Nomago nasveti

Planetu prijaznejša potovanja po COVID-19

datum objave | 04. januar 2021
187

Že komaj čakaš, da se boš spet lahko odpravil na potovanje, raziskoval druge celine in spoznaval nove kulture? Čeprav imamo že vsi dovolj leta 2020, nas je ta čas naučil marsičesa novega. Odkrivali smo destinacije bližje domu, se odpravili v kakšno izmed evropskih mest, za katerega nam je prej vedno zmanjkalo časa in denarja, se potepali na turistično manj obljudenih destinacijah in si vzeli čas za svoje bližnje. Spremembe pa je doživel tudi naš planet, ki se je v ”lockdownu” malce spočil od nas, nenazadnje tudi od masovnega turizma. Katera od teh dragocenih spoznanj lahko odnesemo tudi v čas-po-koroni in potujemo na okolju prijaznejši način?

potovanja

1. Odkrivaj lepote bližje domu

Čeprav je izjemno odkrivati dežele na drugem koncu sveta, najdeš zares izjemne ”Instagram-worthy” kotičke tudi v Sloveniji in bližnjih državah. Kot potovanje ne šteje le tisto, za katerega si vzameš par tednov dopusta in v okviru katerega na letalu preživiš 10 ur, temveč je potovanje lahko tudi vikend oddih v tvoji najljubši evropski prestolnici ali pa nekaj dnevni izlet v kraj na drugem koncu države, ki ga še nisi raziskal. Prav tako bodo potovanja bolj kot na kvantiteto osredotočena na kvaliteto, na raziskovanje mest na poti in obiskovanje manj znanih destinacij.

2. V kovčku ni prostora za okolju škodljive izdelke

Epidemija nas je spomnila, da lahko s svojim vedenjem nevede vplivamo na cel svet. Okolju prijazne produkte uporabljaj tako doma, kot na potovanjih. Naravnim rezervatom in vodnemu okolju nekatere kreme za sončenja ali mila lahko škodijo, prav tako ne moreš povsod reciklirati plastične embalaže.

pakiranje

3. Poišči ture, ki prispevajo k ohranjanju okolja

V današnjem času, ko so vse informacije dostopne le en klik stran, nevednost ni več izgovor. Preden se odpraviš na turo, lahko na popolnoma enostaven način preveriš, kaj boš tam počel in če ti kakršna koli aktivnost sproži alarm, naj gre za ravnanje do živali, narave, morda celo do zaposlenih, se takšni turi odpovej. Brez težav lahko najdeš primerne alternative, saj veš, v pomoč ti je vedno na voljo prijatelj Google. 😉

4. Bodi uvideven do domačinov

Nekatere destinacije so se v času ”lockdowna” spočile od turistov, prav tako pa so se od njih spočili tudi tamkajšnji prebivalci. Res je, da  turizem mnogim predstavlja vir dohodka, še vedno pa to ne pomeni, da so ti ljudje del turistične destinacije. Ne bodi eden izmed tistih, ki ljudi fotografira brez dovoljenja in se vsiljuje domačinom, temveč se do njih obnašaj, kot bi sam želel, da bi se drugi obnašali do tebe, če bi tvoj kraj nenadoma preplavili turisti.

potovanja po covid

5. Sprejmi nove navade

S počitnic ne prinesi le spominov, temveč tudi nove navade. Kaj se ti je vtisnilo v spomin, kar te lahko naredi bolj prijaznega do našega planeta? Si na potovanju začel uporabljati manj plastičnih proizvodov? Si namesto verige restavracij izbiral lokalne kotičke? Vedno se lahko naučimo novih stvari in tako postajamo vsak dan boljši.

6. Pomisli na živali

Saj smo napisali že večkrat, ampak … reci ne aktivnostim, ki škodijo živalim. S svojega popotniškega načrta odstrani jahanje slonov, fotografiranje s tigri ali katero koli drugo dejavnost, ki živalim odvzema svobodo ali invazivno posega v njihovo naravno okolje. Z nekaj raziskave lahko najdeš aktivnosti, ki prispevajo k dobrobiti živali, kjer jih lahko opazuješ od daleč, ne da bi motil njihov naravni ritem in prispevaš k ohranjanju njihovega okolja.

potovanja po covid

7. Izberi lokalno

Ponovno, bodi informiran popotnik in vračaj okolju, v katerem prebivaš. Prebivaj v lokalnih hotelih, pozanimaj se, katere ture so vpete v lokalno okolje, preizkusi lokalne jedi. Z izbiranjem lokalnega bo tudi tvoja potovalna izkušnja bistveno bolj avtentična kot bi bila, če bi prenočeval v hotelski verigi in popoldneve preživljal v restavracijah s hitro prehrano.

8. Ne gre le za emisije CO2

Seveda lahko prispevaš k ohranjanju okolju tudi z izbiro najprimernejšega prevoza glede na razdaljo, ki jo boš prepotoval, a tvoje možnosti so veliko večje. Zaveden popotnik skrbi za okolje na več načinov, pazi na porabo plastičnih izdelkov in je pozoren na pravice delavcev. Potuješ lahko tudi kot prostovoljec! Pomisli, na kakšne načine lahko narediš svet boljši, in nanje ne pozabi niti na potovanjih.

potovanja po covid

Turizem ne zagotavlja le službe in prihodkov mnogim po svetu, temveč lahko polepša življenje vsakemu od nas. Potovanja nas bogatijo, učijo o svetu in življenju drugih kultur, nam dajo izkušnje, ki jih ne bi mogli doživeti doma in podarijo spomine za vse življenje. Kakšna potovanja si izberemo, kam vložimo naš čas in denar, ter nenazadnje, kakšni popotniki smo, pa je na koncu odvisno od nas.