Iz prve roke

Oslo, urbani biser Norveške

Avtor | Blaž Berlec, vodja Yummy Avanture
datum objave | 18. januar 2023
1428

Ko pomisliš na Norveško, se ti v mislih prikažejo slike severnega sija, zasneženih gozdov in planot, rogatih losov v naravi, fjordov in lososov, ki plavajo proti toku v kristalno čistih rekah. Ne pade pa ti prvo na misel urbano življenje v mestih.


S kolegico sva med kratkim štiridnevnim zimskim potovanjem obiskala glavno mesto Norveške, Oslo in njegovo okolico, in moram reči, da sva bila oba nad obiskom res navdušena.

oslo nomago travel

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

Pot do Osla

Pa začnimo na začetku in sicer pot do Osla. Letela sva iz Zagreba in plačala 40 € na osebo (23. 11. – 27. 11. 2022). Direkten povratni let Zagreb – Torp Oslo traja dobri 2 uri. Ko pristaneš na letališču in stopiš iz letala, te prvo zadane hlad, veter in po vsej verjetnosti rahel dež. Ja, takšno je vreme na jugu norveške v zimskem obdobju. Na letališču kupiš karto za vlak (30 € na osebo), ki zajema prevoz od letališča do železniške postaje Tropstasjon in potem karto za hitri vlak do centralne postaje Oslo S. Po dobri uri in pol vožnje sva iztopila na glavni želežniški postaji v Oslu in se v božično obarvanem vzdušju sprehodila proti hotelu CityBox, kjer sva bivala. Prvi vtis mesta, prelepo.


Hotel CityBox
sva imela v centru mesta, res idealna lokacija in lep ter urejen hotel. Za 4 nočitve sva plačala 305 € na osebo. Potem pa se je najino raziskovanje mesta začelo. Mesto Oslo ima precej znamenitosti in ena izmed glavnih atrakcij je glavna ulica Karl Johans Gate, kjer najdete veliko trgovinic, restavracij, pekarn, barov… Povezuje glavno železniško postajo in kraljevo palačo. Vmes pa se sprehodite mimo katedrale, mimo nacionalnega gledališča in pa čarobnega parka Spikersuppa, ki je bil v tem času že spremenjen v zimsko pravljico.


Prvi dan sva zaključila z obiskom pivnice Brygg Oslo, kjer sva se prvič zares srečala z norveškimi cenami. Pol literski kozarec piva, 12€. Craft piva in cider, 2-3.5 dcl, 14€. Cene alkohola in pa tudi hrane v restavracijah so zares visoke, ampak več o tem kasneje.

 

oslo christmas nomago travel

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

 

Oslo v zimskem času

Vreme na jugu Norveške pozimi je zelo turobno. Dnevi so kratki, mrzli in megleni, stalno pa imaš občutek, da nekaj pada. Tekom celotnega potovanja sva imela ali rahel sneg, ali rahel dež, veter in pa tudi malo močnejši dež. Prvi sončni žarek sva uzrla, ko sva se z letalom dvignila nad oblake na poti proti Zagrebu. Pa to pomeni, da je mesto zato kaj manj lepo? Sploh ne! V zimskem času krajši dnevi v Oslu pomenijo to, da se življenje na ulici začne prej, a tudi prej konča.

 

Ulice, parki in stavbe so že sredi novembra božično okrašene, tako da prižgane lučke pridejo do izraza že okoli 15.00, ko se začne mračit. Prav tako se takrat najbolj napolnijo ulice. Presenetilo naju je, da so vsi lokali, ulice, restavracije in prostori z ulično hrano nabito polni že tam takoj po 16. uri. Ko pa se čez mesto sprehajaš okoli 20. ure, pa je ljudi precej manj. Čez zimo je mesto v jutranjih in večernih urah precej mirno, sploh med tednom, kar pa je idealno za raziskovanje samega mesta brez nabito polnih ulic in čakanja v vrstah. 

Rezervirajte si »free walking tour«

Predlagam, da si vnaprej rezervirate mesto na “free walking tour”, kjer lokalni vodič brezplačno vodi ogled znamenitosti mesta tako, da se sprehodite mimo vseh glavnih znamenitosti ob razlagi strokovno podkovanega vodiča. Naša pot nas je odpeljala vse od glavne postaje do opere, mestne hiše, prelepe knjižnice, trdnjave, teatra in parlamenta. Vse skupaj je trajalo slabo uro in pol, na koncu pa po želji pustiš nek simbolični znesek, kot zahvalo za voden ogled. To lahko plačaš tudi s kartico, kot veliko večino stvari v Oslu.

