Nomago nasveti

Popotniki, ki jim je mar za planet

datum objave | 22. september 2020
1180

Se tudi ti včasih znajdeš v precepu – potovati ali varovati okolje? Ali pa te ta vidik potovanj sploh ne zanima in skočiš na prvo letalo, na cilju pa niti pomisliš ne na vpliv, ki ga imajo tvoji odpadki?

Pripravili smo nekaj nasvetov, kako odkrivati svet, pa hkrati puščati čim manj sledi.

Množični turizem že uničuje nekatera območja

Si vedel, da je množični obisk zelo prizadel nekatera območja? Nekatere najbolj zanimive destinacije morajo zato omejevati število obiskovalcev ali pa jih celo prepovedati – množični turizem, onesnaževanje in podnebne spremembe imajo velik vpliv na okolje.

Mnogi priljubljeni turistični kraji uvajajo nove in nove ukrepe – med bližnjimi so nova pravila za obiskovalce sprejeli v Dubrovniku ter Benetkah, med bolj oddaljenimi pa npr. v Machu Picchuju. Slabo se piše tajskemu zalivu Maya, ki ga je populariziral film Obala. Zaradi uničevanja krhkega morskega ekosistema sta za obiskovalce zaprta celoten zaliv Maya in priljubljeni otok Phi Phi Leh, medtem ko je še vedno mogoče obiskati bližnji otok Phi Phi Don. Še en prelep otok se je znašel med ogroženimi: filipinski Boracay je bil nekaj časa povsem zaprt za turiste, saj ga obnavljajo. Zdaj je nekatere dele že možno obiskati, vendar je število obiskovalcev izrazito omejeno, uveljavili pa so tudi mnoga nova pravila, ki urejajo zabave, obiskovanje casinojev ter celo gradnjo peščenih gradov.

Boracay - Popotniki, ki jim je mar za planet

Človekov vpliv na okolje je nepredstavljiv

Si že zasledil kakšen članek z naslovom Kraji, ki jih moraš obiskati, preden izginejo? Da, tudi za to smo krivi ljudje. Onesnaževanje in človekovo vmešavanje v okolje sta glavna vzroka za vse več uničenih krajev ter ogroženih ekosistemov.

Eden takih krajev, ki jim grozi uničenje, je Veliki koralni greben v Avstraliji. Si lahko predstavljaš, da bo morda največji koralni greben na svetu izginil? Obsega 344 400 km2 in ga je mogoče videti celo iz vesolja, pa vendar ga je približno pol izginilo v le zadnjih 27 letih. Če se vsi skupaj ne potrudimo in ne začnemo delovati bolj okoljevarstveno, ga leta 2050 ne bo več.

Koralni greben - Popotniki, ki jim je mar za planet

Sploh še lahko potujemo?

Brez dvoma imajo potovanja velik vpliv na okolje, kljub temu pa se najbrž ne bomo odpovedali prav vsem potovanjem. Verjamemo pa, da se je treba na potovanjih obnašati odgovorno.

Na potovanju vsekakor ohrani dobre navade, s katerimi živiš doma. No, če že doma nisi posebej nagnjen k skrbi za okolje, te bo morda k bolj trajnostnemu vedenju prepričal obisk plaže na Baliju ali Filipinih, ki se kar kopa v smeteh.

Turisti - Popotniki, ki jim je mar za planet

Kako potovati bolj trajnostno?

  1. Zavrni slamico. Vsi smo si zapomnili tiste prizore želv, ki jim iz nosa vlečejo slamice. Zato v lokalu ob naročilu pijače preprosto zavrni slamico.
  2. Izogibaj se embalaži za enkratno uporabo. Uporabi stekleničko/plastenko za večkratno uporabo in se izogibaj nakupu vode v plastenkah, če je to le mogoče (vsekakor preveri, če je voda iz pipe pitna). Ne kupuj pijač »za s sabo« v embalaži za enkratno uporabo. Nakupe pospravljaj v vrečko za večkratno uporabo.
  3. Podpiraj lokalno gospodarstvo. Naj te ne premamijo poceni in okorno izdelane imitacije lokalnih izdelkov, ki so uvožene s Kitajske (če seveda nisi na Kitajskem). Če imaš možnost, namesto tega raje kupi izdelek neposredno pri izdelovalcu – tako se izogneš posrednikom in zagotoviš, da bo denar zares pristal v pravih rokah.
  4. Če se odpraviš na organizirano potovanje, dobro preveri organizatorje. Izberi takšno agencijo, ki je trajnostno naravnana in na potovanjih ne izkorišča živali. Z Googlom v žepu je preprosto preveriti, kakšna je agencija, prebrati spletne ocene in zapise blogerjev (takšnih, ki so vredni zaupanja). Odpravi se le na takšne ture, kjer ne obljubljajo bližnjega srečevanja ali celo dotikanja živali. Več lahko prebereš tule.
  5. Jej lokalno. Ljubezen gre menda skozi želodec – tudi ljubezen do dežele, v kateri se nahajaš! Zato preprosto moraš preizkusiti lokalne specialitete. Če jih želiš zares doživeti in tudi tako pomagati lokalnemu gospodarstvu, pa se odpravi v lokale, ki so v lasti domačinov. Tako boš zares od blizu spoznal živahno lokalno kulinariko in srečal domačine. Izogni se verigam v lasti multinacionalk.

Ženska - Popotniki, ki jim je mar za planet

Naj te skrb za okolje ne odvrne od potovanj. Če se dovolj poučiš o situaciji, odgovorno izbiraš potovanja in se na samem potovanju primerno obnašaš, lahko omejiš svoj negativni vpliv na okolje. Tudi naša agencija Nomago Travel postavlja dobrobit živali in okolja na prvo mesto.