Gap Year

Beseda “gap year” prihaja iz angleško govorečih držav. Pomeni obdobje, v katerem se bodoči študenti oz. študenti odločijo, da nekaj časa preživijo v tujini in si naberejo nekaj novih izkušenj izven lokalnih izobraževalnih ustanov. Ponavadi se odpravijo na potovanje, prostovoljno delo ali priložnostno delo. Pri nas se za takšno varianto odločijo predvsem študenti, ki so zaključili z izobraževanjem in se podajo na daljšo svetovno avanturo pred prvo zaposlitvijo. Vendar pa postaja ideja, da si takoj po srednji šoli ali med samo fakulteto vzameš nekaj časa zase, zelo zanimiva in se zanjo odloča vse več mladih.

Trenutno mladi svoj “gap year” vidijo kot nekaj, s čimer lahko popestrijo svoj življenjepis. Vsak delodajalec z veseljem prebere CV, ki vsebuje nekaj novega in drugačnega. Ponavadi pa ti izkušnja v tujini zelo koristi tudi osebnostno. Mladi se vračajo domov bolj zreli, starejši. 🙂

Vsako leto se več kot tisoč mladih odloči, da bo leto dni preživelo malo drugače. Svoj Gap Year lahko preživiš na različne načine. Lahko pomagaš pri gradnji sirotišnice v Kambodži, učiš angleščino kot tuj jezik na Kitajskem ali Japonskem, se podaš na treking po Himalaji ali Patagoniji ali pa preživiš delovne mesece v ZDA, Avstraliji ali na Novi Zelandiji.

Življenske navade in razmere v zahodnem svetu se hitro spreminjajo in prav tako obdobja v življenju. Včasih je veljalo, da po končani srednji šoli ali fakulteti nemudoma poiščeš ustrezno delovno mesto, danes pa veljajo druga pravila. Mladi raje odidejo v tujino, si naberejo koristne izkušnje, spoznajo zanimive vrstnike s celega sveta in spoznavajo svet.

Gapyear

“Gap Year” v preteklosti in danes

V Angliji je včasih “gap year” pomenil aktivnost pred vpisom na univerzo in bil dostopen samo za bogat sloj prebivalstva. Danes to več ne velja. Želja po izkušnji premaga denar. Gap Year je postal fenomen tega stoletja, saj spreminja način delovanja celotne družbe.

Danes praktično ni pomembno, kdaj vzameš tako imenovani “gap year”. Lahko je to pred vpisom na fakulteto, med fakulteto, po fakulteti ali med delovnim razmerjem. Potovanja niso več dostopna samo bogatim in mladim, ampak vsem, ki si želijo novih izzivov ne glede na starost ali denar. S strani bodočih delodajalcev pa je takšen korak zaželen in dobrodošel.

V anketi, ki jo je opravilo angleško podjetje gapyear.com, se okoli 85 % profesionalnih kadrovskih strokovnjakov strinja, da takšna izkušnja pripomore k izboru za delovno mesto, še zlasti če je ta izkušnja povezana s prostovoljstvom ali delom v tujini.

Življenje je sestavljeno iz številnih “gap year” izkušenj. Te izkušnje nas bogatijo in so neprecenljive. Vtisnejo se nam v spomin do konca življenja. Življenje je kratko in zakaj bi počeli stvari, ki nam niso všeč. 🙂

Nekaj idej za tvoj “Gap Year”

1. možnost – Od dežele “Down Under” do ZDA

sep – dec: tečaj angleščine in počitniško delo v Sydneyju

jan: čas za raziskovanje kulturnih in naravnih znamenitosti dežel

feb – maj: počitniško delo na Novi Zelandiji (delo v hostlih, restavracijah, rančih, … )

jun – avg: delo v poletnih kampih za otroke v ZDA

2. možnost – Od Južne do Severne Amerike

sep – dec: tečaj španščine v Južni Ameriki

jan – mar: prostovoljno delo v eni izmed držav Južne Amerike

apr – maj: raziskovanje raznolike kulture Južne Amerike

maj – avg: delo v poletnih kampih za otroke v ZDA

3. možnost – Obišči staro celino

sep – mar: delo v Južni Afriki

mar – maj: potep po Afriški celini

maj – avg: prostovoljno delo v Afriki

4. možnost – Od Azije do Nove Zelandije

sep – jan: prostovoljno delo v Aziji

jan – mar: potep po azijski celini (Tajska, Vietnam, Indonezija)

mar – maj: tečaj angleškega jezika in počitniško delo v Sydneyju

maj – avg: počitniško delo na Novi Zelandiji

* Možnosti so neskončne. Vedno pa je dobro kombinirati eno izmed oblik dela (počitniško ali prostovoljno delo), saj delodajalci cenijo delovne izkušnje v tujini, s temi oblikami pa tudi dosti prihraniš oziroma zaslužiš.

NAROČI SE NA SESTANEK V AGENCIJI

 Za informacije piši na travel@nomago.si ali pokliči 080 47 42.