centre walking tour oslo


Prebivalci Norveške so izjemno prijazni
in zelo dobro govorijo angleško. Po strahu, da bi se izgubili ni nobene potrebe, saj boste za vsakim vogalom srečali nekoga, ki vam bo z veseljem pomagal. Norvežane in Norvežanke ni težko zgrešit. Visoki, blond, modrooki, postavni in lepo urejeni. Jih je pa v mešanici kultur v mestu malo težje najti, saj je Oslo poln priseljencev, mednarodnih študentov in poln turistov. Glede plačevanja je kartica njihov najljubši način plačila. Prvič sva videla denar v fizični obliki na letališču v »donation box-u«. Glede napitnin, pa je vljudno, da se pusti neka malenkost, ni pa nenapisano pravilo, da jo je nujno potrebno puščati. Naj vas ne preseneti, ko pred vas postavijo terminal za kartico v katerega morate sami vpisati ceno za plačano stvar. (V oklepaju je napisana realna cena, vi pa dodate še napitnino, ali pa samo prepišete znesek.)

Mesto je zelo čisto, varno, urejeno in na vsakem koraku te spremljajo manjše drogerije kot so 7-eleven, Coop Prix, Joker, Narvesen, kjer si po nižji ceni lahko kupiš kaj za pod zob. Mesto je veliko, a še vseeno, res svetujem, da si ga ogledate tako, da se skozi ulice sprehodite. Visok standard pomeni tudi, visoke cene javnega prevoza in parkirnin.

Aker Brygge je prelepa promenada ob morju, polna lokalov, restavracij in trgovinic, kjer boste lahko videli luksuzni stanovanjski del Osla.

Nato se ustavite v Nacionalnem muzeju, kjer si v dobrih 3h lahko ogledate umetnine skozi stoletja preteklosti. V njem najdete tudi slavno delo Edvarda Muncha “Skrik”/ “The scream” oz. “Krik”. Po obisku muzeja se ob morju sprehodite mimo mestne hiše, trdnjave in vojašnice, ter znamenitega “Salt” (svet savn, barov in restavracij). Kmalu za tem boste prispeli do opere, Munch muzeja in javne knjižnice. Opera v Oslu je edina opera na svetu po kateri se lahko sprehodiš in služi tudi kot razgledna točka na mesto. Arhitekturna zasnova od daleč spominja na ledeno goro, ljudje, ki pa se po njej sprehajano, pa izgledajo kot pingvini na ledeni gori.

muzeji oslo

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

 

Norveška kulinarika

Da še nekaj malega spregovorim o norveški kulinariki. Tradicionalna hrana je pretežno sestavljena iz rib in jedi na žlico ter mesnih jedi. Znani so po kvalitetnem lososu in jelenovem mesu. Ko pa se sprehajaš po ulicah Osla, ne moreš mimo vseh pekarn in kavarnic iz katerih diši po sveže pečenih dobrotah. Cimetovi zavitki, sladke maslene štručke s čokolado ali rozinami, rogljički, kolački in piškoti…

Vsak dan bi lahko poizkusil nekaj novega, a ne bi probal niti delček vsega kar ponujajo. Za malo ugodnejše pecivo vam svetujem, da se ustavite v eni izmed pekarnic franšize Backstube, kjer po skoraj polovični ceni dobite prav tako okusno in sveže pečeno pecivo, sendviče in slane pekovske izdelke, kot tudi kavo in brezalkoholno pijačo. Za tiste malo bolj sofisticirane, pa predlagam popoldansko čajanko v Oslo Grand Hotelu, kjer boste za “afternoon tea” odšteli kar lepe denarce, doživeli pa res čarobno izkušnjo luksuza in vrhunske kulinarike.

kulinarika oslo

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

 

Smučarska skakalnica v HolmenKollenu


Predlagam, da si en dan rezervirate in ogled smučarske skakalnice v HolmenKollenu in se tam sprehodite po zimski pravljici bolj hribovite Norveške. V centru mesta na glavni postaji ali v 7-eleven trgovini kupite Router vozovnico za 24h. Stane 11€ na osebo in služi 24h od prve aktivacije (lahko jo aktivirate na metroju) za vse transporte v Coni 1 (v Oslu je to precej ogromen teritorij, nekje 30 minut izven mesta na vse strani.)  S to vozovnico lahko uporabljate vse vrste javnega prometa (metro, vlak, avtobus in tramvaj), neomejeno 24 ur.


