Razburljiva Mehika

Plaže, obkrožene s palmami, kulinarika, začinjena s čilijem, prostrani deževni gozdovi, razburljiva mesta, ognjemeti številnih festivalov, starodavne ruševine Majev. Mehika je vse, kar si želiš, in še več.

Top znamenitosti

Chichén Itzá

Chichén Itzá je z razlogom najbolj priljubljena starodavna znamenitost v Mehiki, saj je preprosto spektakularna. Od monolitne piramide El Castillo do Svetega Cenota in zanimivo zasnovanega El Caracola vas bo zapuščina majev pustila brez besed. V templju bojevnikov lahko obiščeš tudi zid lobanj in čudovite kamnite rezbarije, ponoči pa občuduješ igro svetlobe.

Mexico City

Mexico City ni le največje mesto v Mehiki, temveč tudi kulturna prestolnica. Umetnost, glasba, ples in gledališče živijo v Mexico Cityju – tudi vožnja z gondolo po starodavnih kanalih Xochimilca ne bi bila popolna brez ognjene balade ”mariachi”.

Piramide Teotihuacána

Teotihuacán, nekoč eno izmed največjih mest v Srednji Ameriki, se nahaja le eno uro vožnje od Mexico Cityja. Ogromni piramidi Pirámide del Sol (Piramida sonca) in Pirámide de la Luna (Lunina piramida) izstopajo med ostanki starodavne metropole, ki je bila leta 1987 dodana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Čarobna Mérida

Kulturna prestolnica polotoka Yucatán, je polno ozkih tlakovanih ulic in posejano s sončnimi trgi z obilico muzejev in galerij ter eno najboljših jedi v regiji. Tik pred mestom so rezervati za divje živali, graciozne haciende in cenoti (podzemne jame), prekrite z džunglo, kjer lahko plavaš. V bližini so malo obiskana mesta Majev ob poti Puuc, ki te bodo popeljala nazaj v čas pred razmahom turizma.

TOP AKTIVNOSTI

Palenque

Potopi se v v starodavni svet Majev, kjer se nad smaragdnimi krošnjami deževnega gozda dvigajo spektakularne piramide. Vzemi si malo več časa in občuduj ta skrivnostni svet, poišči grobnico Rdeče kraljice in njen sarkofag, sprehodi se po palači, podobni labirintu, in se zazri v njen kultni stolp, nato pa se v Templju napisov ustavi ob grobu Pacala, najmočnejšega vladarja mestne državice Palenque.

Potovanje z vlakom

Ferrocarril Chihuahua al Pacífico je eno od najboljših potovanj z vlakom v celi Latinski Ameriki. Pot te popelje od obale do visokih puščavskih ravnic Chihuahua in skozi senzacionalne skalnate pokrajine Copper Canyon. Skozi okno boš lahko občudoval alpske gozdove, subtropske doline, barvite vasi in globoke kanjone.

Cabo Pulmo

Odkrijte čarobnost polotoka Baja California med potapljanjem v bližini edinega koralnega grebena na zahodni obali Severne Amerike, in z 71 kvadratnimi kilometri ene največjih in najuspešnejših zaščitenih morskih regij na svetu. Tu lahko občuduješ črne korale, jate rib in ogromne kite.

Tulum

Združi svetovno znane ruševine Majev, dodaj čudovit pesek in turkizno modre valove. Vse to sestavlja upravičeno priljubljen Tulum. Tu najdeš nastanitve za vsak žep in okus, od barake na plaži do vrhunskih letovišč, fantastičnih restavracij in barov. Ni čudno, da mnogi pridejo za nekaj dni in na koncu ostanejo dlje, kot so načrtovali.

Ramada by Wyndham Mexico City Reforma****

(od 40 € dalje za dve osebi)

Ramada Reforma se nahaja v središču mesta, le nekaj korakov od Paseo de la Feforma in Spomenika revoluciji. Ta hotel ponuja sodobne sobe in restavracijo, kjer lahko naročiš različne lokalne jedi.

Oddaj povpraševanje

Bahia Chac Chi**** (Cancun)

(od 52 € dalje za dve osebi)

Hotel se nahaja v na Isla Mujeres, le malo stran od arheoloških najdišč in pristanišča. V bližini sta tudi narodni park Garrafon in arheološka cona Ixhel.

Oddaj povpraševanje

TOP DEJSTVA

# 1
Mexico City potone približno 10 centimetrov na leto. Mesto se je potopilo že toliko, da ga je na lestvici najvišje ležečih mest iz 7. mesta izrinilo mesto Jemen.

# 2
Mehika je rojstno mesto tiska v Severni Ameriki. Leta 1539 je bilo mesto Mexico City prvo mesto s tiskarno v celotni Severni Ameriki – lahko obiščeš celo hišo, v kateri je bila prva tiskarna.

# 3
Otroci v Mehiki ne prejmejo daril za božič, ampak 6. januarja. Mehičani namreč ne praznujejo Jezusovega rojstva, ampak praznik svetih treh kraljev.

# 4
Mexico City je najstarejše mesto v Severni Ameriki. Leta 1521 so ga ustanovili Španci na ruševinah azteškega mesta Tenochtitlán.

# 5
Mehiška podzemna železnica ima vagone samo za ženske, moškim pa je vstop prepovedan. Tako ustvarjajo prostor, ki je popolnoma varen za ženske, kot poskus boja proti kriminalu, javnemu otipavanju in napadom na ženske, zaradi česar je Mexico City eno od varnejših mest.

# 6
V Mehiki sta istospolna poroka in posvojitev legalni.

# 7
Mehika ima v Mexico Cityju najstarejšo univerzo v Severni Ameriki. Nacionalna avtonomna univerza v Mehiki je bila odprta leta 1551 in je starejša od Harvarda.