Rajski Zanzibar

Otok Zanzibar je biser sredi oceana, obkrožen najlepšimi plažami na svetu. Tu lahko plavaš ure in ure, se potapljaš in sprostiš, medtem ko v bližini plavajo bleščeče ribe, v daljavi pa se igrajo delfini.

Top znamenitosti

Photo credit: TravelingOtter on VisualHunt / CC BY-SA

Hiša čudežev

Znamenitost mesta Stone Town, House of Wonders ali Hiša čudežev z vitkimi jeklenimi stebri, balkoni z razgledom na obali, ogromnimi izrezljanimi vrati, ki so največja v vzhodni Afriki in dvema bronastima topoma s portugalskimi napisi iz 16. stoletja je danes dom Narodnega zgodovinskega in kulturnega muzeja.

Zavetišče za želve Mnarani

Ribnik za zaščito morskih želv Mnarani so prebivalci Nungwija odprli leta 1993, da bi rešili želve in jih zaščitili pred lovom. Tu si lahko ogledaš želve vseh vrst in velikosti, z dobičkom od vstopnic pa financirajo projekt izobraževanja lokalnih otrok.

Stara trdnjava

Staro trdnjavo, ki gleda na vrtove Forodhani in ocean v daljavi, so leta 1698 zgradili omanski Arabci, skozi stoletja pa je imel različne namene, od zapora do tenis kluba. Tudi v današnjem času je trdnjava še vedno impresivna, v njej pa najdeš številne trgovine s spominki in prijetno kavarno, ki se zvečer spremeni v bar.

Tu te bo navdušil še amfiteater na prostem, ki se uporablja za lokalne predstave in velike prireditve, in Galerija kulturnih umetnosti, povezana s Kulturnim umetniškim centrom Zanzibar, kjer se lahko pogovarjaš z lokalnimi umetniki in udeležiš številnih tečajev.

Photo credit: Jonathan Stonehouse on Visualhunt / CC BY

Vrtovi Forodhani

Vrtovi Forodhani so družabno središče za turiste in domačine ob obali, z veliko restavracijo, ki se dotika morja, dve majhni kavarni, klopi pod drevesi, otroški park in stojnice s hrano.

Vrtovi so bili prvotno postavljeni leta 1936 v spomin na srebrni jubilej sultana Khalife; še vedno je mogoče videti kupolast oder, na katerem je igral orkester s trobili.

TOP IZKUŠNJA

“Zanzibar preprosto moraš dodati na svoj “bucket list”. Od čudovitih peščenih plaž, prijetnih kajtarjev, neštetih koktajlov do najprijetnejših in najbolj veselih ljudi. Otoček, kjer vse skrbi izginejo, kjer sanje postanejo resničnost. Če imaš rad aktivne počitnice, je Zanzibar prava izbira. Če imaš rad mirne počitnice, je Zanzibar prav tako prava iizbira.

P.S. Če si želiš edinstvene izkušnje, se pred odhodom na Zanzibar povzpni še na Kilimandžaro. To je super! In verjemi mi, če je uspelo meni, bo tudi tebi! 😉”

– Maja Š., Nomago Travel

TOP AKTIVNOSTI

Tura Food and Spices

Odkrij, zakaj Zanzibar imenujejo tudi “Otok začimb” in razišči zgodovino otoka v trgovini z začimbami. Z lokalnim vodnikom obišči farmo začimb, lokalne kmete in spoznaj tradicionalne afriške tehnike kmetovanja, ob poti pa se nauči, kako lahko pripraviš tradicionalno zanzibarsko jed (ki jo boš seveda lahko tudi preizkusil). Za gurmane je ta ogled nujen.

Sprehod po Stone Townu

Razišči Stone Town, kulturno in zgodovinsko središče Zanzibarja. Mesto, zgrajeno iz koralnega kamna v 19. in 20. stoletju, je bilo leta 2000 razglašeno za Unescovo svetovno dediščino. Spoznaj ga skozi njegovo dediščino in arhitekturo, obišči lokalno tržnico, oglej si cerkev in spomenik na stari suženjski tržnici, občuduj nekdanji sultanov dom in nakupuj.

Prison Island

Prison Island je oddaljen 30 minut vožnje z ladjo od Stone Towna. Otok s težko preteklostjo je bil namenjen ujetništvu sužnjev, a ujetniki tu niso bili nastanjeni. Na tem otoku so ogromne želve, ki jih lahko nahraniš in bogato podvodno življenje. Najprej se potapljaj z masko, nato pa uživaj ob kosilu v restavraciji s pogledom na morje.

Potapljanje v morskem rezervatu Atol Mnemba

Odpotuj do atola Mnemba na severovzhodni obali otoka. Ta morski rezervat je znan po ribah in želvah, ki plavajo v plitvini. Potopi se in razišči podvodni svet, poln koral, delfinov, želv in eksotičnih rib.

Dafu Boutique Hotel Stonetown***

(od 23 € dalje za dve osebi)

Cile2 3

Znane plaže so od tega očarljivega butičnega hotela oddaljene približno 5 minut hoje, v bližini pa so tudi znamenitosti, kot so stara trdnjava in vrtovi Forodhani.

Oddaj povpraševanje

Villa Kiva Boutique Hotel***

(od 70 € dalje za dve osebi)

TOP TURE

TOP DEJSTVA

# 1
Zanzibar ni samo en otok, ampak otočje, ki se nahaja v Indijskem oceanu. Sestavlja ga več manjših otokov in dva večja; Unguja (znan kot Zanzibar) in otok Pemba.

# 2
Glavno mesto Zanzibarja ni Stone Town, kot mnogi mislijo, je pa mesto Zanzibar, kjer se nahaja Stone Town.

# 3
Na Zanzibarju najdeš redke živli, kot sta opica rdeči kolobus in zanzibarski leopard.

# 4
Freddie Mercury, pevec skupine Queen, se je rodil na Zanzibarju.