Linija 1 pelje v Holmenkollen, linija 5 pa do prelepega jezera Sognsvann. To sta dva izleta, ki bi jih priporočil vsakemu, ki obišče Oslo. Holmenkollenška skakalnica je znana po prečudovitem razgledu na Oslo (poleti) in pa sami arhitekturni zasnovi, saj skakalnica nima noge in stoji prosto v zraku. Ob skakalnici si lahko ogledate še prelepo kapelo nordijskega stila in sprehodite do umetnostnega muzeja Roseslottet, kjer se ponovno usedete na metro in odpeljete proti mestu.

smucarska skakalnica holmenkollen oslo

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

Prestopite na drugo stran železnice, se usedite na linijo 5 Sognsvann in odpravite do končne postaje Sognsvann. Prelepo jezero, kristalna voda in neokrnjena norveška narava. Jezero je zelo popularno med tekaškimi navdušenci, saj je okoli jezera lepo urejeno pot. Ko se sprehajaš ob jezeru lahko opazuješ gozdove v daljavi in uzreš res zanimiv pogled na snežno mejo. Kot  bi odrezal, se iz zelenja drevesne krošnje prekrijejo z belo oddejo.

Izlet do Vigeland parka in polotoka Bygdoy

En dan sva si vzela tudi za par urni peš izlet iz centra mesta do Vigeland parka in nato to do Bygdoy polotoka. Dobro izkoriščen čas s prijetnim sprehodom skozi poseben park poln skulptur vseh možnih človeških oblik in poz. Vse kipe in skulture pa je naredil en sam avtor, Gustav Vigeland. Ta park predstavlja njegovo življenjsko delo in tudi za največji park skulptur na svetu. Celoten park, pa je predstava kompleksnega človeškega uma, emocij, … Dejansko celotne človeške kompleksnosti.


Po sprehodu skoz park pa se lahko odpraviš južno do rta Bygdoy, kjer lahko obiščete muzej vikinških ladij (ki je trenutno žal zaprt), muzej norveške zgodovine in se po gozdnih poteh sprehodite do obale, kjer si oči spočijete s pogledom na Oslofjord.

fjord bygodoy oslo

 

Nekaj malega o cenah

Sedaj pa nekaj malega o cenah. Nastanitev v hotelu (3 zvezdice) v centru mesta se giblje tam nekje med 60-80 € na noč na osebo. Cene hostlov so malenkost nižje in prav tako tudi cene izven centra mesta. Govori pa se še vedno o nekje 40-50 € na noč.

Hrana in pijača sta precej draga. Jaz vedno za primer vzamem kavo. Kava americano se v kavarnah giblje med 3.5-4.5 €, v trgovinicah pa nekje 2.5-3 €. Pecivo v kavarnah stane nekje med 3.2-5 €, sendviči okoli 7-9 €, zajtrki okoli 16-20 €, brezalkoholna pijača pa okoli 4.5 €. Alkohol se med tednom od 21. ure dalje prodaja samo v barih in restavracijah, ki imajo licenco za prodajanje alkohola. Med vikendom pa se ura prestavi na 18.00. Cena za pol litra točenega piva se giblje okoli 12 €. Cene craft piv se gibljejo med 10–15 €, seveda za 0,35 l. Cider 0.33l stane nekje 14 €, koktejli pa med 15-25 €. Alkohol izven barov lahko kupiš samo v določenih trgovinah med tednom do 21.00 in med vikendom do 18.00 po ceni cca. 4.5 € za pločevinko piva. Vina pa prodajajo le v trgovini imenovani VinMonopolet, ki vodi monopol nad trgom vin na Norveškem. Hrana v trgovini je nekje 20-30 % dražja kot pri nas. Hitra prehrana se giblje cenovno med 10-20€. Restavracije pa nudijo hrano od 20€ dalje. V srednje rangirani restavraciji boste za obrok odšteli okoli 30 €, s pijačo 35 €. Čim pa je rang restavracije vsaj malo bolj na nivoju, cena takoj poskoči nad 50 €. Pri cenah moramo vzeti v zakup to, da je Norveška ena izmed najbogatejših evropskih držav in da je povprečna plača okoli 4500 €.

 

Ali naj Oslo izbrišemo iz potovalnega seznama?

Pa so visoke cene, krajši dnevi in turobno vreme dovolj velik razlog, da Norveško pozimi zbrišemo iz potovalnega seznama? Nikakor ne! Jaz vedno pravim, da je potovanje edina stvar, ki jo kupiš in te naredi bogatejšega. Enako je z Norveško. Celotna izkušnja, narava, ljudje, kulinarika, mesto in običaji so dovolj velik razlog za obisk južnega dela Norveške. Seveda pa, če imate čas in finance, toplo priporočam obisk severnega dela, kjer boste lahko uzrli tudi severni sij, se sprehodili po zasneženih pokrajinah in izkusili pravi norveški mraz. Ena izmed najbolj popularnih destinacij na severu je otočje Lofoti. Ampak o tem pa, ko jih obiščem!

Blaž Berlec,
Vodja Yummy Avanture