NajNajNaj

Po Poti zaljubljencev za valentinovo

datum objave | 05. februar 2020
588

Bliža se najbolj srčkast dan v letu. Valentinovo. Nekateri ga ljubijo, drugi sovražijo. Prav je, da ljubljenim osebam vsak dan povemo, da jih imamo radi, a nekaj dodatne pozornosti za praznik ljubezni zagotovo ne škodi. Z ljubeznijo obarvane so tudi nekatere turistične destinacije. Pri nas zadnja leta navdušuje srčkasta cesta med vinogradi v Kungoti, svetovno znana pa je italijanska Pot zaljubljencev, ki so jo morali začasno celo zapreti.

Italija je popolna destinacija za romantične pobege. Sprehodi po slikovitih ulicah, posejanih z barvitimi hišami, čudovita modrina morja, ki obdaja obalo, vse skupaj pa je še kanček boljše s kosom pice, kepico sladoleda ali kozarcem vina v roki.

Simboli ljubezni na zaklenjenih vratih

Znamenita Pot zaljubljencev, italijansko Via dell’Amore, se nahaja v obalnem pasu, imenovanem Cinque Terre, ki se razteza na 18 kilometrih. Obalo obdajajo čudoviti zalivi, nad plažami pa se dvigajo klifi. Ta del Italije je od leta 1997 uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Ne gre torej zgolj za eno mesto, ampak pravzaprav za pet vasic. Destinacijo si zagotovo že videl na fotografijah – živobarvne hišice, na klife postavljene tako, da se človek resno vpraša, kako so jih tam sploh lahko zgradili, v ozadju pa čudovita neskončna modrina. Sanjsko, kajne?

cinque terre nomago travel 2

A slavno pot, ki povezuje dve od vasic, Riomaggiore in Manarola, na najbolj slikovitem delu severozahodne italijanske obale, so septembra 2012 zaprli. Ne, krivde ne gre pripisati kakšnim gorečim nasprotnikom ljubezni, ampak plazovom, zaradi katerih je na pot padalo kamenje. Ukrep je bil urgentno sprejet po tem, ko so bili v enem od plazov poškodovani štirje turisti. Trenutno je za javnost odprt le delček poti, nevarni del pa so za obiskovalce zaprli z zaklenjenimi vrati, na katerih se je doslej nabralo kar nekaj ključavnic, ki simbolizirajo večno ljubezen. A vrata ne bodo več dolgo zaklenjena. Ponovno odprtje celotne približno kilometer dolge poti namreč načrtujejo v letu 2023.

Pet očarljivih vasic, ki tvorijo Cinque Terre

Riomaggiore 

Najjužneje od petih vasic leži Riomaggiore, kjer obiskovalci običajno začnejo raziskovanje slavnega obalnega pasu. Tam lahko uživaš v botaničnem vrtu, v posebnem centru lahko opazuješ ptice, navduši tamkajšnja arhitektura in seveda sončni zahodi. Vreden ogleda je zagotovo grad, ki so ga v preteklosti mnogokrat napadli pirati, in tudi za oddih na plaži si je vredno vzeti čas.

 

cinque terre nomago travel 6

Manarola

Slab kilometer naprej boš našel vasico Manarola. Na poti greš mimo številnih vinskih trt, v vasici pa ustvarjajo slastno vino, imenovano Sciacchetrá, ki ga preprosto moraš poskusiti. Obalna pot, ki povezuje vasi Riomaggiore in Manarola, je tista znamenita Pot zaljubljencev. Pešpot so v prejšnjem stoletju sprva uporabljali delavci, ki so gradili tunel med vasema, legenda pa pravi, da so se kasneje tu dobivali zaljubljenci, saj je pot omogočila srečanja med prej ločenima skupnostima in s tem ljubezni dala krila.

Corniglia

Tretja vasica, na katero boš naletel, ko se boš odpravil proti severu, je Corniglia. To je edina v skupini vasic, ki ne leži čisto ob morju. V Corniglii ni pristanišča, v preteklosti pa se je mesto preživljalo predvsem s kmetovanjem, ne ribištvom. Da pa tam ni plaž, ni res, le kakšno stopnico več je treba prehoditi, da prideš do njih. Namig: če si bolj svobodne narave, kar se tiče kopalk, obišči plažo Guavo.

Vernazza

S pristaniščem v osrčju mesta in lokali, ki jih je na glavni ulici toliko, kot je školjk v morju, te bo zagotovo očarala Vernazza. Izgubi se v ulicah, ki ti skorajda na vsakem vogalu ponujajo sanjske razglede. Posedi na trgu Marconi zraven pristanišča in preprosto uživaj v opazovanju okolice.

cinque terre nomago travel 3

Monterosso al Mare

Najbolj severno leži vas Monterosso al Mare. Ker je edina med peterico s plažo, ki ustreza sodobnim standardom, boš tam verjetno naletel na nekaj več gneče. K temu pripomore tudi dejstvo, da je v vas dokaj enostavno priti z avtomobilom. Razdeljena je na dva dela – starega in novega. V starem lahko uživaš v starodavni trdnjavi, gradu in cerkvi, v modernem pa boš vzdolž plaže našel promenado. Na seznamu hrane, ki jo moraš v življenju (vsaj) poskusiti, so zagotovo tamkajšnji inčuni, ki so lokalnega izvora, sveže pa ti jih postrežejo kar z ladje.

Kako potovati?

Med potovanjem običajno najraje najameš avto in si sam svoj šef? Na tej destinaciji je kljub temu zagotovo na mestu premislek – ceste so namreč ovinkaste in ozke, po njih pa drvijo številni avtobusi, zato je vožnja lahko precej nevarna. Tudi parkirnih mest ni ravno na pretek – ali jih sploh ni ali pa boš za plačilo parkirnine odštel kar nekaj denarja.

Še sreča, da so druge možnosti potovanja kanček bolj očarljive. Če si bolj pustolovske narave, se lahko na pohod med vasicami odpraviš kar peš. Tako se lahko ustaviš, kjer želiš, in sam odločaš o tem, kaj boš fotografiral in kje imel postanek za sladke poljubčke. Začrtane poti so različne, izbereš seveda glede na to, kaj te zanima in kako fizično zahtevne dogodivščine si želiš.

A ne skrbi – če si želiš predvsem sprostitve in ti toliko hoje ne diši preveč, lahko skočiš tudi na vlak. Po obali vozi Cinque Terre Express, vlak, na katerem si lahko nekoliko odpočiješ, hkrati pa še vedno uživaš v dih jemajočih razgledih.

Bi rad v italijanski romantiki užival že to valentinovo? Preseneti svojo boljšo polovico in se za potovanje dogovori z našimi agenti, ki ti bodo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja. Obišči poslovalnico Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.