Vodniki

Otok Lanzarote skozi oči mlade popotnice

datum objave | 10. junij 2020
20999

Ko sem pred kratkim bolj za šalo obiskala otok Lanzarote, sem, iskreno povedano, pričakovala dopust na enem izmed (morda celo preveč) turističnih Kanarskih otokov, polnih betonskih plaž, hotelov v obliki newyorških stolpnic in nemških turistov, ki se ob večerih pod neonskimi lučmi hotelske terase hladijo s Heinekenom.

No, Lanzarote me je popolnoma sezul. Tih otok, poln šik, okolju prijaznih majhnih krajev, kjer je kup priložnosti za kolesarjenje, sprehajanje, surfanje ter občudovanje umetnosti, se je izkazal za popolno nasprotje mojim pričakovanjem in se kmalu uvrstil na vrh mojih popotniških ljubljenčkov.

Kaj me je na potovanju tako presenetilo?

Lanzarote kar kipi od vplivov vizionarskega umetnika, arhitekta in okoljevarstvenika Césarja Manriqueja, ki je otok rešil pred naglim vdorom tujcev. Njegove nenavadne umetniške stvaritve poudarjajo edinstveno geološko podobo otoka in so sedaj glavne turistične atrakcije za vse obiskovalce. Priznam, kar nekaj dni svojega dopusta sem porabila za pohajkovanje po krajih, ki jih je Manrique oblikoval – saj ne, da mi je bilo težko; v njih danes namreč domuje lepo število stilskih barov in restavracij …

Medtem ko kraji Playa Blanca, Puerto del Carmen in Costa Teguise ponujajo odlične hotele, se tudi izven teh nekoliko bolj priljubljenih stičišč najde precej umirjenih prenočišč. Popotniki lahko tukaj izbirajo med butičnimi hoteli, apartmaji, bungalovi, zgrajenimi v tradicionalnem stilu, vilami ali celo luksuznimi jurtami.

Kdaj na pot?

Kanarski otoki se lahko pohvalijo z lepim vremenom vse leto. Seveda jim občasne nevihte niso nepoznane, vendar so sončno vreme in temperature okrog 22 stopinj Celzija veliko bolj pogoste. Tudi ko je na otokih najbolj vroče (julija in avgusta), se temperatura redko dvigne nad 30 stopinj, zato je vreme kot nalašč za popotniška pohajkovanja. Če poenostavim: tam se lahko kopaš in sončiš vsak dan v letu! 🙂

Kaj početi?

Poleg ležanja na plaži in obiska fantastičnih del lokalnega umetnika Manriqueja priporočam tudi obisk narodnega parka Timanfaya. Prav tako svetujem obisk otoka La Graciosa, ki se nahaja severno od obale otoka Lanzarote. Tja se podaj kar s čolnom in uživaj v dnevu blaženega plavanja v kristalno čisti vodi. Vsem kulturnim navdušencem priporočam obisk vinogradov v kraju La Geria in uživanje v lokalni malvaziji, aktivnežem pa najem kolesa in preizkus v kolesarjenju po odličnih kolesarskih poteh po otoku.

Zakaj je Lanzarote tako poseben otok?

Morda je bila ena izmed najbolj nenavadnih stvari, kar sem jih videla na otoku Lanzarote, galerija/muzej/restavracija/bar Lagomar, nenavaden objekt, vklesan v skalo, ki se po videzu giblje nekje med Mehiko in Marokom. O zgradbi sicer obstaja polno mitov, zagotovo pa vemo, da sta jo načrtovala César Manrique in Jesus Soto ter da je (vsaj nekoč) bila v lasti igralca Omarja Sharifa, ki naj bi jo izgubil v zloglasni partiji bridga z domačinom. Če te ne mika večerja, se tam vsaj ustavi na pijači – vstop v bar je brezplačen.

Neki kantavtor je Harío opisal kot najlepšo vasico na svetu in čeprav je morda malce pretiraval, je vas resnično vredna obiska. Gre za oazo v severno-afriškem stilu, polno palm, ki je nedavno postala »spa« zatočišče za premožnejše prebivalce in obiskovalce Kanarskih otokov. Glavna sprehajalna avenija, Plaza León y Castillo, je prijetno osenčena z nasadom evkaliptusov in je ob sobotnih dopoldnevih stičišče lokalnih umetnikov in obrtnikov. Tukaj lahko na primer kupiš kak izdelek iz lokalnega srebra, keramike ali palmovih listov, pred tem pa si še v živo ogledaš postopek njegove izdelave.

Si želiš vse to videti na lastne oči? Potem ti priporočamo, da se oglasiš pri nas v agenciji, nas pokličeš na 080 47 42 ali oddaš povpraševanje ter z našo pomočjo odpotuješ na sanjsko potovanje!