Vodniki

Osupljiva Turčija – prava izbira za vse tipe popotnikov

datum objave | 04. december 2023
791

Če si eden tistih popotnikov, ki še išče razloge, zakaj bi odpotoval v Turčijo, potem beri dalje. V tej raznoliki državi se lahko odpraviš na potovanje, kjer boš lahko počel pravzaprav vse, kar ti poželi srce. Smučanje, nakupovanje, ogled ostankov starih kultur, polet z balonom nad luni podobno pokrajino, poležavanje na plaži, obisk tržnic, degustacija tipične kulinarike in še več. Poleg tega gre za destinacijo, kamor lahko na preprost način poletiš kar iz Ljubljane, in kar maksimalno izkoristiš svoj čas. Vse, kar moraš storiti, je, da izbereš svoj priljubljeni tip potovanja in tvoja turška pustolovščina se lahko začne!

Turčija za mestne navdušence: Istanbul

Če te na tvojih potovanjih najbolj očarajo ravno živahna mesta, se moraš nujno odpraviti v turško prestolnico, čudoviti Istanbul. Je mesto kontrastov, kjer se vrtoglavo visoki nebotičniki mešajo s stoletja starimi zgradbami. Na vsakem koraku najdeš ostanke različnih kultur, okusno hrano, dih jemajoče razglede, pisane bazarje, priložnosti za nakupovanje in živahno nočno življenje.

Popoln dan v mestu začni z omamno turško kavo in ogledom Hagie Sophie, ki sega v čas Bizantinskega cesarstva, in Modro mošejo s šestimi minareti. Nadaljuj z obiskom enega največjih in najstarejših pokritih bazarjev, Velikega bazarja, in se pripravi na barantanje. Ker Istanbul ponuja tudi kup priložnosti za nakupovanje (vsako leto gosti tudi mednarodno znani »Istanbul Shopping Fest«), se lahko odpraviš tudi v enega izmed nakupovalnih centrov, ki bodo zadovoljili še tako zahteven okus. Zatem si privošči malce počitka na vožnji z ladjico, od koder te bodo pričakali čudoviti razgledi na mesto. Zvečer pa izberi restavracijo in razgiban dan zaključi še s klasično turško pojedino.

Turčija za brezskrbne uživače: Antalya

Je tvoja ideja sanjskih počitnic oddih na rajskih turških plažah s pogledom na kristalno modro morje? Potem se odpravi v prestolnico turške riviere, Antalyo, v enega izmed all-inclusive hotelov, kjer boš lahko popolnoma brez skrbi, saj ti bodo stregli kot kralju. Ponaša se tudi s kupom čudovitih plaž, tako da se lahko vsak dan odpraviš na drugo. Če si eden tistih, ki ima poleg želje po brezskrbnem poležavanju v sebi še malce raziskovalnega duha, te bo mesto navdušilo tudi z osupljivimi zgodovinskimi znamenitostmi iz antičnega rimskega obdobja in čudovito naravo – med drugim priporočamo tudi ogled veličastnih slapov Duden. Ko se dan prevesi v noč, pa je izbira tvoja – privošči si kraljevi spanec ali se odpravi v enega izmed mnogih nočnih barov in klubov – povemo ti lahko, da ni le New York »mesto, ki nikoli ne spi«.  Če te še vedno nismo prepričali, naj ti še zaupamo, da ima Antalya kar 300 sončnih dni na leto.

Turčija za ljubitelje narave: Kapadokija

Si do sedaj občudoval slavno mesečevo pokrajino, nad katero se dviga na desetine zračnih balonov, le v revijah? Ker fotografije navadno delajo krivico pravi lepoti, si jo moraš kot ljubitelj raziskovanja in osupljivih stvaritev narave ogledati v živo.

Ta destinacija pa se lahko pohvali še z drugimi zakladi – si vedel, da se v njej skrivajo podzemna mesta, vasica menihov, kjer najdeš dimnikom podobne skulpture, in narodni park Goreme, ki združuje zbirko starih cerkva, jam in drugih spomenikov? Vzemi si čas in razišči prav vsak skriti kotiček te čudovite pokrajine. Za res posebno doživetje se še sam odpravi na enega izmed številnih zračnih balonov ob sončnem vzhodu ali zahodu – neverjetni razgledi te bodo osupnili.

Se v tebi skriva tudi nekaj športnega duha? Potem se odpravi na 3–4-urni pohod, ki ga začneš v vasici golobov, nadaljuješ skozi belo vasico in končaš v vasici ljubezni – pot se sliši privlačna že zaradi samih imen vasic, a pokrajina, skozi katero boš hodil, te bo še bolj navdušila. Da pot ne bo predolga, se lahko vmes ustaviš še na skodelici kave ali čaja.

Ne razmišljaj preveč, ampak izkoristi priložnost in si na lastne oči oglej, kako se je znajti sredi pravljice.

Turčija za ljubitelje naravnih čudes: Pamukkale

Če se navdušuješ nad očarljivimi destinacijami, potem ne smemo spregledati Pamukkal v Turčiji. To naravno čudo te bo prevzelo s svojimi belimi terasami iz mineralnih izvirov, ki spominjajo na stopnice v nebesa. Pamukkale, kar v turščini pomeni “bombažna palača”, je pravi raj za ljubitelje naravne lepote.

Začni dan z raziskovanjem termalnih bazenov in teras, ki ponujajo edinstveno priložnost za sprostitev in uživanje v naravnih toplotnih vrelcih. Nadaljuj z obiskom antičnega Hierapolisa, kjer lahko odkrivaš zgodovino in arheološke najdbe.

Za ljubitelje pustolovščin je v bližini tudi antično mesto Laodikeja, ki ponuja edinstven vpogled v bogato zgodovino regije. Zaključi svoj dan v eni od lokalnih restavracij, kjer lahko okušaš avtentične turške jedi in uživaš v prijetnem vzdušju. Pamukkale te bodo navdušile s svojo edinstveno lepoto in zgodovinskim bogastvom.