraviš na tečaj.

popotniške zaobljube

5 Za potovanja bom porabil ves dopust in ves regres

Če si še študent, tole zate res ne še pride v poštev. Vsi ostali pa lahko dobro načrtujemo porabo dopusta in regresa.

Dobro izkoristi podaljšane vikende, sploh tiste, ko lahko vzameš le dan ali dva dopusta, potepaš pa se lahko pet ali šest dni. Odpotuj čim prej in se vrni čim kasneje. Regres pa tokrat porabi za potovanje in ne za plačilo položnic.

6 Raziskal bom domovino

Tako radi raziskujemo tujino, potujemo v eksotične dežele in sanjamo o daljavah, vendar ne vemo skoraj ničesar o sosednji vasi. Odpravi se na kratek izlet ali pa kar cele počitnice preživi v Sloveniji. Nekaj idej za izlete smo zbrali tule.

sklepi za popotnike

7 Začel bom pisati potovalni dnevnik

Eden od najboljših načinov za ohranjanje spominov na potovanja je pisanje o njih. Spomine lahko zapisuješ v svoj zasebni papirnati dnevnik ali pa začneš pisat svoj potovalni blog, kjer boš lahko svoje izkušnje in nasvete delil z drugimi popotniki.

8 Svoj rojstni dan bom praznoval na drugi celini

Če to ni izvedljivo, pa vsaj v drugi državi. Namesto zabave za prijatelje in znance se odpravi nekam, kjer še nisi bil – tega rojstnega dneva se boš gotovo še dolgo spominjal.

novoletni sklepi

9 Izdelal bom foto knjigo ali koledar s fotografijami s potovanj

Mogoče nimaš časa za pripravo foto knjige z vsakega potovanja, zato si obljubi, da boš v novem letu pripravil vsaj eno foto knjigo! Če ne najdeš časa niti za to, si izdelaj koledar – zanj moraš izbrati le 12 fotografij. Še en namig: bodi kdaj tudi pred objektivom!

10 Odpotoval bom TJA

Vsi imamo tisto sanjsko destinacijo, ki bi jo res radi obiskali. Morda se spreminja skozi čas, ampak gotovo je vredna truda in varčevanja. Odpravi se tja, brez odlašanja.

Kakšne so pa tvoje novoletne zaobljube? Če že sanjaš o prvem potovanju leta 2022, nas pokliči na 080 47 42 ali nas obišči v eni od poslovalnic Nomago Travel.