Vodniki

Potovalni vodič za kofetkarje

datum objave | 10. september 2020
12289

»Kava na poti« ne pomeni zmeraj (pre)drag plastični lonček vodene brozge, ki jo kupiš na letališču ali instant napitek, v katerega vmešaš s soncem ogreto mlačno vodo sredi odročnih hribov. Če si pravi kavni fanatik, lahko načrtuješ svoje naslednje potovanje prav okoli te svoje slastne najljubše razvade. Mi ti pokažemo, kako!

Mahni jo na najbolj kul kavo v britanski Brighton

Vemo, kaj si misliš – »Anglija, pa dobra kava, pf!« Vendar dovoli, da ti dokažemo nasprotno. Brighton, mestece na južni obali, ki že od vekomaj slovi po svoji »kulskosti«, danes Britance in tujce vabi na svoje ulice z dišečim vonjem praženih kavnih zrn, ki se vijejo iz nešteto majhnih kavarnic in lokalov. Če se odločiš obiskati Brighton, nikakor ne izpusti kavice v enem izmed sedmih kavarn verige Small Batch Coffee Roasters, ki med drugim nudijo tudi tečaje za bariste, priporočamo pa tudi obisk ultra popularne kavarnice Bond Street Coffee, ki se nahaja v okrožju North Laine area ter kavarnic Coffee at 33 in Redwood, kateri najdeš na ulici Trafalgar Street.

Še nisi prepričan? Naj ti povemo še tole: prebivalci Brightona letno porabijo povprečno 177 britanskih funtov za kavo, kar je kar 25 funtov več od Londončanov.

Nauči se vse o postopkih pridelovanja kave na Kostariki

Kljub temu, da je ležerna Kostarika znana po svojem poslanstvu »pura vida«, jemljejo njeni prebivalci eno stvar blazno resno: kavo. Odkar jim je leta 1986 bilo prepovedano gojiti nekoliko ugodnejšo vrsto kave Robusta in dovoljeno gojiti zgolj visokokvalitetno vrsto Arabica, so se prebivalci Kostarike kvalificirali kot strokovni poznavalci najboljših kavnih okusov.
Nekatera najboljša kavna zrna na svetu se gojijo na posestvu Doka Estate, ki se nahaja na rodnih tleh vulkana Poas. Če se odpraviš na voden ogled plantaže, si lahko obetaš predstavitve procesa pridelave kave izredno izkušenih vodičev, občudovanja 121 let starega vodnega mlina, ki so ga včasih uporabljali za obdelavo kavnih zrn ter nakupovanja nekaterih najbolj zaželenih kavnih zrn na svetu.

Potovanje-na-Kostariko

Preizkusi različne kavne okuse v Vietnamu

Vietnam je drugi največji proizvajalec kave na svetu, katerega zaenkrat prehitevajo le še Brazilci. Vlažna in rodovitna tla v hribovjih pokrajine Annam Region v samem središču države nudijo najbolj idealne pogoje za gojenje prvovrstne kave. V Vietnamu običajno gojijo vrsto Robusta, ki je nekoliko čokoladnega okusa, čeprav danes zmeraj več pridelovalcev prisega tudi na priljubljeno Arabico.
V glavnem mestu Hanoi lahko uživaš v nešteto majhnih kavarnicah, kjer lahko poskusiš tudi tradicionalno vietnamsko kavo, ki jo domačini znatno posladkajo s kondenziranim mlekom. Za to lokalno klasiko obišči kavarnico Highlands Coffe, če pa si želiš nekoliko eksperimentirati, pa jo vsekakor mahni v Giang Cafe, kjer nudijo slavno »jajčno kavo«: kavo, pokrito z rumenjakom, maslom, sirom in kančkom mleka!

potovanje-v-vietnam

Uživaj v kofetarskih ritualih v Turčiji

Čeprav tukaj ne gojijo lastne kave, na svetu obstaja le malo držav, kjer je kava tako močno vpletena v vsakdanje življenje domačinov, kot prav v Turčiji. Kahve, turški dnevni ritual kuhanja kave, je skupek dodelanih elementov: fino mletje kavnih zrn, ki se nato popražijo v posebni posodici acezve in nalivanje goste tekočine v skodelico ter čakanje, da se kavne usedline usedejo na samo dno skodelice, preden se na vrh kave doda trda mlečna pena.
Domačini verjamejo, da lahko iz usedlin na dnu skodelice kave prerokujejo usodo, vendar šele takrat, ko se kava ohladi pod keramičnim krožnikom. Če želiš izvedeti, kaj bo o tvoji prihodnosti povedala tvoja naslednja kava, se podaj v kavarnico Fazil Bey v Istanbulu in si privošči pravcato turško prerokovanje.

Obišči rojstni kraj kave v Etiopiji

V Geshi, severno od narodnega parka Omo National Park, naj bi se nahajal rojstni kraj kave. Tukaj se nahaja tudi posest Gesha Village Coffee Estate, novonastalo podjetje, ki skrbno hrani tradicionalno kavno floro ter za gojenje uporablja zrna iz bližnjega pragozda Gori Gesha. Na omenjeni posestvi veliko pozornosti prav tako posvečajo ohranjanju in predajanju tradicionalnih praks gojenja, obiranja in pridelovanja kave, z namenom, da leta stari običaji ne zginejo v prezgodnjo pozabo.

Katera izmed destinacij bo tista, kjer boš poskusil kavo in se spoznal s kofetkarskimi rituali? Če se še nisi odločil, nas lahko pokličeš na 080 47 42 ali se oglasiš pri nas na Ajdovščini v Ljubljani in dobiš nasvete in predloge iz prve roke.

Oddaj povpraševanje