Delo v tujini

Ocean Gate Angels

datum objave | 13. september 2017
3458

Hi, good morning, my Ocean Gate angels!! To je pozdrav, ki ga zaslišimo ob 9.30, ko iz hiše izstopimo tri sobarice: Ana, Ingrida in jaz.

Kljub temu da sem se po treh mesecih tega pozdrava že močno naveličala, mislim, da ga bom ob zaključku dela pogrešala.

Po prijazno izrečenih vljudnostnih frazah vsaka dobi ključe, radio in listek, na katerem so zapisane sobe, ki jih moramo pospraviti. V Resortu je 65 sob v petih zgradbah, po katerih je razporejeno delo sobaric: Ana dela v Waterfrontu, Ingrida v Cedar in v Ocean Ridge, jaz pa se potepam v zgradbah Island view, Pine view in Overlook.

Cheryl nas razvozi do njih, me pa v ˝shrambi˝ prevzamemo svoje ¨buckets¨, v katerih imamo vse, kar potrebujemo za delo sobarice: od kavnih filtrov, čistil pa do metlice za stranišče. Pregledamo listek, poiščemo sobo s kljukico in delo se začne. Na listku je jasno označeno, katere sobe so »prihodi« (s črko A), te sobe moramo pospraviti najprej, saj morajo biti do 14. ure pripravljene za nove goste. S kljukico imamo označene sobe, iz katerih so se gosti že odjavili, torej so prazne in jih že lahko začnemo pospravljati. Po pospravljenih arrivalsih pridejo na vrsto stayoverji in checkouti.

Vedno, preden vstopimo v sobo, potrkamo in izgovorimo slavne besede sobaric ˝Hi, housekeeping – knock, knock – housekeeping˝ (včasih se ob tem počutim, kot da sem v eni izmed mehiških nadaljevank). Nato vstopimo in ocenimo stanje sobe. Želimo si lepih sob, a kdaj pa kdaj nas pričaka pravi kaos: ogromno smeti, premaknjeno pohištvo, brisače po celi sobi, čips po tleh, lasje pa po celotni kopalnici. Takšno stanje je večinoma v sobah z otroki, zelo lepe sobe pa pustijo starejši ljudje.

Kako poteka običajno pospravljanje? Najprej slečem posteljo, poberem umazane brisače in odnesem smeti v ˝shrambo˝, vzamem svežo posteljnino, brisače, nov toaletni papir in vse ostalo, kar potrebujem. Občasno se zgodi, da pozabim, koliko brisač moram vzeti, in vzamem kakšno preveč/premalo, tako da me ponovno čaka pot do shrambe. Obenem vzamem še sesalnik in metlo za pomivanje tal.

Vrnem se v sobo, kjer najprej oblečem posteljo, nato začnem čistiti. Z oranžnim čistilom pobrišem pohištvo, z roza čistilom pomijem zunanji lijak, kavomat in hladilnik, sledi še modro čistilo, ki je namenjeno ogledalom in oknom. Nazadnje pa čiščenje kopalnice z bubble scrubble. 🙂 Tako, soba je čista, treba je še razporediti brisače, pisalo, beležko, katalog Resorta, kavo, kozarčke, kuverto za napitnino, znak ˝ne moti˝, milo, šampon, dodatni WC-papir … Sobo še posesam in pomijem, sledi hiter pregled, ali je vse na svojem mestu, in že lahko odidem iz sobe. Ko pospravim sobo, sledi meni najljubše opravilo: obkrožiš številko sobe in označiš, da je v/c (vacant and clean). In tako vse, dokler ne obkrožiš zadnje sobe na listku.

Pri stayoverjih delo poteka podobno: posteljem posteljo, odnesem smeti, zamenjam brisače in pomijem kavomat. Pri njih se sobe označijo kot o/c (occupied/clean), DND (do not disturb) in GNS/TT (guest no service/trash and towels).
Povprečno mi checkout vzame od 30 do 40 minut, stayover pa od 10 do 15 minut, seveda pa čas variira od urejenosti, velikosti sobe, števila postelj … Po obkroženih vseh sobah na listku po radiu pokličem Cheryl in ji naznanim, da sem zaključila z delom: ¨I finished my list˝ in tako je moj delovni dan zaključen.

Pred odhodom v Ameriko me je najbolj skrbelo delo, kako se bom znašla v vlogi sobarice ter ali mi bo takšno delo sploh ustrezalo. Na začetku je bilo naporno, sedaj pa sem se že navadila, delo mi ni več težavno, še vedno pa sem ter tja pozabim pustiti nov toaletni papir v sobi ali pobrisati packo na oknu. Cheryl me pri pregledu sobe na napako opozori ali pa jo sama popravi.

Mislim, da ima delo sobarice veliko pozitivnih stvari, najboljša med njimi pa je napitnina. Višina napitnine sicer močno variira, pride dan, ko dobiš $0, pa tudi dan, ko dobiš čez $140 napitnine. Negativna stvar pri delu sobarice pa je, da nisi veliko v stiku z ljudmi, zato sem zelo vesela, ko lahko ob koncih tedna pomagam fantom v kuhinji pri zajtrkih. Za vikende imamo Resort do konca meseca polno zaseden, med tednom pa število gostov začenja upadati, sezona se počasi zaključuje.

Od prvotno osmih študentov nas je ostalo samo še pet, med nami so se spletle dobre prijateljske vezi, dekleta že načrtujemo izlet po Sloveniji, Hrvaški in Litvi. S fanti pa bomo obdržali stike na družbenih omrežjih, če se slučajno naša pot ne bo ponovno križala.

N’č, grem zd’j pucat! Se slišimo in … vidimo, kmalu. 🙂

In če bi bilo tvoje poletje 2018 tudi tako? Prijave bomo odprli novembra, spremljaj nas in se udeležikakšne od jesenskih predstavitev!

Ali je poletno delo zame?