Vodniki

Strašno strašne počitnice

datum objave | 11. oktober 2019
1115

Bi raje noč čarovnic preživel na še eni zabavi v maskah ali doživel kaj zares strašnega? Noč čarovnic je eden tistih »praznikov«, ki kar kliče po strašljivih počitnicah. Tokrat te zato vabimo na potep na nekaj tistih krajev, kjer boš doživel bistvo noči čarovnic – tako ali drugače.

salem house of seven gables 404200 640

1. Salem, Massachusetts, ZDA

Začnimo z mestom, kjer so se konec 17. stoletja odvijali neslavni čarovniški procesi. Tu se ves mesec odvija Festival mrtvih, kjer se lahko pridružiš seansam z jasnovidci, čajankam na temo žalovanja, plesu za noč čarovnic ter  zboru čarovnic. Seveda lahko v Salemu počneš tudi kaj, kar ni povezano s čarovnicami – obišči muzej Peabody-Essex, ki je bil ustanovljen konec 18. stoletja. V njem si lahko ogledaš različne nenavadnosti, ki so jih muzeju donirali kapitani ladij, ki so potovale na Kitajsko. Tu je tudi House of the seven Gables – hiša sedmerih zatrepov, ki je zaslovela z romanom Nathaniela Hawthorna.

2. New Orleans, Louisiana, ZDA

New Orleans je s svojimi vudujskimi zgodbami, pohodi po pokopališčih in strašljivim vzdušjem pravi kraj za »praznovanje« noči čarovnic. Vsako leto se proti koncu oktobra odvija parada Krewe of Boo, ki spominja na pustne povorke, in je primerna tudi za družine. Udeleženci parade med opazovalce mečejo darilca, tudi lokalne sladkarije.

new orleans lafittes blacksmith shop 404201 640

3. Oaxaca, Mehika

Kot v večini Latinske Amerike je tudi v Mehiki dan mrtvih tridnevno praznovanje, ki se začne 31. oktobra in konča 2. novembra. Četudi imata noč čarovnic in dan mrtvih podoben izvor, pa še zdaleč nista enaka. Dan mrtvih je namreč praznovanje spomina na mrtve, saj naj bi se v tem času duhovi vrnili k svojim družinam ni ljubljenim. Oaxaca se v tem času spremeni v velik ulični festival, mesto pa je okrašeno z lobanjami, cvetjem in okostnjaki. V muzeju Museo del Palacio si lahko ogledaš obredne oltarje in ogromno tapiserijo, posvečeno ljubljenim pokojnikom.

4. Transilvanija, Romunija

Seznam seveda ni popoln brez Transilvanije in njenega najbolj znamenitega negativca grofa Drakule. Čeprav je to območje prav lepo in vredno obiska že zaradi svoje očarljivosti in bogate kulturne zgodovine, pa se tja v času noči čarovnic odpravimo predvsem zaradi neslavnega Vlada Tepeša. Obiščeš lahko grad znameniti grad Bran (ki je v resnici le obrobno povezan z Drakulo), v Sighișoari, kjer naj bi bil leta 1431 rojen Drakula, pa si oglej obrambne stolpe, prelepo ohranjeno staro središče mesta ter mučilnico pod njim.

bran drakula

5. Derry (Londonderry), Severna Irska

Noč čarovnic naj bi imela izvor v starodavnem gelskem festivalu Samhain, ki so ga praznovali predniki sodobnih Derryjjčanov. Tudi sodobni festival je priljubljen, saj se ga udeleži do 80000 ljudi.

Čeprav je bila mestna zgodovina v preteklosti razburkana (tu so potekali spopadi med tistimi, ki so želeli odcepitev Severne Irske od Združenega Kraljestva, in tistimi, ki tega niso želeli), pa je zdaj osrednji element mesta most miru, ki vodi čez reko Foyle.

6. Černobil, Ukrajina

V Černobilu se je zgodila največja in najbolj zloglasna nesreča v zgodovini jedrske energije. Leta 1986 je ta jedrska katastrofa povzročila smrt mnogih in izgnala tisoče ljudi iz njihovih domov. Mesto Pripjat je še vedno videti kot tedaj, v času katastrofe, in zato deluje srhljivo post-apokaliptično. Nekatera območja so bila razglašena za varna in so spet odprta javnosti. Možni so tudi ogledi – vendar se tja odpravi na lastno odgovornost!

cernobil pripyat 1374515 640

7. Pariške katakombe, Francija

Globoko pod »mestom ljubezni« se skriva tudi bolj temačna zgodba. Pariške katakombe so stotine kilometrov dolgi mrakobni tuneli pod podzemno železnico in pod kanalizacijo. Ti tuneli skrivajo ostanke več kot šest milijonov ljudi, ki naj bi jih mestne oblasti odlagale tja, ko je začelo zmanjkovati prostora na pokopališčih. Ob nekaterih stenah so kosti skrbno urejene. Tuneli menda še niso povsem raziskani, zato se marsikateri urbani raziskovalec poda na pot odkrivanja novih rovov. Če se tja ne bi rad odpravil sam, se pridruži organiziranemu ogledu.

paris 2156511 640

Smo pozabili omeniti še kakšno posebej strašljivo lokacijo? Kam bi se pa ti najraje odpravil? Če si želiš to noč čarovnic preživeti na eni izmed strašljivih lokacij, nas pokliči na 080 47 42 ali se oglasi v eni izmed naših poslovalnic Nomago Travel v Ljubljani, Celju ali Novi Gorici.