Okusi sveta

Postani šef žara

datum objave | 29. junij 2020
6808

Veliko ljudi pripravlja piknike z žarom, le malo kdo pa naredi res dobro hrano na žaru. Zbrali smo najboljše nasvete, s katerimi boš postal mojster žara.

1. Izberi pravi žar in pripomočke

Ponudba žarov je velika in vsak žar ima svoje prednosti in slabosti. Ne glede na to, kaj izbereš, pa bodi predvsem pozoren na to, da je žar stabilen: preden ga kupiš, ga malce “preveri” (ne prevzemamo odgovornosti, če se žar dejansko podre!).

Za začetek potrebuješ le 3 pripomočke: lopatico, prijemalko in vilice. Ne kupi najcenejšega pribora; pribor, ki svoje funkcije ne opravlja dobro, te lahko spravi v zelo neprijetne situacije.

2. Izberi pravo gorivo

Resni žar mojstri ponavadi zviška gledajo na plinske žare, saj žar brez pravega ognja in dima ni prav zelo drugačen od pečenja v kuhinji. Če želiš veliko arome, uporabi les, a les zna biti kar zahteven. Oglje je morda najboljša opcija za ne zelo izkušene kuharje, ki pa bi radi dosegli pravo vzdušje in aromo.

3. Očisti žar

Poskrbi, da je žar pred uporabo res čist, saj tako omogočiš, da se jedi bolje spečejo, preprečiš požare, pa tudi veliko bolj “apetitlih” je videti hrano na čistem žaru. Najbolje, da ga očistiš takoj po uporabi, ko je še vroč. Pri tem si lahko pomagaš tudi s čebulo.

4. Dovolj zgodaj zakuri

Žar mora biti zelo vroč, ko daš nanj meso ali ribo, sicer se ti bo hrana prijela, pa še lepih sledov žara ne bo na njej. Zato ne čakaj do zadnje sekunde, ampak začni z kurjenjem dovolj zodaj. Ko nadevaš hrano na žar, bo žar izgubil nekaj toplote, zato je pomembno, da začneš z dovolj vročim. Ne pozabi žara naoljiti, lahko s servieto, namočeno v olje, s sprejem, ali s čopičem.

5. Upoštevaj temperaturna območja

Tako kot na plinskem štedilniku uporabljaš “šibek ogenj” in “močan ogenj”, tako moraš tudi na žaru narediti dve območji, eno zelo vroče, drugo zmerno. Zelenjavo na hitro popečeš na zelo vročem, “steak” najprej zapečeš na zelo vročem in prestaviš na zmerno vroče, s piščancem in rebrci pa ravnaš ravno obratno.

Ker potrebuješ dve toplotni območji,
žara ne smeš prenapolniti. Poleg tega se z vsakim kosom, ki ga dodaš, temperatura žara nekoliko spusti, kar lahko privede do tega, da se bo meso skuhalo namesto speklo.

6. Naredi svojo omako

Omake za žar niso posebno razširjene med mojstri žara stare šole; večinoma se zadovoljijo z gorčico ali ajvarjem. A če želiš, da bi o tvojih super veščinah govorili še na drugih pikniki to poletje, pripravi hudo omako za žar. Recepte zlahka najdeš na spletu in vsa ta kreativnost te bo gotovo zasvojila.

7. Slanica, marinade in začimbe

Nekateri priporočajo namakanje mesa v slanici, saj naj bi tako bilo bolj sočno. Slanico pred pečenjem seveda speri. Trše kose mesa je pred peko na žaru dobro dati za vsaj pol ure, še bolje pa čez noč, v marinado z elementom kisline, recimo vina ali kisa, ter z oljem in začimbami. Meso pa lahko tudi natreš z mešanico začimb in olja ali samo z začimbami.

8. Ne igraj se s hrano

Pravi “okus žara” nastane deloma zaradi dima, deloma pa zaradi karamelizacije, do katere pride, ko hrano pustiš na zelo vročem žaru. Da bi se to zgodilo, moraš hrano pustiti pri miru: ne obračaj in premikaj je po nepotrebnem, počakaj in pusti, naj se pošteno zapeče.

Predvsem pa: ne hodi stran od žara!
Takoj, ko greš, se ti bo kaj zažgalo, ali celo zagorelo. Zdaj res ni čas za multitasking. Če pečeš kaj, kar je pečeno prej kot v 15 minutah, se res ne izplača tvegati, da je se vse zažge.

9. Nekaj nasvetov za pečenje mesa

Piščanca na žaru spečeš tako, da naoljiš žar, pečeš nepokritega in rahlo izven središča vročine, z omako pa ga namažeš šele tik pred koncem pečenja. Burgerje ali pleskavice speci iz mesa, ki je sobne temperature, ne pritiskaj jih ob žar , najbolj pomembno pa je, da meso kupiš od mesarja, ki ga zmelje pred tvojimi očmi. Če pečeš hrenovke, jih nekajkrat zareži diagonalno, lahko pa jih celo mariniraš. In še to: ne zareži takoj v meso, ko ga vzameš z žara, saj se tako izgubi več sočnosti in okusa, kot pa če nekaj minut počakaš.

10. Ne pozabi na zelenjavo (in sadje!)

Če so na tvoj piknik povabljeni vegetarijanci, je prav, da poskrbiš tudi zanje. Pa tudi ostali bodo radi videli pisano zelenjavo ob svojem kosu mesa. Večino vegetarijancev moti okus po živalskih maščobah ali samo dejstvo, da so prisotne v njihovi hrani. Zato moraš žar očistiti, preden pripravljaš hrano zanje, ali pa jo speči najprej. Poleg klasičnih bučk, jajčevcev, paprike in paradižnika, lahko na žaru spečeš tudi sir za žar, mariniran tofu, cele šampinjone, koruzo, korenje, oranžne buče … In celo sadje! Še posebej slastno sadje na žaru so recimo ananas, marelice in breskve.

Se ti zdi, da imajo sveže pečene dobrote z žara najboljši okus na počitnicah? Rezerviraj si oddih v enem izmed glampingov in preizkusi svoje veščine na dopustu.