Iz prve roke

Zakaj moraš Portugalsko obiskati večkrat?

datum objave | 05. maj 2021
4281

trg rossio lizbona

Portugalska je dolgo nazaj veljala za točko, kjer je konec sveta. Tako se je vsaj zdelo Evropejcem, dokler niso začeli potovati naokoli in odkrivati druge dežele in kontinente. Hkrati pa je Portugalska dežela, ki tudi sama ponuja marsikaj. Sama sem jo obiskala že večkrat, saj v enem obisku nisem uspela videti vsega, kar sem želela. Prvi obisk Portugalske je bil kombinacija Lizbone in Porta. Lizbona se mi je, kot glavno mesto, zdela zanimiva za ogled in res je tako, saj je polna skritih uličic, ki se včasih spuščajo in spet drugič dvigajo v hrib, do znamenitega tramvaja številka 28, ki te popelje do katedrale in odpira možnosti za ogled starega mestnega jedra Alfama.

tramvaj Lizbona

img 9551

Moj najljubši del Lizbone še vedno ostaja Belem, ki ga krasi čudovit samostan Dos Jeronimos, Torre de Belem in pa krasen sprehod ob vodi do Padrao dos Descobrimentos. Sama se po navadi ustavim še v kavarnici Pasteis de Belem, kjer kupim škatlo zelo znane portugalske sladice natas, ki je kot nekakšen listnat čolniček, polnjen z vaniljevo kremo. Če je lepo vreme, se usedem v bližnjem parku in jih z največjim užitkom pojem.

pasteis te nata

Lizbona je mesto, ki je precej razpotegnjeno, vendar ga vseeno lahko raziščeš v zelo kratkem času. Povezave z vlaki in avtobusi so zelo dobre in peljejo v vse bližnje in daljne kraje, zato priporočam izlet v Sintro, od tam pa do Cabo da Roca in Cascais ter nazaj v Lizbono. Čudovit enodnevni izlet, ki te ne pusti ravnodušnega. Sintra je precej popularna in zna se zgoditi, da je polna turistov, vendar boš ob ogledu palače Pena pozabil na vse čakanje in gnečo.

sintra lizbona

Na najbolj zahodni točki Evropi, ki nosi ime Cabo da Roca, te pričaka veličasten pogled na morje, kjer si res lahko doživeto predstavljaš, kako so včasih zrli v neskončnost morja in verjeli, da je ta točka konec sveta in da za tem ni ničesar. Postanek na Cabo da Roca je lahko zelo kratek in ostane še malo časa za Cascais. Gre za obmorsko mestece, kjer poleti počitnikuje precej ljudi. Plaža je lepa, veliko je restavracij in lokalčkov, kjer si lahko privoščiš kosilo, kavico ali tortico. Potem pa hitro nazaj v Lizbono in naslednji dan v Porto!

img 9837

V Portu se je turizem začel intenzivneje razvijati po vzpostavitvi metroja, nizkocenovnih povezav in tudi zaradi tega, ker je tu bivala avtorica Harryja Potterja, J. K. Rowling, ki je v svoje knjige vpletla elemente in simbole mesta Porto. Tako lahko danes pred Livraria Lello opaziš neskončno vrsto za vstop v to znano knjigarno, ki je navdih stopnišč v Bradavičarki. Čudovit sprehod je tudi do mosta Ponte I, kjer lahko na poti opazuješ raznobarvne hišice in značilne modro-bele ploščice na pročeljih. Nujen postanek je tudi v eni izmed vinskih kleti, kjer lahko okušaš sladko vino portovec. Zelo značilna je tudi francesinha, ki je tipična jed iz Porta, sestavljena iz kruha, salame, mesa, prekrita s sirom in oblita s paradižnikovo omako. Nekaj posebnega.

porto

porto

Na hitro smo prepotovali severni in osrednji del Portugalske, ostal nam je še jug. Ob mojem zadnjem obisku Portugalske sem imela namen obiskati samo južni del, ki se imenuje Algarve. Območje je kar veliko, zato bi lahko tam človek preživel cel mesec. Moj fokus je bil na plažah in norih razgledih, ki krasijo vse razglednice. Najela sem avto in si v treh dneh ogledala tiste najbolj poznane plaže in mesteca. Pot me je peljala do Ponte da Piedade, ki je kot nekakšen skupek skal v morju s čudovitimi razgledi na klife.

algavre

algavre

V okolici sem se ustavila na plažah Praia do Camilo, Praia dos Tres Irmaos ter v mestecu Portimao. Zanimivo je, da se v morju skoraj nihče ne kopa. Ljudi na plaži je ogromno, vendar je Atlantik tudi v poletnih mesecih zelo mrzel in se le redkokdo opogumi, da v njem celo zaplava. Ljudje se po navadi namakajo do pasu, potem pa hitro skočijo nazaj na sonček. V mojem zelo kratkem obisku juga Portugalske mi je ostal še čas za obisk Praia da Rocha, Praia da Marinha in Faro ter plaže v Faru.

portugalska

Meni najljubša je bila Praia da Marinha, kjer lahko z vrha vidiš znameniti srček v skalah, po stopnicah navzdol pa dospeš do čudovite peščene plaže. Ker čas vedno prehitro mine, sem se tudi tokrat morala odpraviti domov. Z letalom sem poletela iz Faro do Dunaja, nato pa z avtobusom domov. Če razmišljaš o Portugalski, jo definitivno priporočam. Je država, ki ponuja marsikaj in verjamem, da en sam obisk tudi tebi ne bo dovolj.

plaža portugalska

Si želiš obiskati Portugalsko?

Pokliči nas na 080 47 42 ali nas obišči v naši poslovalnici na Ajdovščini 1!