Gostoljubna Gruzija

Morda je Gruzija na prvi pogled res nekoliko kaotična, ampak z nekaj prilagodljivosti in improvizacije je dokaj enostavno potovati po njej, poleg tega pa je prava izbira za vse, ki si želijo doživeti nekoliko bolj nekonvencionalno potovanje. Gruzijska neokrnjena narava je veličastna paša za oči, mesta pa kar kipijo od kulturnih in zgodovinskih znamenitosti. In če te zanima vinska in kulinarična ponudba, si na pravem mestu.

nomago travel gruzija prvomajske 1

TOP ZNAMENITOSTI

tbilisi

Živahna prestolnica Tbilisi

Pisani Tbilisi je s svojimi širokimi bulvarji, labirintastimi starimi ulicami in živahnimi trgi mesto nasprotij, okusne hrane, vina in dolgih sprehodov.

svaneti

Pokrajina Svaneti

Pokrajina Svaneti je verjetno najboljša izbira, če te mikajo gorske pustolovščine. Znameniti svanetski stolpi, ledeniki, bujni travniki, zasneženi vrhovi gora in gosti gozdovi so prava paša za oči.

jamsko mesto vardzija

Jamsko mesto Vardzija

Na prvi pogled je Vardzija videti kot nenavaden mozaik v goro ročno vklesanih oken. Od blizu se razkrije, da se za okni skriva labirint sob in tunelov iz davnih časov.

Ledenik Gergeti

Če te mika izziv, se lahko vzpneš na ledenik Gergeti (seveda le, če si dovolj fizično pripravljen in opremljen za to).

TOP IZKUŠNJA

”Vsak Gruzijec ti bo ob kozarcu njihovega vrhunskega vina kaj hitro povedal legendo o nastanku Gruzije. Legenda pravi, da so se Gruzijci, medtem ko je bog vsakemu narodu dodelil svojo državo, tako veselili, da so celoten proces zamudili – ter tako ostali brez svojega prostora pod soncem. Na vprašanje, zakaj se niso javili, ko je dežele razdeljeval, so odgovorili, da so se preveč zabavali in nazdravljali življenju, ter tako pozabili na čas. Zaradi njihove iskrenosti in z navdušenjem nad njihovo voljo do življenja, so po minuti premisleka v dar dobili del nebes. Gruzija se ponaša z naravnimi kulisami, ki na trenutke spominjajo na ohranjevalnike zaslona, hrano, po kateri se ti bodo sline cedile še mesece po prihodu domov, in prebivalci, kateri te bodo s to svojo gostoljubnost in dobro voljo naravnost očarali.

Osebno so me navdušili trekingi na severu države (regija Svaneti ali Kazbegi), ki so me vodili do ledeniških jezer, pa res krasen botanični vrt v Batumiju, tradicije poln »vinski« Signaghi, kjer grozdje spreminjajo v vino že 8000 let, medtem ko te Tbilisi preseneti s svojo raznoliko arhitekturo, trendovskimi lokali in nočnim življenjem, ki bi se lahko ob bok postavil Berlinu.”

– Urša R., Nomago Travel

TOP NAMESTITVE

River Side Hotel****

(od 73 € / noč za superior suite)

river side hotel 2
river side hotel 3
river side hotel 4

Da bo potovanje popolno, rezerviraj tudi hotel v srcu Tbilisija.

Oddaj povpraševanje

TOP DEJSTVA

#1
Ni pomembno, ali boš na kosilu pri kakšnem domačinu v gorah ali pa se boš odpravil na večerjo v gurmansko restavracijo v Tbilisiju – hrana bo povsod izjemna. Obroki so v Gruziji zelo družabna zadeva in prav mogoče je, da bodo postrežene manjše jedi, ki naj bi se delile med družbo.

#2
Zavojevalci, migranti in trgovci s svilo so na deželi pustili svoj pečat, zato je Gruzija pisana mešanica vzhodnoevropskih, mediteranskih in arabskih vplivov.

#3
Gruzijci vidijo priložnost za pogostitev kot rešitev za prav vsak pripetljaj: pa naj bo to prezaseden hostel, bližajoče se slovo ali pa te je preprosto treba potolažiti, ker si se popolnoma izgubil.

TOP ČLANKI

nomago travel gruzija prvomajske 9

Vse o potovanju v Gruzijo

Ne glede na to, kam v Gruzijo se odpraviš, lahko pričakuješ pravo pustolovščino. S čimer seveda ni nič narobe. Sprijazni se, da najbrž ne bo šlo vse po načrtu: avtobusi pripeljejo ali pa tudi ne, trgovine so odprte ali pa tudi ne, politične napetosti pomenijo, da boš moral načrtovati vnaprej, ceste pa so dovolj kaotične, da te bo verjetno strah sesti za volan.

Preberi članek

nomago travel gruzija prvomajske 6

Izogni se turistično obleganim državam

Gruzija bo prepričala vse, ki želijo čim več časa preživeti v naravi – na pohodu, kolesarjenju, jahanju, smučanju ali raftanju. Ta nekdanja sovjetska republika leži ob Črnem morju ter Kavkazu in je izjemno raznolika.

Preberi članek