Okusi sveta

Od kod prihajajo tvoje najljubše testenine?

datum objave | 22. julij 2020
1291

Tudi ti pomisliš na slastno hrano, ko kdo omeni Italijo? Sladoled, pice, siri, sladice in seveda – testenine! Tokrat se ne bomo prerekali, od kod izvirajo testenine kot take, ampak nas bodo zanimale posamezne jedi – naj bo to posebna omaka ali oblika.

V Italiji so testenine izrazito regionalne, nekatere pa so celo sezonske. Poimenovanj za različne vrste testenin je mnogo, že milimetrska razlika v debelini lahko pomeni povsem drugo vrsto testenin (mi pa bi vsem rekli rezanci ali špageti). Priprava testenin je za Italijane umetnost in pri jedi uživajo – zanje niso le mašilo, ko ne vemo, kaj drugega pripraviti.

Da ne boš preveč zmeden, ko boš v Italiji razmišljal, katere testenine naročiti v katerem koncu države, smo pripravili kratek pregled. Greš z nami na kulinarični potep?

jakub kapusnak tevisoxz26y unsplash

1 Bigoli in salsa alla veneziana, Benečija

Tem testeninam bi pri nas rekli kar polnozrnati špageti (čeprav so bili izvorno iz ajdove moke). So nekoliko debelejši in bolj grobi kot špageti. Tradicionalno se jih postreže z omako iz soljenih sardel, recepti zanjo pa se razlikujejo od kraja do kraja po vsej Benečiji.

2 Spaghetti aglio e olio, Lazio

Ime teh špagetov je preprosto kot tudi recept zanje: špageti s česnom in oljem (seveda se uporabi olivno olje). Včasih se lahko doda tudi pekoča paprika. Ko boš naslednjič ugotovil, da je shramba skorajda prazna, si lahko pripraviš to okusno jed, ki je sicer znana po vsej Italiji, vendar naj bi izhajala prav iz Lazia.

3 Lasagne alla bolognese, Emilija-Romanja

Ko pomisliš na lazanjo, je to najbrž kar lazanja alla bolognese – jajčne testenine s kremastim bešamelom in bogato mesno omako (ragujem). To je tipična italijanska jed za praznovanja in nedeljska kosila, ti pa si jo privošči ob naslednjem obisku Bologne.

lasagna 751504 1920

4 Tagliatelle al ragu all bolognese, Bologna

Če smo že v Bologni, pač ne moremo izpustiti slavne bolonjske omake. Postreči se jo sme le s ploščatimi testeninami, kot so tagliatelle, nikakor pa ne s špageti!

5 Trenette al Pesto, Ligurija

Trenette so ploščate testenine, ki nekoliko spominjajo na špagete. Izhajajo iz Ligurije, tako kot pesto. Recept za pesto v moderni obliki naj bi nastal v 19. stoletju, vendar pa naj bi že v času križarskih vojn pripravljali omako iz bazilike in olivnega olja. Če želiš doseči pravo aromo, pesto pripravi v možnarju –ko boš res izpilil recept, se lahko prijaviš na svetovno prvenstvo v pripravi pesta, ki vsaki dve leti poteka v Genovi.

victoria aleksandrova n56zkew9bvm unsplash

6 Spaghetti al nero di seppia, Sicilija

Najbrž te ne bo presenetilo, da so testenine s sipinim črnilom zelo temne, lahko celo črne. Izhajajo iz Sicilije.

7 Agnolotti, Piemont

Agnolotti so polnjene testenine. Za razliko od raviolov so agnolotti iz enega kosa testa, ki je prepognjen čez nadev. Te testenine so nastale na severu Italije, natančneje v Piemontu.

davide ragusa izzch3494jg unsplash

8 Tortelli, Lombardija

Torteli (ki so tortelinom podobni le v tem, da so polnjeni) izhajajo iz Lombardije. Lahko so različnih oblik – kvadratni, polkrožni, in tudi nadevi so različni, med tradicionalnimi je recimo nadev iz buč.

Ker je v Italiji mogoče poskusiti toliko različnih vrst testenin, smo jih seveda ogromno izpustili. Tebe pa vabimo, da se ob naslednjem obisku Italije odpraviš v katero od tradicionalnih gostiln in si privoščiš prave italijanske testenine.

Nameravaš v kratkem na oddih v Italijo? Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v eni izmed naših poslovalnic Nomago Travel v Ljubljani ali Novi Gorici.