Tips&Tricks

Popotniški nasveti za obisk Velikonočnega otoka

Avtor | Bojan in Sandra | Bluemarblevagabonds
datum objave | 28. november 2019
1757

Sva Bojan in Sandra, dva potepuha, ki sta vedno na lovu za novimi doživetji. Ker je življenje prekratko, da bi se spraševala »kaj pa če«, sva minulo jesen spakirala nahrbtnike ter se odpravila na enoletno poročno potovanje okoli sveta. Najino »medeno popotovanje« sva pričela na Kubi, s kombijem nadaljevala z devetmesečnim raziskovanjem centralne in južne Ameriko, nato sva jo mahnila čez veliko lužo na Novo Zelandijo in za konec mesec dni »zares počitnikovala« na Baliju. Eden izmed obiskanih krajev, ki se nama je v tem letu najbolj vtisnil v srce, pa je bil ravno Velikonočni otok.

Velikonočni otok oz. po polinezijsko Rapa Nui, je majcen otoček sredi Tihega oceana. Njegova odmaknjenost in izoliranost sta poleg velikih skrivnostnih kipov, ki se imenujejo moai, tista, ki v marsikom vzbudita željo po obisku tega kraja tam daleč za horizontom.

Skoraj havajsko vzdušje, neznansko lepa pokrajina in bogata kultura te zagotovo ne bodo pustili ravnodušnega in obetajo vtis prelepih spominov.

velikonočni otoki 9

KAJ JE DOBRO VEDETI PRED POTOVANJEM?

  • Velikonočni otok spada pod Čile , zato slovenski državljani vize ne potrebujemo, prav tako ni obvezno nobeno cepljenje;
  • Španščina ter jezik Rapanui ljudstva sta uradna jezika otoka, sporazumevaš pa se lahko tudi v angleščini;
  • V (edinem) mestu na otoku je nekaj bankomatov, ki večinoma sprejemajo le kreditne kartice in jim lahko zmanjka denarja. Zato s seboj vzemi dovolj gotovine.

velikonočni otoki 1

KDAJ JE NAJBOLJŠI ČAS ZA OBISK VELIKONOČNEGA OTOKA?

Velikonočni otok nima ekstremnih klimatskih razmer. V poletnem času (od decembra do marca) so tam vlaga in temperature nekoliko višje (do 30 °C), zime pa so mile (nad 15 °C). Največ turistov otok obišče februarja (takrat cene poskočijo), ko je na sporedu vsakoletni kulturni festival apati Rapa Nui. April in maj veljata za najbolj deževna meseca, a tudi takrat ni nujno, da bo pogosto deževalo.

velikonočni otoki 2
Prijetna klima in sončno vreme tekom celega leta.

KAKO DO VELIKONOČNEGA OTOKA?

Iz Santiaga, prestolnice Čila, vsaj dan leti letalska družba LATAM Airlines. Običajna cena povratnega leta iz Santiaga običajno znaša med 500 in 700 €, v primeru akcij pa letalsko karto lahko dobiš že za dobrih 200 €. Cena povratnih letalskih kart iz Evrope v Santiago pa običajno znaša od 500 € navzgor.

Najbolje, da spremljaš akcije na Nomago.si in privarčuješ!

velikonočni otoki 3
Iz letala najprej ozreš mogočne klife.

NASTANITVE

Velikonočni otok ponuja nastanitve širokega cenovnega razpona. Najcenejši so kampi (cena šotora je 30 €/noč/2 osebi), nato jim sledijo preprosti, a urejeni hostli, koče ter butični hoteli.

PREVOZI

Velikonočni otok je ravno prav velik za raziskovanje na dveh nogah. Sicer pa lahko najameš kolo (cca 15 €/dan), skuter (cca 35 €/dan), štirikolesnik (cca 45 €/dan) ali avto (Suzuki Jimny 4×4, od 45 €/dan navzgor). Čeprav ob obisku poslovalnic prejmeš cenik, se lahko dogovoriš za nižjo ceno.

Nasvet: najemi prevozno sredstvo zvečer, da boš lahko zjutraj ujel najlepši sončni vzhod na drugi strani otoka.

velikonočni otoki 4
Ceste na otoku izven mesta.

HRANA IN PIJAČA

Hrana in pijača na otoku nista poceni, saj jo morajo na otok pripeljati z ladjo oz. letalom. Na letališču v Santiagu lahko včasih na carini opaziš velike pakete sira in mleka. ? Malo za občutek: liter mleka stane 2 €, jabolko 1 €, gel za tuširanje 4 € in manjši paket piškotov 3 €. V trgovinah sicer ni velike izbire, a vseeno tam lahko najdeš kaj posebnega, kot npr. Nutella in izdelke brez glutena. V restavracijah ponujajo pester nabor jedi. Dnevni meni dobiš za cca. 15 €, ostale jedi pa so dražje. Malo pivo, varjeno na Velikonočnem otoku, stane 5 – 6 €.

Nasvet za tiste, ki bi želeli privarčevati: izberi nastanitev s kuhinjo, nakupi hrano v Santiagu in jo prinesi s seboj.

velikonočni otoki 5
Krasen prostor za piknik kosilo z razgledom.

INTERNETNA POVEZAVA

Brezplačen Wi-Fi je na voljo v nastanitvah ter restavracijah, a je izjemno počasen. Če boš ob prihodu v Čile kupil čilsko sim kartico, izberi ponudnika Entel, ki ima na Velikonočnem otoku najboljši signal.

velikonočni otoki 6
Na Velikonočnem otoku je čas za »odklop od sveta«.

PREDLOG RAZISKOVANJA VELIKONOČNEGA OTOKA

  1. dan: antropološki muzej, sončni zahod pri Ahu Tahai;
  2. dan: vzpon do kraterja Rano Kau, ceremonialna vas Orongo, tradicionalni ples kari kari;
  3. dan: sončni vzhod pri Ahu Tongariki, vzhodna obala, plaži Anakena ter Ovahe, Rano Raraku;
  4. dan: potapljanje/snorkljanje, raziskovanje južnega in osrednjega dela otoka;
  5. dan: jame na severozahodnem delu otoka ali vzpon do najvišje točke Terevaka, tržnica spominkov, žig v potni list.

Nacionalni park zajema večji del otoka, zato jo kupi že na letališču ali kasneje v mestu. Stane cca 70 €. Ves čas jo imej pri sebi, saj jo moraš pokazati na več točkah.

velikonočni otoki 7
Sončni vzhod pri Ahu Tongariki je nekaj posebnega.

Mogočni moai (znameniti kipi), ki ponosno stojijo v spomin na davne prednike, se svetlikajo v večerni zarji. Obzorje razkriva pogled na vulkanske kraterje, porasle z gosto puhasto travo, med njimi pa lagodno peketajo divji konji s svetlečo grivo. V zraku je vonj soli, palme se lahkotno pozibavajo v toplem vetrcu in iz sosednjega drevesa velik oranžni cvet počasi plava proti tlom. Nekje v ozadju se sliši radostna melodija tradicionalne glasbe Rapanui ljudstva.

Velikonočni otok je tako lep in vzdušje tako posebno, da sploh nisva želela oditi. Vsekakor predstavlja eno izmed potepanj, ki ga nikoli ne bova pozabila.

Že brskaš za ugodnimi letalskimi vozovnicami? ? Prijetno načrtovanje tvojega potepanja ti želiva!

Podroben plan potovanja ter osebne vtise pa lahko najdeš tudi na najinem blogu Potepuha na frnikoli.

 

Oddaj povpraševanje