Iz prve roke

Novozelandski Bled – kultura outdoor turizma

datum objave | 07. avgust 2018
5343

»O tem, kako sem po dolgem potovanju končno našla svoje mesto na Novi Zelandiji«

Otoček sredi jezera, obdanega z gorami, na njem cerkvica … zveni znano? Priljubljena in dih jemajoča kot naš Bled, se na južnem otoku skriva Wanaka. Majhno, očarljivo gorsko središče, kjer na sredini jezera namesto cerkve raste kar drevo. Skozi celo leto se vanjo zgrinjajo gruče turistov, predvsem adrenalinskih navdušencev in ljubiteljev narave, saj tu možnosti za takšne aktivnosti ne manjka. Tako ostaja priljubljena skozi vse leto, poleti nudi plezanje, gorsko kolesarstvo, pohodništvo, jadralno padalstvo, pozimi pa se spremeni v pravo smučarsko središče, po vzoru francoskih ali švicarskih vasic. Kljub vsemu pa ostaja malo bolj pristna in manj turistična od njenega »velikega brata« Queenstowna (oddaljenega približno uro vožnje), ki je znan kot adrenalinsko središče Nove Zelandije.

Po vsem slišanem o Wanaki, sem si rekla, da se moram vsekakor odpraviti sem in se na lastne oči prepričati, ali je res tako izjemna. Moram priznati, da sem se v trenutku zaljubila in se kljub omahovanju, ali naj ostanem čez zimo, odločila, da bo to moj novi dom. Prepričala sta me njena majhnost in preprostost ter seveda osupljivi razgledi na jezero in gore. Poleg tega je v dosegu 20 kilometrov več plezališč in nešteto možnosti za alpinizem in pohodništvo.

Tako sem začela s težko nalogo – zaradi priljubljenosti je izjemno težko najti službo in stanovanje, saj bi vsi delali v takem raju. Seveda sem tudi sama želela nadaljevati delo v outdoor industriji, zato sem poklicala več plezalskih organizacij, vendar brez sreče – nihče ne išče novih inštruktorjev čez zimo. Na srečo pa sem našla mesto pri agenciji za jadralno padalstvo, kot voznica in članica ekipe pa moje delo zajema sprejem strank, pripravo in asistenco pri poletu ter vožnjo kombija. Precej zakon služba, vendar žal ne dovolj za življenje v enem najdražjih mest na Novi Zelandiji, kjer znaša najemnina okrog 200 dolarjev na teden, hrano pa lahko kupiš samo v enem supermarketu, ki ima monopol nad cenami (zimske cene sadja in zelenjave so nepredstavljivo visoke). Zato sem poiskala še eno, ne tako zabavno zaposlitev kot čistilka v motelu in upala, da me povabijo na razgovor za eno najbolj zaželenih in priljubljenih zimskih služb – delo na enem od smučišč, kot »Ski liftie«, žičničar. Za razliko od slovenskih smučišč tukaj vsako leto zaposlijo nove mlade ljudi, največkrat so to osebe, ki pridejo na Novo Zelandijo samo za eno sezono. Velik poudarek je na delu in izkušnjami s strankami, zato med svoje vrste sprejmejo le okrog 20 kandidatov (za določen oddelek), prejmejo pa več kot 200 prijav.

Nekako sem spet imela srečo, da so me povabili na intervju in na koncu za službo tudi izbrali. Gre se za smučišče Treble Cone, eno glavnih in največjih smučišč na Novi Zelandiji, ki pa je v primerjavi s slovenskimi še vseeno precej majhno. Glavni razlog za priljubljenost te službe je brezplačna sezonska karta (ki drugače stane 1500 novozelandskih dolarjev, kar znaša okrog 900 evrov), veliko priložnosti za smučanje/deskanje ter super ekipa. Potem ni bilo več dileme – očitno bom na Novi Zelandiji ostala še čez zimo, saj smučarska sezona traja od junija do konca septembra. Začetka sem se zelo veselila, saj so nam obljubili celotno zimsko službeno uniformo, skupaj z gorskimi čevlji, čelado in očali. Priskrbeti sem si morala »le« še vso smučarsko opremo oz. opremo za deskanje. Tukaj pa se Nova Zelandija zelo razlikuje od Slovenije – v vsakem, še tako majhnem mestu, se najdejo »second hand« trgovine, kjer lahko kupiš ogromno stvari, od oblačil dragih znamk, do elektronskih naprav in knjig. Skozi državo potuje veliko turistov in skoraj vsak nekaj pusti za sabo, za naslednjega, ki išče prav takšne hlače ali majico. Ta koncept mi je resnično všeč, saj je izjemno okolju in žepu prijazen. Uspelo mi je kupiti vso smučarsko in deskarsko opremo za 130 dolarjev pa še opekač in fen za dodatnih 5. Glede na to, kako visoke so cene novih izdelkov v trgovinah, so second hand trgovine dobro nadomestilo.

Zimsko opremljena sem dočakala prvi dan smučarske sezone, spoznala ekipo in začela s treningom za delo. Delo samo po sebi ni težko, pričakovala sem veliko več kidanja snega in fizičnega dela – naša glavna naloga je zagon žičnic ter pozdravljanje gostov. To seveda vključuje tudi smučanje na delo in vožnjo z motornimi sanmi! Dnevi so dolgi (in precej mrzli), saj smo praktično prvi ljudje na smučišču, vendar so sodelavci iz ostalih oddelkov super. V moji ekipi nas je 18, vsi razen mene in sodelavke iz Nemčije so naravni govorci angleščine, večinoma iz Anglije, ZDA in Kanade.

Najbolj všeč pri delu na Novi Zelandiji mi je to, da lahko hitro dobiš službo v outdoor industriji, tudi če nimaš nobenih posebnih kvalifikacij. Ker je to država, ki ji največ dobička prinaša turizem (še posebej outdoor), vsako leto potrebujejo veliko novih delavcev. Na svoji poti sem spoznala ogromno ljudi, ki jim je potovanje postalo način življenja. Nekateri lovijo poletja, nekateri zime (teh še vedno ne razumem popolnoma), nekateri pa preprosto želijo videti čim več lepih koščkov sveta, preden se ustalijo (ali pa tudi ne) na enem mestu. Oditi od doma in si poiskati službo ter prijatelje drugod po svetu se na prvi pogled sliši težko, ko pa enkrat narediš prvi korak, se priložnosti pojavljajo kar same od sebe. Tako bom tudi sama do nadaljnjega ostala v Wanaki, po zimski sezoni pa me čakata še Avstralija in Japonska.

Razmišljaš tudi ti, da bi leto dni preživel v tej čudoviti deželi? Potem se poteguj za nove vize, ki bodo razdeljene spomladi 2019.

Več informacij