Tips&Tricks

Poletni izlet v Benetke

datum objave | 07. junij 2019
1138

Veš, kaj je še ena dobra stran življenja čisto blizu Italije in Benetk? To, da greš lahko tja v prav vsakem letnem času. Mesto na vodi, ki ga prepreda 177 kanalov, ki jih prečka več kot 400 mostov, in kjer se nahaja kar 139 cerkev, ti bo v vsakem letnem času ponudilo nekaj novega.

Priporočamo, da se tokrat v Benetke odpraviš za več dni, saj boš tako lahko zjutraj prehitel trume turistov, ki se bodo kasneje valile po starih ulicah.

Zakaj se v Benetke odpraviti poleti? Letos je lahko eden od razlogov tudi Beneški bienale. V nadaljevanju pa smo zbrali nekaj predlogov, kaj si še ogledati, ko boš raziskoval mesto.

venice 1

 

1 Trg svetega Marka

Privošči si kavo in opazovanje bazilike sv. Marka v vsem njenem bizantinskem razkošju. Tu lahko načrtuješ svoj dan v Benetkah ali le opazuješ dogajanje na trgu. Preveri pa vremensko napoved, saj je trg občasno poplavljen – priporočamo, da spakiraš tudi gumijaste škornje.

piazza san marco 923916 1920

 

2 Libreria Acqua Alta

Ta nenavadna knjigarna, ki jo preprosto moraš obiskati, se nahaja na ulici Calle Lunga Santa Maria Formosa. Knjige tu niso le prodajno blago, ampak so lahko tudi stopnišče, razstavljene pa so tudi v kadeh in gondolah.

Libreria Acqua Alta Benetke

 

3 Galerije Akademije (Gallerie  dell’Accademia)

Galerije se nahajajo nasproti mostu Ponte dell’Accademia na trgu Campo della Carita. Tu si oglej bogato zbirko umetnin izpod prstov renesančnih umetnikov, kot sta Veronese in Tintoretto. V galerijah občasno razstavljajo tudi dela sodobnih umetnikov.

 

4 Palača Fortuny

Nekdanji modni atelje Mariana Fortunyja je prava zakladnica zgodovinskih in tudi sodobnih nenavadnosti. Posebej zanimiv je v času beneškega bienala, ko te zagotovo pričakuje spektakularna razstava. Letos je na ogled prva evropska retrospektiva enega najpomembnejših korejskih umetnikov iz časa po 2. svetovni vojni Yun Hyong-keuna.

 

5 Punta Della Dogana in palača Grassi

Palači Punta della Dogana ter Palazzo Grassi sta že sami po sebi veličastni arhitekturni umetnini in vredni ogleda. Če k temu dodamo tudi dela sodobne umetnosti iz osebne zbirke francoskega mogotca in zbiratelja umetnin Françoisa Pinaulta, je težko najti razlog, zakaj izpustiti obisk palač, ko se potepamo po mestu na vodi.

Punta Della Dogana

 

6 Potopljena kripta pod cerkvijo sv. Zaharije (Chiesa di San Zaccaria)

Poplave v Benetkah niso nič posebnega, vendar pa so potopljeni prostori po navadi skriti pred očmi javnosti. Tu pa si lahko ogledaš spokojno potopljeno kripto, ki hrani ostanke nekaterih beneških dožev.

 

7 Murano in Burano

Če imaš dovolj časa, ti svetujemo, da se odpraviš še na otoka Murano in Burano. Tu boš spoznal še drugo plat Benetk – bolj umirjeno, manj turistično (četudi sta to gotovo najbolj priljubljena otoka), a vendar zelo slikovito. Na otoka prideš le s katerim od vodnih plovil. Priporočamo vaporetto – beneški vodni avtobus, ki dokaj redno vozi do otokov. Na Murano se lahko odpraviš z razgledno linijo 4.1 ali 4.2, direktno linijo 3 ali otoško 12, ki te bo kasneje peljala še na Burano. Vozne rede najdeš tudi v aplikacijah za pametne telefone. Priporočamo nakup dnevne vozovnice, ki se na prvi pogled zdi draga, a je verjetno še najcenejša rešitev, če se odpraviš na več kot en otok.

 

Murano slovi po muranskem steklu in steklarskih delavnicah. Če bi si rad ogledal, kako poteka izdelava steklenih umetnin, bodi pozoren ob izstopu z vaporetta, saj steklarji pogosto čakajo na popotnike, ki jih nato popeljejo na brezplačne oglede delavnic. Sprehodi se po slikovitem mini otočju, ki ga povezujejo mnogi mostički.

murano 2708146 1920

 

Burano je tisti pisani del Benetk, ki tako privlačno ždi ob vodi. Barvaste ribiške hiške, ki prijazno vabijo medse, te bodo preprosto očarale. Ker otok slovi tudi po svojih nežnih čipkah, si lahko tu ogledaš še čipkarski muzej in morda kupiš kakšen izdelek okrašen z buransko čipko. In ne pozabi na bussolai buranei, buranske maslene piškote.

channel 4062894 1920

 

V Benetke se lahko odpraviš z našim shuttlom, ki te bo pustil na letališču Marco Polo. Od letališča do mesta pa se lahko zapelješ z italijanskim avtobusom ali vodnim taksijem – več informacij in urnike lahko preveriš tukaj.

Lahko pa se zapelješ tudi z našim Intercityjem, ki te bo popeljal direktno do prečudovitih Benetk.

Če se odločiš za nekajdnevni oddih, pa nas pokliči na 080 47 42 – gotovo bomo našli kakšno prenočišče po tvojem okusu.