Čarobna Kuba

V zadnjih letih odločitev mnogih za potovanje na ta otok spremlja predvsem mišljenje: deželo obišči zdaj, preden se spremeni za vedno. Nekaj posebnega je predvsem zato, ker se zdi, da se je tam čas po revoluciji, ki se je končala leta 1959, ustavil. Ravnodušnega te zagotovo ne bo pustila očarljiva preprostost te dežele, v kateri imajo veliko vlogo ustvarjanja simpatičnega vzdušja tudi nadvse prijazni prebivalci.

Top znamenitosti

Kuba

Glasbena scena

Če si na Kubi več kot 10 minut in še vedno nisi slišal žive glasbe, si očitno v napačnih lokalih. Dobrodošel v eni od glasbeno najbolj raznolikih držav na svetu, kjer kitare še vedno prekašajo Spotify, petje pa velja le za drugo obliko komunikacije.

kuba

Stara Havana

Stara Havana ali La Habana Vieja je center Havane. Leta 1982 je bika obnovljena in vpisana na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Tu se nahaja okoli 3000 zgodovinskih stavb, ozkih ulic s tradicionalnimi balkoni, neke vrste latinskoameriški “Rim” z bogato kolonialno arhitekturo in zgodovino.

Casas Particulares

Z bivanjem v zasebnih namestitvah boš hitro spoznal odtenke vsakdanjega kubanskega življenja. Zibanje stolov na verandah, sosede, ki pridejo na rum in cigare, peteline, ki pojejo ob 5. uri zjutraj, in  pogovore, ki trajajo dolgo v noč. V Casas Particulares boš dobil necenzuriran pogled na Kubo, ki ga ne najdeš v hotelih.

Pobeg na plažo

Kubanske plaže so priljubljene z razlogom – niso prenatrpane, so bogate s tropsko lepoto in izjemno raznolike. Od dolgih slavnih turističnih plaž Varadera, polnih letovišč do divjih eko-plaž na Península de Guanahacabibes, kjer želve odlagajo jajca; od manj obiskanih plaž s črnim peskom na otoku Isla de la Juventud, kjer so se nekoč sprehajali pirati do nudističnih plaž Cayo Largo del Sur, kjer se turisti sprostijo s koktajli v roki.

TOP NAMESTITVE

Raquel****

(od 28 € dalje za dve osebi)

Ta eleganten butični hotel je znan po svojem harmoničnem secesijskem slogu. Hotel je le kratek sprehod od muzeja čokolade, starega trga in trga San Francisco. V bližini so tudi plaža ter avtobusna in železniška postaja.

Oddaj povpraševanje

TOP TURE

TOP DEJSTVA

# 1
Glavni otok Kube je največji otok na Karibih. Velik je približno za polovico velikosti Združenega kraljestva, po velikosti pa zaseda 17. mesto na svetu. Poleg glavnega otoka kubansko ozemlje sestavlja še 400 drugih otokov in otočkov.

# 2
Obala Kube se razteza na več kot 5700 kilometrih in ima približno 200 zalivov ter 250 plaž. Številne plaže se uvrščajo med najboljše na svetu -plaža Varadera je pristala na 2. mestu po oceni Trip Traveler leta 2019.

# 3
Na Kubi se lahko ustaviš na devetih lokacijah Unescovega seznama kulturne dediščine – v dveh narodnih parkih (Alejandro de Humboldt in Desembarco del Granma), Stari Havani, dolini Viñales, mestih Cienfuegos, Camagüey in Trinidad, Castillo de San Pedro de la Roca in arheološki pokrajini prvih nasadov kave na jugovzhodu Kube.

# 4
Kuba izvaža veliko tobaka, sladkorja in niklja. Glavni tobačni izdelek je kubanska cigara, sladkor pa se izvaža v surovi obliki in tudi v obliki ruma. Kar zadeva nikelj, naj bi Kuba še vedno imela več kot pet milijonov ton zaloge, kar jo uvršča na peto mesto na svetu. Večina se ga izvozi za proizvodnjo nerjavečega jekla in drugih zlitin.

TOP ČLANKI

5 stvari ki jih je dobro vedeti pred potovanjem na kubo kubanec

5 stvari, ki jih je dobro vedeti pred potovanjem na Kubo

Kuba družinska avantura 5

Top 7 stvari, ki jih moraš preizkusiti na Kubi